Dilluns 20 de maig de 2019
Accediu als continguts en RSS
Bisbat de Girona - Youtube Bisbat de Girona - Twitter

El Bisbat de Girona


Mida del text   -a  +a

140 Girona, Basílica Parroquial de Sant Feliu

Girona

5.198 hab.
Pda. Sant Feliu 29
Tel. 972 20 14 07
17004 Girona

santfeliugi@gmail.com

Arxiprestat: Girona-Salt


Història

BASÍLICA PARROQUIAL DE SANT FELIU DE GIRONA

SANT FELIU, MÀRTIR, PREGUEU PER NOSALTRES

"Parva Felicis decus exhibebit
artubus sanctis locuples Gerunda"
"La petita Girona, rica en santes relíquies
mostrarà la glòria de Fèlix".

Aquests versos de l'himne IV del Peristephanon o Himne de les Corones d'Aureli Prudenci, escriptor i poeta llatí del segle IV, són la referència escrita més antiga i per tant més certa de
la presència del cos del màrtir sant Feliu a la ciutat de Girona.PARROQUIA MAJOR DE SANT FELIU DE GIRONA

HISTÒRIA

Gaudeix del títol de parròquia major; la seva església fou seu episcopal abans de la construcció de l'actual catedral, i n'hi ha testimoni l'any 817. El temple es bastí durant els s. XIV-XV, i la capella de Sant Narcís, de l'arquitecte Ventura Rodríguez i amb pintures de Manuel Tremulles, els anys 1782-1792. S'hi guarden dos sarcòfags d'època romana i sis sarcòfags paleocristians del s. IV que versemblantment procedeixen d'un cementiri existent al mateix lloc. Té dins del seu terme les antigues esglésies de Sant Pere de Galligants i de Sant Nicolau, la capella del Pilar de Pedret, fundada el 1502, i l'església de Sant Lluc, dels anys 1725-1733, avui desafectada al culte.
Des del 31 de maig de 2011, en què va ser signat el Decret corresponent, la nostra església parroquial ostenta el títol de BASÍLICA MENOR, concedit pel papa Benet XVI.

Bibliografia

Pere FREIXAS i CAMPS, La Basílica de Sant Feliu. Primera Catedral de Girona, Girona, 2016

Joan BABURÉS i NOGUER, Sant Feliu Africà, primer testimoni de la fe a Girona, Barcelona, 2015

Àngel RODRÍGUEZ i VILAGRAN, Sant Narcís, el sant de les Mosques, Barcelona, 2014

Josep CLARA I RESPLANDIS- J. M. MARQUÈS, Sant Feliu de Girona, Girona, 1992

Josep M. MARQUÈS, Cartoral del bisbe de Girona, dit de Carlemany, Barcelona, 1993, 1
Fotografies
Itineraris

BASÍLICA PARROQUIAL DE SANT FELIU DE GIRONA

LA BASÍLICA PARROQUIAL DE SANT FELIU DE GIRONA

Aquesta església insigne, la més antiga de Girona, gaudeix del títol de parròquia major; fou seu episcopal abans de la construcció de l'actual catedral.
Guarda les restes del màrtir sant Feliu, víctima de la persecució de Dioclecià (any 305) i també les del patró de la ciutat i del bisbat de Girona, el bisbe i màrtir sant Narcís.
El temple actual es bastí durant els s. XIV-XV, i la capella de Sant Narcís, de l'arquitecte Ventura Rodríguez amb pintures de Manuel Tremulles, els anys 1782-1792.
S'hi guarden 8 sarcòfags romans i paleocristians del s. II-IV que versemblantment procedeixen d'un cementiri existent al mateix lloc.
Des del 31 de maig de 2011, en què va ser signat el Decret corresponent, la nostra església parroquial ostenta el títol de BASÍLICA MENOR, concedit pel papa Benet XVI.


GUIA DE VISITA

Seguiu la visita començant per la porta d'entrada i sempre a la vostra esquerra.

1. En primer lloc trobeu la imatge del sant Crist que gaudeix de gran devoció com ho mostren els ciris que constantment hi cremen.

2. Al fons la Capella de santa Anna que ara és el Baptisteri on hi ha la pica d'aigua beneïda per a la celebració dels Baptismes.

3. Davant la porta principal que dona a l'escalinata podeu contemplar la magnífica vista de la nau central, ara restaurada


Noteu els colors vius de les claus de volta on hi trobem a més dels escuts de Catalunya i Girona, santa Maria, sant Feliu, sant Narcís i altres sants i diverses representacions simbòliques.

4. Més enllà en la capella de sota el campanar podeu admirar l'estatua d'alabastre del Crist jacent, obra d'Eloi de Montbrai (1350).

5. Capella del Santíssim on a més es venera el sant Crist de la Confraria de la Passió i Mort que tanca la processó del sant Enterrament del Divendres Sant.

6. Capella barroca de sant Narcís, de l'arquitecte Ventura Rodríguez amb pintures de Manuel Tremulles, construida els anys 1782-1792. S'hi venera el bisbe i màrtir sant Narcís, patró de Girona. A banda i banda es veuen les sepultures d'Alvarez de Castro i de les heroïnes de Santa Bàrbara.

7. Al creuer nord s'han instal·lat els vestigis més antics del culte a sant Narcís: El sarcòfag primitiu (s.XIII), el sepulcre gòtic de Joan de Tournai (1328) i el quadre que recorda el miracle de les mosques (1675).

8. Al presbiteri, orientat a llevant s'hi obren tres grans finestrals amb vitralls de 1945. El retaule és la part que resta de l'antic retaule gòtic, que es completa amb les 6 taules de la vida de sant Feliu que es guarden al Museu Diocesà (Museu d'Art) i amb les imatges de sant Narcís i sant Feliu que es veuen a banda i banda de la reixa que tanca el presbiteri.

