Dimarts 17 de setembre de 2019
Accediu als continguts en RSS
Bisbat de Girona - Youtube Bisbat de Girona - Twitter

El Bisbat de Girona


Mida del text   -a  +a

El Bisbat

Laics


Laics amb missió pastoral

El laic amb missió pastoral és un fidel que, havent estat nomenat pel bisbe, ajuda en la pastoral d'una parròquia col·laborant d'una manera especial amb el rector. Llevat d'aquelles funcions que estan reservades a un ministre ordenat, ja sigui diaca o prevere, el laic amb missió pastoral es pot fer càrrec, per exemple, d'organitzar la catequesi, dirigir les celebracions dominicals en absència de prevere, visitar els malalts, atendre el despatx parroquial, etc.
Exerceix aquesta responsabilitat eclesial des del seu estat laïcal i essent partícip de la missió pastoral del bisbe. Des de la Delegació episcopal de Litúrgia se li ofereix la formació adequada per exercir aquest servei.
Actualment, a la nostra diòcesi de Girona, hi ha un laic amb aquest nomenament episcopal, que treballa pastoralment a diverses parròquies de la diòcesi.
També hi ha laics que participen de l'exercici de la cura pastoral de la parròquia dirigint les celebracions dominicals en absència de prevere (cànon 517 § 2). Se'ls confia la tasca de reunir les comunitats cristianes els diumenges que no poden ser assistides per un prevere amb la celebració de l'Eucaristia. El bisbe Francesc ha nomenat 19 laics i 5 religiosos i una comunitat religiosa que exerceixen aquesta responsabilitat eclesial a les parròquies de l'arxiprestat de l'Alt Empordà Interior, l'Alt Empordà Marina, la Selva i Farners- Montseny

Laics amb ministeris laïcals
Des de molt antic l'Església va instituir alguns ministeris per donar a Déu el culte degut i servir el poble de Déu segons les seves necessitats. Amb aquests ministeris s'encarregaven als fidels algunes funcions litúrgiques i caritatives.
Actualment els ministeris laïcals són dos, el de lector i el d'acòlit.
El lector té l'ofici de llegir en l'assemblea litúrgica la Paraula de Déu: proclama les lectures de la Sagrada Escriptura en la missa i altres funcions sagrades; pot recitar el salm, enunciar les intencions de la pregària dels fidels, dirigir el cant i la participació del poble fidel i instruir els fidels per tal que rebin dignament els sagraments.
L'acòlit és instituït per ajudar el diaca, el prevere i el bisbe a servir l'altar en les celebracions litúrgiques i distribuir la sagrada comunió.
Aquests ministeris es poden conferir a laics que col·laboren en la litúrgia de les seves parròquies, i també són instituïts als qui es preparen per al diaconat i el presbiterat.
En aquests moments, a la nostra diòcesi tenen instituïts els ministeris 6 laics, que els exerceixen a les parròquies de Santa Maria de Blanes, Sant Josep de Girona, l'agrupació de la Bisbal d'Empordà, Santa Cristina d'Aro, Sarrià de Ter i la Vall del Llémena.

Laïcat associat
És especialment significativa l'acció del laïcat associat: per una part tenim les diverses delegacions diocesanes que treballen en els camps dels joves, la família, els obrers i els universitaris; i per una altra l'apostolat seglar, amb moviments i grups que van des de diferents maneres de viure l'espiritualitat fins a l'acció a favor de les persones més desfavorides.

Actualment la Vicaria per a la Pastoral vetlla per tots els aspectes que afecten el laïcat diocesà: acompanyament, formació, coordinació, espiritualitat...


Què és un laic?


Quan parlem dels laics ens referim a tots els fidels, homes o dones, que formen part de l'Església Universal.

Usem especialment aquesta paraula per fer referència al fidel compromès en la vida de la comunitat parroquial, de l'agrupació, de l'arxiprestat o de la diòcesi. Això vol dir que pot formar part d'un consell d'economia de la parròquia, estar fent catequesi a nens de l'agrupació, ésser membre de càritas interparroquial, o fer de voluntari en un moviment o delegació. I alhora compromès en la projecció evangelitzadora de la seva manera de viure i d'estar en la família, veïnatge, treball, política...

Amb el treball pastoral per al laïcat es pretén, entre altres objectius, promocionar un laïcat més conscient i corresponsable, tant pel que fa a la comunió i implicació eclesials com pel que fa a la presència evangelitzadora en la vida dels pobles, barris i ciutats.

© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona.
Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72 - bisbatgirona@bisbatgirona.cat
Mapa web -  Avís Legal - Política de privacitat - Política de cookies - Crèdits