Dissabte 21 de setembre de 2019
Accediu als continguts en RSS
Bisbat de Girona - Youtube Bisbat de Girona - Twitter

El Bisbat de Girona


Mida del text   -a  +a

Catedral de Girona


Pl. Catedral, s/n
Tel/Fax. 972 21 58 14
17004 Girona

visites@catedraldegirona.org
www.catedraldegirona.org

Atenció Pastoral

L'Arxiprest de la Catedral us dóna la BENVINGUDA A AQUESTA PÀGINA, i es posa a la vostra disposició per a qualsevol qüestió pastoral.

L'Atenció Pastoral des de la Catedral se centra bàsicament en l'administració dels Sagraments.
Els SAGRAMENTS són signes eficaços de la gràcia, instituïts per Crist i confiats a l'Església.
Amb ells se'ns dóna la vida divina (Catecisme de l'Església Catòlica: CEC 1131)
Els set sagraments que Jesucrist ha instituït i ha confiat a l'Església són: El Baptisme, la Confirmació, l'Eucaristia, la Penitència, la Unció dels malalts, l'Orde sacerdotal i el Matrimoni.
Entre aquests set sagraments, l'Eucaristia ocupa un lloc únic i primordial.
A més d'aquests set sagraments, l'Església celebra altres accions litúrgiques que s'anomenen sagramentals; per exemple les celebracions exequials o les benediccions.
A la Catedral, església mare de la Diòcesi, s'hi administren habitualment tots els sagraments, especialment el BAPTISME i el MATRIMONI, lliurement per a aquells qui ho demanen.Baptisme

És el primer de tots els sagraments i la porta de tots els altres.
Per mitjà del bany amb l'aigua ens fa néixer a la vida de Déu, ens purifica de tot pecat, ens fa fills de Déu i membres de l'Església.
Cal demanar-lo i assabentar-se de les dates possibles per a celebrar-lo i fer la preparació.
Per al Baptisme d'adults, aquest periode de preparació s'anomena catecumenat.

Procediment
Per fer la reserva de la data del Baptisme, caldrà que els pares acudeixin personalment al despatx de la Catedral, de dilluns a divendres de 10 a 13 h.Matrimoni

És el sagrament que uneix els esposos per a fer-los signes de l'amor infinit de Déu a la humanitat i de Jesucrist a la seva Església. En el consentiment matrimonial els nuvis es comprometen a estimar-se i guardar-se fidelitat mútua per sempre i a acollir els fills que Déu els vulgui donar.

Procediment
Per fer la reserva de la data de casament i assabentar-se dels procediments necessaris, caldrà que els interessats acudeixin personalment al despatx de la Catedral de dilluns a divendres de 10 a 13 h.NORMES SOBRE
EL DEJUNI I L'ABSTINÈNCIA

Dimecres vinent iniciem el temps penitencial de la Quaresma, amb la imposició de la Cendra. Recordem les normes sobre el dejuni i l'abstinència:
«Segons el cànon 1250, són dies penitencials tots els divendres de l'any (si no s'escauen en una solemnnitat) i tot el temps de Quaresma. D'acord amb això;

1. Durant la Quaresma, en la qual el poble cristià es prepara per a celebrar la Pasqua i renovar la pròpia participació en aquest misteri, es recomana vivament a tots els fidels que cultivin l'esperit penitencial, no sols internament i individualment, sinó també externament i socialment; aquest esperit penitencial pot expressar-se per una major austeritat de vida, per les diverses pràctiques que després s'indiquen a propòsit dels divendres de l'any i per iniciatives de caritat i ajuda als més necessitats portades a termes, com a comunitat cristiana, a través de les parròquies, de Caritas o d'altres institucions similars.

2. El Dimecres de Cendra, començament de la Quaresma, i el Divendres Sant, memòria de la Passió i Mort de nostre Senyor Jesucrist, són dies de dejuni i abstinència. Els altres divendres de Quaresma són també dies d'abstinència, la qual consisteix a no menjar carn, segons antiga pràctica del poble cristià. A més, és aconsellable i mereixedor de lloança que, per tal de manifestar l'esperit penitencial propi de la Quaresma, els fidels es privin de despeses supèrflues, com són, per exemple, les menges o begudes costoses, els espectacles i les diversions.

3. Els altres divendres de l'any, l'abstinència pot ser substituïda segons la lliure voluntat dels fidels, per qualsevol de les següents pràctiques recomanades per l'Església: lectura de la sagrada Escriptura, almoina (en la quantitat que cadascú cregui convenient en consciència), altres obres de caritat (visita als malalts o afligits), obres de pietat (participar a la santa missa, resar el rosari, etc.) i mortificacions corporals.

La llei de l'abstinència obliga tots els qui hagin complert 14 anys. La del dejuni, tots els majors d'edat fins que hagin complert els 59 anys.» (Decret de la Conferència Episcopal, 21 de novembre de 1986).


LA CATEDRAL ÉS UN LLOC DE CULTE

Les festes i els esdeveniments diocesans més importants es celebren a la Catedral presidits pel Bisbe i amb una nombrosa concurrència de fidels.
Cada dia, els canonges del Capítol de la Catedral preguen per tota la diòcesi i pels seus habitants en la recitació de la Litúrgia de les Hores i la Missa Conventual a les 9 del matí.
Cada diumenge a les 10'30 se celebra l'Ofici diví i tot seguit a les 11 la Solemne Missa Major Conventual, que reuneix els fidels que hi volen participar.
Alguns d'ells, si ho desitgen, també venen a pregar sols durant la setmana davant del Santíssim o davant d'alguna capella o d'algun sant.


UN MONUMENT HISTÒRIC

Construïda amb la pedra gris de Girona, la catedral fa present en els seus murs l'època romana, la carolíngia, la romànica i sobretot la gòtica i la barroca: testimoni del geni artístic i de la fe dels nostres avantpassats guardant fidel memòria del nostre passat: la vida de la ciutat, de la diòcesi i del país, arrelat en la tradició cristiana.


UN LLOC D'ACTIVITATS CULTURALS

L'Arxiu Capitular, que aplega la documentació històrica de la Catedral, és una font inesgotable i riquíssima per als nombrosos investigadors i historiadors que el freqüenten. (VEGEU LA SECCIÓ: ARXIU)
Les visites al Tresor de la catedral ofereixen als visitants i turistes la possibilitat de descobrir l'arquitectura de la Catedral, els relleus escultòrics del claustre, els retaules, els vitralls, l'orfebreria, els ornaments litúrgics, els tapissos, els manuscrits, i sobretot, el còdex del "Beatus" i el tapís de la Creació. (VEGEU LA SECCIO: VISITES)
En certes dates assenyalades es programen concerts i audicions d'orgue.


Horari de Misses

Diumenges i festes
10,30 h Litúrgia de les Hores (Capella Conventual)
11 h Solemne Missa Major Conventual (Altar Major)

Feiners
9 h Litúrgia de les Hores i Missa Conventual (Capella Conventual)Servei d'Atenció Pastoral de la Catedral

Mn. Joan Baburés i Noguer
Canonge Arxiprest i Mestre de Cerimònies
Tel. 972 21 58 14 (dl-dv de 9 a 13 h)
arxiprest@catedraldegirona.orgConsulteu
també...


© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona.
Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72 - bisbatgirona@bisbatgirona.cat
Mapa web -  Avís Legal - Política de privacitat - Política de cookies - Crèdits