A les parets laterals del presbiteri hi ha els 8 sarcòfags romans, la col·lecció més nombrosa en tota la península ibèrica. D'esquerra a dreta i de dalt a baix: La casta Susanna, La caçera dels lleons, Escenes evangèliques, La resurrecció de Llàtzer, L'arc amb escenes evangèliques, El Bon Pastor, L'estrigil·lat i el rapte de Prosèrpina.

9. Al costat dret del presbiteri, al creuer sud, les dues absidioles amb les capelles de la Mare de Déu del Remei, que gaudeix de gran devoció, i la de sant Josep, a més de les imatges del Sagrat Cor de Jesús, Sant Salvador d'Horta i Sant Agustí.

10. A la darrera capella, al costat de la porta sud, l'altar és dedicat al Sagrat Cor de Maria i darrerament s'hi ha col·locat el sarcòfeg dels Sitjar (s.XIII), que abans es trobava a l'exterior, on ara hi ha una reproducció.

La parròquia us desitja una bona estada i us agraeix el vostre donatiu per a la restauració i conservació d'aquest monument.


DONUM SANCTI NARCISSI


EL COTÓ DE SANT NARCÍS

Per una piadosa tradició, que té el seu orígen en una guarició extraordinària atribuïda a la intercessió del bisbe i màrtir sant Narcís, patró de Girona,
ha esdevingut un costum popular, acudir al seu sepulcre, en el dia de la seva festa, per recollir el cotó, al qual se li atribueixen propietats guaridores del mal d'orella.
A aixó fa referència la inscripció llatina que podeu veure en la bosseta del cotó: "Donum Sancti Narcissi",
que vol dir: ‘ofrena a sant Narcís'.
El valor de la ofrena, juntament amb la pregària, feta amb fe, expressa la devoció que es manifesta a sant Narcís, en venir a recollir aquest cotó, i és signe de la confiança que es té envers Déu, que obra meravelles a través dels seus sants.


SANT FELIU, MÀRTIR,
PREGUEU PER NOSALTRES

"Parva Felicis decus exhibebit
artubus sanctis locuples Gerunda"
"La petita Girona,
rica en santes relíquies
mostrarà la glòria de Fèlix".

Aquests versos de l'himne IV del Peristephanon o Himne de les Corones d'Aureli Prudenci, escriptor i poeta llatí del segle IV, són la referència escrita més antiga i per tant més certa de
la presència del cos del màrtir sant Feliu a la ciutat de Girona. Aquesta referència a la petita Girona i al seu màrtir sant Feliu, segueix immediatament als versos dedicats a sant Fructuós i els seus diaques, màrtirs de Tarragona, i precedeix la memòria del màrtir Sant Cugat.
A aquest testimoni s'hi ha d'afegir el fet de l'església martirial, construïda fora muralla, l'actual Basílica parroquial de sant Feliu de Girona, en l'indret on hi havia el cementiri romà, davant mateix de les portes de la ciutat, flanquejant la Via Augusta. Donen testimoni d'això
els vuit sarcòfags d'època romana, que incorporats als murs d'aquest temple es poden encara avui contemplar, en les parets del presbiteri de l'actual construcció.
Tot això dona fe d'un culte immemorial, que té el seu origen a l'entorn del sepulcre del màrtir. Culte del que es fa ressò l'oració de la Missa de la Festa del màrtir sant Feliu, que se celebra el dia 1 d'agost, i que diu així: "Vós, Senyor, heu volgut que la sang del màrtir sant
Feliu fos l'honor de l'Església de Girona; feu que els qui avui ens gloriem del seu martiri imitem la seva fortalesa en la confessió de la fe."
Hi ha, a més, nombrosíssims testimonis històrics de la devoció envers aquest sant d'origen africà, al llarg dels segles posteriors. Tot això i la gran concurrència de pelegrins que des de
temps remots s'acostaven a venerar la tomba del màrtir, expliquen la magnificència d'aquest temple. Església, que per altra banda, devia ser la seu episcopal, fins que es traslladà, pels
volts de l'any mil, al lloc que ara ocupa la catedral de santa Maria de Girona. La popularitat i la devoció al sant fou tant estesa, que encara avui el trobem com a titular de molts pobles, parròquies, esglésies i ermites, arreu del país i més enllà.
És per tot això que l'Església de Girona, arrelada en la predicació d'aquest antic missioner, testimoni i màrtir de la fe, que donà la vida per Crist en la persecució de Dioclecià, cap a
l'any 305, el considera el seu màrtir més insigne.
Us convido doncs, a venerar-lo, en el seu dia propi, el dia 1 d'agost, i a la seva pròpia Basílica, en la celebració festiva de l'eucaristia que en aquest dia, a les 8 del vespre, presidirà el nostre bisbe Francesc. Que sigui una mostra de com la nostra fe, arrelada en el testimoniatge dels primers predicadors, segueix viva i vivificant, també en els nostres temps. I que l'exemple de fortalesa del sant màrtir, estimuli la fermesa de la nostra vida cristiana.

