Dissabte 21 de setembre de 2019
Accediu als continguts en RSS
Bisbat de Girona - Youtube Bisbat de Girona - Twitter

El Bisbat de Girona


Mida del text   -a  +a

El Bisbat

El Bisbat avui


Definició i funcions

El Bisbat de Girona és una institució territorial de l'Església Catòlica amb personalitat jurídica, reconeguda en l'Acord sobre assumptes jurídics entre l'Estat Espanyol i la Santa Seu del 3 de gener de 1979, ratificat el 4 de desembre del mateix any, i que es regeix per les disposicions del Dret Canònic. El seu NIF és R-1700002-G.
El Bisbat o Diòcesi és una porció del poble de Déu. Constitueix una església particular en la qual hi actua l'Església de Crist una, santa, catòlica i apostòlica. Territorialment s'organitza en parròquies, agrupacions de parròquies i arxiprestats.
La seva cura pastoral i les potestats legislativa, executiva i judicial són confiades al Bisbe, qui actua amb la cooperació dels preveres, del vicari general, dels vicaris episcopals, del vicari judicial i els jutges, i de tota la Cúria.

Sufragània de la Metropolitana de Tarragona
La diòcesi de Girona té una superfície de 4.660 km2 (comarques del Gironès, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Pla de l'Estany, Selva i part nord del Maresme) amb 859.649 habitants (a 1/1/2018). Es divideix en 13 arxiprestats. Té 383 parròquies i 12 annexos. El 31/12/2018 els preveres diocesans incardinats són 135, dels quals 7 resideixen en altres diòcesis. Hi ha 3 preveres extradiocesans residents, 7 preveres de la Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei residents i 9religiosos amb càrrec pastoral diocesà i 11 diaques. Són 12 les comunitats de 12 Instituts de vida religiosa masculins i 52 les comunitats de 24 Instituts de vida religiosa femenins.Agrupacions de parròquies

És des del 2003 que en l'aspecte organitzatiu es va establir un procés d'agrupació de parròquies, que es va aplicant progressivament tenint en compte les possibilitats i necessitats de cada lloc. Es va configurant un nou mapa diocesà per tal que totes les parròquies puguin estar ben ateses i es pugui oferir una millor qualitat de tots els serveis que una comunitat necessita. Actualment de les 36 agrupacions existents n'hi ha 29 en acte i les altres hi van caminant en una espiritualitat de comunió i de missió.La Visita Pastoral

A partir de la Quaresma de 2010 el Bisbe Francesc ha iniciat les visites Pastorals a les parròquies de la Diòcesis.

Quan i com es fa
Es fa per arxiprestats. Ja ha fet la Visita a les parròquies dels arxiprestats de Banyoles (2010), Ter-Brugent, Girona-Salt (2011), Farners-Montseny, Alt Empordà Marina (2012) i l'Alt Empordà Interior (2014-2015). Actualment està fent l'Alt Fluvià.
El programa de la visita té unes pautes però s'adapten les reunions i visites a la realitat de cada parròquia.
La voluntat del Bisbe és fer la Visita a totes les parròquies, tenint en compte les agrupacions.

En què consisteix?
La Visita Pastoral és la visita que el Bisbe de la diòcesi fa a les comunitats cristianes, parroquials, comunitats religioses, moviments i associacions d'apostolat i arxiprestats.
El centre preferent de la visita són les persones: preveres, religiosos/es, seglars compromesos, responsables de moviments i serveis, i feligresos en general.
És una ocasió privilegiada per prendre el pols a allò que fem com a parròquia o agrupació de parròquies (culte, sagraments, evangelització, catequesi, ajuda als pobres, malalts, grups i serveis, consells pastorals...) i ajudar-nos a pensar com podem ser millor llevat enmig del món.


Agenda


21 de setembre
981è aniversari de la dedicació de la catedral
21 de setembre
Comiat dels pares Paüls de Figueres
22 de setembre
Aplec del santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut
Vegeu tota l'agendaConsulteu
també...

© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona.
Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72 - bisbatgirona@bisbatgirona.cat
Mapa web -  Avís Legal - Política de privacitat - Política de cookies - Crèdits