Divendres 14 de desembre de 2018
Accediu als continguts en RSS
Bisbat de Girona - Youtube Bisbat de Girona - Twitter

Actualitat i Premsa


Mida del text   -a  +a

Actualitat i Premsa

Notícies


tornar
El bisbe de Girona entrega el guardó “Pro ecclesia et Pontifice” a Domènec Fita [18-12-2017]

En el marc de la celebració dels 90 anys de Domènec Fita, avui dilluns 18 de desembre el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha fet entrega al polifacètic artista el guardó "Pro ecclesia et Pontifice" en un acte institucional que ha tingut lloc a la Casa Carles, seu del Bisbat de Girona, i que ha comptat amb la presència de familiars i amics de Fita. Ha obert els parlaments el delegat de Patrimoni Cultural del bisbat, mossèn Joan Naspleda, qui ha glossat la figura de l'artista, ressaltant les seves obres més rellevants presents tant a la nostra diòcesi com en d'altres indrets, com són la Sagrada Família o el monestir de Montserrat.

A continuació ha pres la paraula el bisbe de Girona, Francesc Pardo, qui ha explicat els motius pels quals es va decidir demanar el guardó per Fita: "En agraïment per la col·laboració en la missió de l'Església imaginant i modificant els espais de celebració de la fe seguint la normativa litúrgica del Concili Vaticà II" ha assenyalat, alhora que per "la gran quantitat d'obra artística religiosa, imatges, vitralls, murals, pintura...". Així mateix, el bisbe ha recordat que "en les seves obres, especialment les que han expressat la dimensió transcendent, espiritual i creient, l'artista homenatjat ha deixat empremta del seu segell personal i de les seves profundes conviccions". Finalment, ha remarcat que "Fita ha estat investigador i creador artístic a la recerca de la bellesa. I cal recordar que la contemplació de la bellesa en les obres humanes obre i aixeca l'esperit per reconèixer la bellesa de Déu Creador".

Ha clos l'acte el president de la Fundació Fita, Kim Bover, qui ha expressat l'agraïment de part de l'artista, que malgrat trobar-se present a l'acte no ha pogut intervenir a causa d'una afonia. El guardó per a Fita està acompanyat per un document on, en llatí, hi consta la frase: "Francesc, pontífex Màxim, s'ha dignat a decretar i atorgar al Sr. Domènec Fita i Molat la insígnia de l'augusta Creu establerta especialment pels excel·lents treballs i zel en benefici de l'Església i el Pontífex, concedint-li, al mateix temps, la facultat d'adornar-se amb la mateixa. Donada en els edificis vaticans el dia 26 del mes d'abril del l'any 2017".

Aquest guardó té el seu origen en el pontificat del papa Lleó XIII, el juliol de 1888, i el lliura el Sant Pare a aquelles persones que han treballat amb fidelitat per l'Església i han col·laborat en la seva missió i servei. Consisteix en una creu octogonal on s'hi troben les figures de sant Pere i sant Pau, l'escut pontifici amb les claus i la tiara.

Trobareu un recull d'imatges de l'acte a la galeria fotogràfica.


Imprimir

Agenda


14 de desembre
Conferència: “La Cort a Girona. Visites reials als segles XVIII i XIX”
15 de desembre
Escola Diocesana de Catequistes.
15 de desembre
Conferència “El diàleg intercultural” a càrrec de Mn. Fèlix Mussoll
Vegeu tota l'agenda


Consulteu
també...© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona.
Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72 - bisbatgirona@bisbatgirona.cat
Mapa web -  Avís Legal - Política de privacitat - Política de cookies - Crèdits