Mn. Joan Baburés i Noguer
Rector de la Basílica Parroquial de Sant Feliu
PROCLAMACIÓ DE LA BASÍLICA DE SANT FELIU I MISSA D'ACCIÓ DE GRÀCIES


Amb un fort aplaudiment dels fidels i el ressò de les campanes, s'ha acollit la lectura del decret de concessió del títol de basílica menor, unida a la major del Laterà de Roma, a l'església de la parròquia major de Sant Feliu de Girona, en el decurs de la Missa Solemne que aquest migdia ha presidit el cardenal Antonio Cañizares Llovera, Prefecte de la Congregació del Culte Diví, que precisament és que signà l'esmentat decret pontifici. L'han acompanyat en la celebració, el bisbe Francesc, els bisbe emèrits, Jaume Camprodon i Carles Soler, el Vicari General, canonges i també el pare Canals, claretià, que en la Conferència Episcopal Espanyola, s'encarrega del temes litúrgics i que ha tramitat l'expedient i informe de sol·licitud, el pare Canals és gironí batejat a Sant Feliu. En llocs assenyalats hi eren presents l'alcalde de Girona, el President de la Diputació, el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, regidors, diputats i parlamentaris.

La litúrgia s'ha iniciat amb una salutació del bisbe Francesc al cardenal, celebrants i fidels que omplien totalment l'àmplia nau de la nova basílica, També ha agraït al papa el títol i a tots els que han fat possible aquesta fita per l'Església que peregrina a Girona, Immediatament s'ha procedit a la lectura del decret, que ha estat acollit amb l'aplaudiment de fidels i concelebrants.

En la seva homilia, el cardenal Cañizares, en català i castellà (la celebració l'ha oficiat íntegrament en català) ha fet una glosa de les lectures recordant que el convit evangèlic a les noces és per a nosaltres "un convit al banquet de comunió, de vida, la mateixa vida de Déu que és amor", per afegir que aquest convit es concreta en l'Eucaristia que "expressa el profund amor de Déu per a tota la humanitat". També ja reconegut que, com en la paràbola, no tots els convidats accepten participar en l'àpat de noces i en canvi accepten altres oferiments que els allunyen de la salvació. En aquest sentit ha dit que la concessió del títol de basílica menor, suposa un nou compromís per aquesta comunitat, origen de la fe cristiana a Girona de la que ha fet un elogi, per la seva dilatada trajectòria en el decurs dels segles.

Finalitzada l'homilia, s'ha portat fins el presbiteri el signes distintiu basilicals: la ombrel·la i el campanaret, realitzats per una comunitat de religioses contemplatives i per un reconegut artesà gironí, respectivament. Han traslladat aquest elements membres de la confraria de la Passió i Mort, que té la seva seu en la nova basílica.

Abans de la benedicció novament el bisbe Francesc ha agraït públicament la presència del cardenal a qui ha demanat que transmetés al Papa l'agraïment de la ciutat i la diòcesi, a tots els que han fet possible l'agilitat del tràmit, uns tres mesos i a les autoritats per la seva presència. També el cardenal ha pronunciat una paraules per mostrar la seva satisfacció i especialment ha destacat com el Credo cantat en català sempre inclou el qualificatiu de "romana", per a l'Església.

Seguidament s'ha venerat a la Mare de Déu del Remei, que tradicionalment té celebració cada segon diumenge d'octubre en aquest temple, el cardenal Cañizares ha recordat que també és la patrona del seu poble nadiu i finalment s'ha descobert una placa commemorativa que diu: "Avui, 9 d'octubre de 2011, l'Emm. Sr. Cardenal Antonio Cañizares Llovera, Prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, ha presidit l'Eucaristia en acció de gràcies per títol de Basílica que li concedí el papa Benet XVI el passat dia 31 de maig a aquesta insigne i antiquíssima església de la Parròquia Major de Sant Feliu de Girona. Mons. Francesc Pardo i Artigas, Bisbe de Girona, la clerecia i el poble fidel en donen gràcies a Déu."LA MARE DE DÉU DEL REMEI

Festa: Segon diumenge d'octubre

Per la notícia que en tenim del Sr. Enric Mirambell, cronista de la ciutat, la M. de D. del Remei, abans era venerada a Sant Pere dels Galligans, estant integrada al monestir benedictí. Amb la desamortització de Mendizàbal del 1835, els monjos van haver d'abandonar el cenobi i el temple continuà obert al culte, com a sufragani de Sant Feliu. "El darrer abat de Sant Pere, Dom Faust de Prat i Moret, va confiar la cura de l'altar del Remei i el manteniment de la devoció a la família Figueres, veïna del Monestir. La tradicional devoció continuà fins el 1936, i quan l'any 1939, es reobriren els centres de culte, però ja no l'església de Sant Pere, l'altar del Remei va ser traslladat a la parròquia de Sant Feliu", on es troba entronitzada la imatge a l'absidiola de la dreta de l'església.
El mateix Sr. Enric Mirambell, també va escriure en el Diari de Girona (10.19.1999): "l'advocació mariana del Remei va tenint continuïtat tot i els canvis que han experimentat les pràctiques de pietat després de la celebració del Concili Vaticà II. Avui la ciència mèdica ha assolit nivells extraordinàriament elevats, amb resultats notablement positius. Tanmateix no deixa d'arribar un moment en què el facultatiu que ha emprat tots els mitjans de què disposa, no pot fer més que donar la fatal sentència: -s'ha fet el que s'ha pogut...-. I si és creient pot afegir-hi: -Que Déu hi faci més que nosaltres-. Quan s'han exhaurit tots els recursos humans, moltes vegades es busca una solució sobrenatural. Sens dubte això era més freqüent abans que no pas ara; almenys com a pràctica externa; si arribéssim a l'interior de cada persona segurament que tindríem més d'una sorpresa".
La festivitat del Remei es continua celebrant en el segon diumenge d'octubre. El temple de Sant Feliu, una vegada més es veurà més i més concorregut per molts devots que acudeixen a honorar-la, a pregar-hi i a participar en la celebració de les Misses amb motiu d'aquesta festivitat: a les 12 h. del migdia i a les 18'30 h. de la tarda.
L'ESGLÉSIA DEL PILAR DE PEDRET

Ens cal parlar encara d'una altra església que hi hagué a Pedret. Es tracta de l'església de la Verge del Pilar, vulgarment i fins documentalment anomenada «Església de la Benaurada Verge María del Consol o del Pilar».
Abans de referir-nos més directament a aquesta església, val a dir que és ben palesa la raó de trobar-se a Pedret en una mateixa época unes esglésies dedicadas a Sant Llátzer, a Sant Jaume i a la Mare de Déu del Pilar. Les tres advocacións no son casuals, sino que és ben clar que es deuen a un sol i mateix motiu: l'arribada i sojorn a la nostra ciutat dels pelegrins que feien via a Saragossa, camí de Santiago, i que necessitaven satisfer les seves necessítats espirituals i materials.
Però pel que fa als gironins, hem de dir que de totes aquestes institucions la devoció preferent es decanta sempre a la Mare de Déu del Pilar. No és ara el moment de referir totes les vicissituds d'aquesta devoció, pero sí fer constar que entre els veïns de Pedret sempre es mantingué ferma i ha arribat fins als nostres dies, malgrat es continuï avui en mig d'una pobresa de culte, per cert ben migrat. Cal fer notar que aquest culte, per les raons que exposarem, es dona avui a l'esmentada església de Sant Jaume, la qual així pels actuals habitants del carrer de Pedret només es coneix amb el nom d'església del Pilar.

Fragment de l'article Art i Arquitectura en l'historial hospitalari de Girona del Dr. Josep Calzada i Oliveras publicat a la Revista de Girona


BASÍLICA PARROQUIAL DE SANT FELIU – Pujada Sant Feliu 29 – 17004 GIRONA – santfeliugi@gmail.com – Tel. 972 201 407

BASÍLICA PARROQUIAL
DE SAN FÉLIX DE GERONAEsta iglesia insigne, la más antigua de Gerona, goza del título de parroquia mayor; fue sede episcopal antes de la construcción de la catedral actual. Guarda las relíquias del mártir san Félix, víctima de la persecución de Diocleciano (año 305) y también las del santo patrono de la ciudad y del obispado de Girona, el obispo y màrtir san Narciso. El templo actual se edificó durante los s. XIV-XV, y la capilla de San Narciso, del arquitecto Ventura Rodríguez con pinturas de Manuel Tremulles, entre 1782 y 1792. Se conservan aquí 8 sarcófagos romanos y paleocristianos de los s. II-IV que probablemente proceden de un cementerio existente en el mismo lugar. El papa Benedicto XVI le ha otorgado el título de Basílica el día 31 de mayo de 2011

GUÍA DE VISITA

Comiencen la visita por la puerta de entrada (portal sur) y sigan siempre a su izquierda.

1. En primer lugar encontramos la imagen de Cristo crucificado que goza de gran devoción como lo demuestran los cirios que aquí constantemente arden.
2. Al fondo la Capilla de santa Ana, ahora Bautisterio con la pila bautismal.
3. Ante la puerta principal (portal de poniente) que da a la escalinata se puede contemplar la magnífica vista de la nave central, ahora restaurada. Admiren los colores vivos de les claves de bóveda donde encontramos los escudos de Catalunya i Girona, con santa María, san Félix, san Narciso y otros santos y diversas representaciones simbólicas.
4. Más allá, en la capilla bajo el campanario se puede admirar la estatua de alabastro de Cristo yacente, obra de Eloi de Montbrai (1350).
5. Capilla del Santísimo donde también se venera la imagen de Cristo Crucificado de la Cofradía de la Pasión y Muerte que cierra la procesión del santo Entierro del Viernes Santo.
6. Capilla barroca de san Narciso, del arquitecto Ventura Rodríguez con pinturas de Manuel Tremulles, construida en 1782-1792, donde se venera el sepulcro del obispo y mártir san Narciso, patrono de Girona. A los lados se pueden ver las sepulturas de Alvarez de Castro i de las heroinas de Santa Bárbara.
7. En el crucero norte se han instalado las piezas más antiguas que atestiguan el culto a san Narciso: El sarcófago primitivo (s.XIII), el sepulcro gótico de Juan de Tournai (1328) i el cuadro que recuerda el milagro de las moscas (1675).
8. En el presbiterio, mirando a oriente se abren tres grandes ventanales con vidrieras de 1945. El retablo es la parte restante del antiguo retablo gótico, que se completa con las 6 tablas de la vida de san Félix que se guardan en el Museo Diocesano (Museu d'Art) y con las imagenes de san Narciso y san Félix que se ven a cada lado de la reja que cierra el presbiterio. En las paredes laterales del presbiterio hallamos 8 sarcófagos romanos, la colección más numerosa en toda la península ibérica. De izquierda a derecha y de arriba a abajo: La casta Susana, cacería de leones, escenas evangélicas, resurrección de Lázaro, otro con escenas evangélicas bajo el arco, el Buen Pastor, el estrigilado y el rapto de Proserpina.
9. A la derecha del presbiterio, en el crucero sur, dos absidiolas con las capillas de la Virgen de los Remedios, que goza de gran devoción, y la de san José, y las imagenes del Sagrado Corazón de Jesús, San Salvador de Horta y San Agustín.
10. En la última capilla, al lado de la puerta sur, el altar está dedicado al Corazón de Maria. Últimamente se ha colocado allí el sarcófago de los Sitjar (s.XIII), que antes estaba en el exterior, donde ahora hay una reproducción.

La parroquia os desea una buena estancia y os agradece vuestro donativo para la restauración y conservación de este monumento

BASÍLICA PARROQUIAL DE SANT FELIU – Pujada Sant Feliu 29 – 17004 GIRONA – santfeliugi@gmail.com – Tel. 972 201 407
BASILIQUE PAROISSIALE
DE SAINT-FÉLIX DE GÉRONE
Cette insigne église, la plus ancienne de Gérone, fut le siège épiscopal avant la construction de la cathédrale actuelle. Aujourd'hui elle a le titre de paroisse majeure du diocèse de Gérone. Elle garde les reliques de saint Félix, martyr de la persécution de Dioclétien en 305 et aussi celles du saint patron de la ville et du diocèse de Gérone, l'évêque martyr saint Narcisse. L'église actuelle a été édifiée pendant le XIVème et le XVème siècle. La chapelle de Saint-Narcisse, de l'architecte Ventura Rodríguez avec des peintures de Manuel Tremulles fut bâtie entre 1782 et 1792. On préserve 8 sarcophages romains et paléochrétiens des siècles IIème et IVème qui proviennent du cimetière existant dans le même emplacement. Le 31 mai 2011 le pape Benoit XVI lui a donné le titre de Basilique.


GUIDE DE LA VISITE

Commencez la visite par la porte d'entrée (façade sud) et suivez toujours votre gauche.

1. On trouve d'abord l'image du Christ crucifié, qui jouit d'une grande dévotion et qui reçoit la cire votive des fidèles qui visitent l'église et de ses paroissiens.
2. Au fond se trouve la Chapelle de Sainte-Anne, à present le baptistère de la paroisse.
3. Devant la porte principale (façade ouest) on a une vue sur la nef centrale, restaurée récemment.Admirez les peintures des clefs de voûte. On peut observer les blasons des comtes de Barcelone et de la ville de Gérone, avec sainte Marie, saint Félix, saint Narcisse et d'autres saints, avec plusieurs représentations symboliques.
4. Dans la chapelle situé au-dessous du clocher, vous trouvez un Christ gisant en albâtre d'Eloi de Montbrai (1350).
5. Chapelle du Saint-Sacrement où est vénéré l'image du Christ crucifié de la Confrérie de la Passion et la Mort qui clôt la procession du saint enterrement du Vendredi Saint.
6. Chapelle de Saint-Narcisse, de l'architecte Ventura Rodríguez avec des peintures de Manuel Tremulles, bâtie en 1752-1792, où étaient vénérées les reliques de saint Narcisse, patron de la ville et du diocèse. À droite on voit la sépulture du Général Mariano Álvarez de Castro, chef de la défense de la ville aux sièges de Gérone en 1808 et 1809. À gauche, le monument funéraire aux femmes de la Compagnie de Sainte-Barbe, qui combattirent aux sièges de Gérone.
7. Dans le transept nord il y a toutes les pièces plus anciennes référées au culte de saint Narcisse: le sarcophage primitif (XIIIème siècle), le sarcophage gothique de Jean de Tournai (1328), remplacé avec la construction de la chapelle dédiée au saint, et le tableau sur le miracle des mouches (1675).
8. Le choeur de l'église contient les restes de l'ancien retable gothique. Six tableaux sur la vie de saint Félix sont préservés et exhibés au Musée Diocésain (Museu d'Art). Le retable actuel fut composé en 1945, lors de l'ouverture des vitraux du choeur. Dans l'entrée du choeur se trouvent les images de saint Narcisse et saint Félix qui faisaient partie de la composition de l'ancien retable. Dans les murs latéraux du choeur il y a les 8 sarcophages romains et paléochrétiens, la collection plus importante en Espagne. De gauche à droite et de haut en bas : la chaste Suzanne, la chasse des lions, scènes évangéliques, la résurrection de Lazare, plus de scènes évangéliques, le Bon Pasteur, la décoration de strigile et le rapt de Proserpine.
9. A la droite du choeur, dans le transept sud, vous avez deux chapelles absidiales, celle de N. D. du Remède, qui jouit d'une grande dévotion, et celle de Saint-Joseph. On y trouve aussi des images du Sacré-Coeur de Jésus, de saint Salvador d'Horta et de saint Augustin.
10. Près de la porte sud, il y a la chapelle dediée au Coeur de Marie. Il y a, aussi, le sarcophage de la famille Sitjar (XIIIème siècle) qui auparavant était accroche sur la façade sud, où se trouve maintenant une réproduction.La paroisse vous souhaite une agréable séjour
et vous remercie de votre donation pour la restauration et la préservation de ce monument.

BASÍLICA PARROQUIAL DE SANT FELIU – Pujada Sant Feliu 29 – 17004 GIRONA – santfeliugi@gmail.com – Tel. 972 201 407THE BASILICA PARISH OF SAINT FELIX IN GIRONAThis distinguished church, the oldest in Girona, enjoys the title of Major Parish Church; this was the place of the episcopal see before the establishment of the present Cathedral. Here are kept the remains of the martyr Saint Felix, victim of Emperor Diocletian's persecution (305 AD) as well as these of the patron Saint of Girona city and diocesis, the bishop and martyr Saint Narcissus. The present church was built during the 13th, 14th and 15th centuries. Saint Narcissus chapel, a work of the architecht Ventura Rodríguez with paintings of Manuel Tremulles, was added in the years 1782-1792. In the church are also kept 8 roman and early Christian sarcophagi, from the 2nd-4th centuries, probably from the cemetery once located in this area.The Basilica of Saint Felix is a Minor Basilica created by Pope Benedict XVI in 2011.

VISIT GUIDE

Proceed from the entrance door to your left, always clockwise.

1. First of all you find the image of the Holy Christ, enjoying a great devotion as the constantly burning candles show.

2. At the extreme left, the chapel of Saint Anne, nowadays the Baptistery, with the baptismal font of blessed water where baptisms are celebrated

3. Next to it you find the principal door, giving way to the exterior monumental stairs. Leaving it at your back and looking inside the church, you can gaze at the magnificent view of the central nave, recently restored.
Note the bright colours of the keystones, where the coats of arms of Girona and Catalonia, as well as Saint Mary, Saint Felix, Saint Narcissus, other saints and several symbolic representations are to be identified.

4. In the following chapel, placed under the bell tower, you can admire the alabaster figure of the Reclining Christ, a fine work of Eloi de Montbrai (1350)

5. Chapel of the Saint Sacrament. Here is also venerated the Holy Christ of the Confraternity of the Passion and Dead, an image that closes the procession of Holy Burial which takes place in Girona on Good Friday

6. Baroque chapel of Saint Narcissus, designed by architecht Ventura Rodríguez, with paintings by Manuel Tremulles, built in the years 1782-1792. Here is venerated the bishop and martyr Saint Narcissus, patron saint of Girona. In both sides are to be seen the tombs of Álvarez de Castro, the general who defended the city during the napoleonic sieges of 1808-1809, and of the Heroines of Saint Barbara, company of women having served during these sieges.

7. In the north transept aisle are placed the oldest witnesses of Saint Narcissus' veneration: the primitive wooden sarcophagus (13th century), the gothic tomb sculpted by Joan de Tournai (1328) and a painting with the Miracle of Flies (1675).

The Sanctuary, looking East, is illuminated by three big stained-glass windows (1945). The present Altarpiece is part of a former larger furniture (early 16th century), whose 6 panels painted by Joan de Borgonya are preserved in the Diocesan Museum (Museu d'Art). The images of Saints Narcissus and Felix, placed right and left of the Sanctuary grille, belonged to the same altarpiece ensemble. In the side walls are placed 8 marble sarcophagi, the largest collection in the whole Iberian peninsula. Made in Roman workshops, they show pagan and christian scenes. From left to right and from up to down: the history of Caste Suzanne, the lion hunting, Gospel scenes, the resurrection of Lazarus, more Gospel Scenes under an arch, the Good Shepherd, a sarcophagus with strigil-like decoration and the kidnapping of Proserpine.

9. To the right, in the south transept aisle, there are two subsidiary apses hosting the chapels of Our Lady of Remedy, who enjoys a great devotion, and Saint Joseph. There are also the images of the Sacred Hearth of Jesus, Saint Salvador of Horta (a diocesan saint) and Saint Augustine.

10. In the last chapel, next to south door, the altar is dedicated to the Sacred Hearth of Mary. There has been recently placed the sarcophagus of Sitjar family (13th century), previously outside, where now stands a reproduction.


The Parish wishes you a good stay and thanks your donation for the restauration and preservation of this monument

BASÍLICA PARROQUIAL DE SANT FELIU – Pujada Sant Feliu 29 – 17004 GIRONA – santfeliugi@gmail.com – Tel. 972 201 407DIE BASILIKA
ST. FELIX VON GIRONADie Basilika St. Felix ist eine der berühmtesten und ältesten Kirchen von Girona. Sie trägt auch den Namen „Hauptpfarrei" (parroquia major). Vor dem Bau der heutigen Kathedrale war sie Sitz des Bischofs von Girona. In ihr liegen die Reliquien des hl. Felix, Märtyrer zur Zeit der Christenverfolgung unter Diokletian (305 n. Chr.), und auch des hl. Bischofs und Märtyrers Narziß, Schutzpatron der Stadt und des Bistums von Girona. Die heutige Kirche wurde während des 14. und 15. Jhdt. erbaut, die Kapelle des hl. Narziß zwischen 1782 und 1792 unter der Leitung des Architekten Ventura Rodríguez mit Gemälden von Manuel Tremulles. In der Kirche finden sich acht römische und frühchristliche Sarkophage aus dem 2.-4. Jhdt., die wahrscheinlich aus einem Friedhof stammen, der zu dieser Zeit an diesem Ort lag. Papst Benedikt XVI. hat St. Felix am 31. Mai 2011 zur Basilika erhoben.

BESUCHSFÜHRUNG

Beginnen Sie den Besuch von dem Eingang (Südportal) und halten Sie sich immer an der linken Seite.

1. Zuerst, finden Sie das Bild des gekreuzigten Christus, das eine große Verehrung behält, die durch ständig brennenden Kerzen hier belegt.
2. Dann finden Sie die Kapelle der Hl. Anna, heute die Taufkapelle mit ihremTaufbecken.
3. Von dem Haupteingang (Westportal), kann man den wunderbaren Blick auf das jetzige restaurirte Kirchenschiff sehen. Betrachten Sie die lebhaften Farben der Schlusssteine, wo wir die Wappenschilder von Katalonien und Gerona, mit St. Maria, St. Felix, St. Narziß und anderen Heiligen und verschiedene symbolische Darstellungen finden können.
4. Weiter in der Kapelle unter dem Glockenturm, kann man die Alabaster-Statue des liegenden Christus sehen; Werk von Eloi von Montbrai (1350).
5. Die Kapelle der Allerheiligsten: Wo auch das Bild des gekreuzigten Christus der Bruderschaft der Passion und des Todes verehrt wird,und die Prozession des heiligen Begräbnis am Karfreitags beendet.
6. Die Barockskapelle von St. Narziß des Architekten Ventura Rodríguez mit Gemälden von Manuel Tremulles: gebaut in 1782-1792, wo das Grab des Bischofs und Märtyrer St. Narziß, Schutzheilige von Girona verehrt wird. Auf die Seiten können Sie die Gräber von Alvarez de Castro und der Heldinnen von Hl. Barbara finden.
7. Im nördlichen Schiff wurden älteste Stücke installiert, die der Kult an den heiligen Narziß bezeugen: Das ursprüngliche Sarkophag (XIII Jahrhundert), erinnert an das gotische Grab von Juan de Tournai (1328) und das Bild, an das Fliegenswunder (1675).
8. Im Presbiteryum (Altarraum), mit dem Blick nach Osten gibt es drei große Fenster mit Glasmalerei aus 1945. Das Altarbild ist der restliche Teil des alten gotischen Altarbild, komplett mit 6 Tafeln mit dem Leben des heiligen Felix, die im Diözesanmuseum (Museu d'Art) und Bilder von St. Narziß und St. Felix gehalten werden sollen auf jeder Seite des Gitter, dass das Presbyterium schließt. An den Seitenwänden des Altarraums liegen 8 römische Sarkophage, die als die größte Sammlung in der gesamten iberischen Halbinsel anerkannt sind. Von links nach rechts und von oben nach unten: Die kaste Susana, die Löwenjagd, Szenen aus den Evangelien, die Auferweckung des Lazarus, eine mit Szenen aus den Evangelien unter dem Bogen, der Gute Hirt, der Striegel und die Entführung von Proserpina.
9. An der rechten Seite des Altarraum, im südlichen Schiff finden Sie: Zwei Apsiden mit den Kapellen der Heiligen Jungfrau von Remedios, die eine große Vereherung hat, und St. Josef; die Bilder des Heiligsten Herzens Jesu, St. Salvador von Horta, und Hl. Augustinus.
10. In der letzten Kapelle, neben dem Südtor, steht der Altar, gewidmet dem Herzen Mariens. In letzter Zeit wurde den Sarg von Sitjar (XIII Jahrhundert) gelegt, die früher an der Außenseite lag, wo jetzt eine Copie von Ihm liegt.

Die Gemeinde wünscht Ihnen einen angenehmen Aufenthaltszeit und bedankt sich bei ihnen für Ihre Spende für die Restaurierung und Erhaltung des Denkmals

BASÍLICA PARROQUIAL DE SANT FELIU – Pujada Sant Feliu 29 – 17004 GIRONA – santfeliugi@gmail.com – Tel. 972 201 407BASILICA PARROCCHIALE
DI SAN FELICE DI GIRONAQuesta chiesa insigne, la più antica di Girona, ha il titolo di parrocchia maggiore e fu sede episcopale prima di costruire la cattedrale attuale. Custodisce le spoglie del martire Sant Feliu (San Felice), vittima della persecuzione di Diocleziano (nel 305) e anche quelle del patrono della città e della diocesi di Girona, il vescovo e martire Sant Narcís (San Narciso). La chiesa attuale fu costruita durante il XIV e il XV secoli, e la cappella di San Narciso, opera dell'architetto Ventura Rodríguez con le immagini di Manuel Tremulles, fra gli anni 1782-1792. Ci sono conservati 8 sarcofagi romani e paleocristiani (s.II-IV) che provengono da un cimitero esistente nello stesso luogo. Il 31 maggio 2011, il Santo Padre Benedetto XVI le ha concesso il titolo di Basilica.

GUIDA DELLA VISITA

Seguite il tour dall'ingresso (lato sud) e sempre sulla sinistra.

1. In primo luogo troverete l'immagine di Cristo crocifisso, che gode di grande devozione in quanto ci sono candele accese costantemente.

2. Sullo sfondo si trova la cappella di S. Anna, ora il battistero della chiesa.

3. Dalla porta d'ingresso che dà sulla scala (facciata ovest) si può godere la magnifica vista della navata, recentemente restaurata.
Ammirate i colori delle chiave di volta, dove troviamo, oltre gli scudi di Catalogna e Girona, Santa Maria, San Felice, San Narciso, santi e diverse altre rappresentazioni simboliche.

4. Nella cappella sotto il campanile si trova una statua in alabastro del Cristo disteso, lavoro di Eloi di Montbrai (1350).

5. Cappella del Santissimo Sacramento, dove è venerata l'immagine del Cristo della Confraternità della Passione e Morte di Cristo, che chiude la processione della Santa Sepoltura di Venerdì Santo.

6. Cappella barocca di San Narciso, opera dell'architetto Ventura Rodríguez con dipinti di Manuel Tremulles, costruita negli anni 1782-1792. Qui è venerato il vescovo e martire San Narciso, patrono di Girona. A destra, la tomba di Alvarez de Castro, capo della difesa della città negli assedi del 1808 e 1809. A sinistra, il monumento funebre alle eroine della compagnia Santa Barbara, che ha combattuto durante gli assedi di Girona.

7. Nel transetto nord ci sono le tracce più antiche del culto di San Narciso: il sarcofago primitivo (XIII secolo), la tomba gotica di Giovanni di Tournai (1328) e l'immagine che ricorda il miracolo delle mosche.

8. Il presbiterio ospita i resti del vecchio altare gotico. Sei tabelle sulla vita di Sant Feliu sono conservate ed esposte presso il museo diocesano di Girona (Museu d'Art). La pala è del 1945, quando furono aperte le vetrate. All'ingresso, ci sono immagini sacre di San Felice e San Narciso, che facevano parte della composizione della pala d'altare antica.
Sulle pareti laterali ci sono 8 sarcofagi romani e paleocristiani, la più grande collezione di tutta la Penisola Iberica. Da sinistra a destra e dall'alto in basso: la casta Susanna, caccia di leoni, scene evangeliche, la risurrezione di Lazzaro, più scene evangeliche, il Buon Pastore e il Ratto di Proserpina.

9. A destra del presbiterio, nel transetto sud, ci sono due cappelle absidiali, quella di Nostra Signora del Rimedio, che gode di grande devozione, e di San Giuseppe, oltre le immagini del Sacro Cuore di Gesù, S. Salvatore de Horta e S. Agostino.

10. L'ultima cappella, vicina alla porta sud, ha un altare dedicato al Cuore di Maria. Possiamo vederci il sarcofago della famiglia Sitjar (XIII), che era all'esterno, dove ora c'è una riproduzione.


La parrocchia vi augura un soggiorno piacevole e vi ringrazia per la vostra donazione per il restauro e la conservazione di questo monumento.


BASÍLICA PARROQUIAL DE SANT FELIU – Pujada Sant Feliu 29 – 17004 GIRONA – santfeliugi@gmail.com – Tel. 972 201 407
БАЗИЛИКА ПРИХОДА СВЯТОГО ФЕЛИКСА ЖИРОНЫЭта выдающаяся и самая старинная церковь Жироны, получила название главного прихода; она являлась епископской резиденцией ещё до возведения ныне действующего собора. В ней хранятся мощи мученика Св. Феликса, жертвы преследований Диоклесиана (305 год), а также мученика Св. Нарциса, епископа епархии, который является покровителем епископата и города Жироны. Актуальное здание церкви строилось на протяжении ХIV-XVв. С 1782-1792гг архитектором Вентурой Родригес и художником Мануэлем Тремулес была построена часовня Св. Нарцисса. В пресбитерии сохранились 8 саркофагов римской и ранехристианской эпохи II-IV в.
31 марта 2011 года Его Святейшество Папа Бенедикт ХVI вынес решение о признании прихода Базиликой.

Путеводитель

Визит начинается с Южной двери. Следуйте всегда влево.

1. В самом начале вы увидите образ Св. Христа, которому приходят поклониться многочисленные толпы людей, о чем свидетельствуют постоянно горящие здесь свечи.

2. На заднем плане часовня Св. Анны. Здесь находится купель для крещений.

3. От главной двери, от которой ведут лестицы, можно увидеть великолепный вид храма.Здесь хорошо заметны яркие краски ключей свода. Мы встретим здесь покровителей Каталонии и Жироны: Св. Марию, Св. Феликса и Св. Нарциса, а так же других симболических представителей и святых.

4. Кроме того, в часовне, под колокольней, вы можете полюбоваться статуей Христа, выполненной из алебастра Элоем де Монтбрай (1350).

5. Часовня Святого Причастия, где поклоняются образу Св. Христа. Эту самую статую распятия Христа выносят во время Шествия Страданий и Смерти в Страстную Пятницу.

6. Часовня Св. Нарциса, построенная в стиле барокко архитектором Вентурой Родригес и художником Мануэлем Тремулес, там поклоняются епископу и мученику Св. Нарцису, покровителю Жироны. По бокам можно увидеть саркофаги Альварес де Кастро и героинь Санта Барбара.

7. На северном трансепте размещены самые старые части культа Св. Нарциса: древний саркофаг (XIII век), готическая гробница Хуан де Турне (1328) и картина о чудодействии мух (1675).

8. В пресбитерии, глядя на восток, открываются три больших витражных окна, выполненные в 1945. Алтарное украшение готического стиля это всего лишь одна часть, другие шесть частей, свидетельствующие о жизни Св. Феликса, находятся в Епархальном музее (Музей Искусств). Образы Св. Нарциса и Св.Феликса, которые видны с одной и другой стороны, огороженны решёткой, закрывающей пресбитерий.

Ha боковых стенах пресбитерия раположены 8 саркофагов римской эпохи. Справа и налево, сверху и донизу: Непорочная Сусанна, Охота за львами, Сцены из Евангелие, Восскресение Лазаря, арка с евангельскими сценами, Добрый Пастырь и пр. Все эти перечисленные саркофаги римской эпохи, являются самыми значимыми в Испании.

9. Справа от пресбитерия, на южном перекрёстке, две апсиды с часовнями Матери Божьей Ремей, и Св. Иосифа. Здесь находятся образы Священного Сердца Иисуса, Св.Сальвадора де Орта, и Св. Августина.

10. В последней часовне, у южной двери, расположен алтарь, посвященный Священному Сердцу Марии. Недавно здесь был помещен саркофаг Ситжа (ХIII в), который раньше ещё можно было встретить снаружи, где теперь находится его репродукция.


Приход желает Вам приятного отдыха и благодарит Вас за ваши пожертвования на восстановление и сохранение этого памятника.

BASÍLICA PARROQUIAL DE SANT FELIU – Pujada Sant Feliu 29 – 17004 GIRONA – santfeliugi@gmail.com – Tel. 972 201 407Horari de Misses

Vigílies:
18,30 h

Festius:
12 h
18,30 h

Feiners:
18,30 h

Suplement del Full Parroquial
FULL PARROQUIAL 12.5.2019
FULL PARROQUIAL 19.5.2019
FULL PARROQUIAL 28.4.2019
FULL PARROQUIAL 5.5.2019

Pregàries

ORACIÓ A SANT NARCÍS,
bisbe i màrtir,
patró de la Ciutat i de la Diòcesi de Girona

Esguardeu, Senyor, la vostra Església
aplegada avui per celebrar la festa de sant Narcís;
i concediu-li que guardi amb integritat
i manifesti amb les seves obres
la fe que li va ser anunciada
per la predicació dels antics pares.

(Del Missal Romà)

ORACIÓ A SANT FELIU, màrtir

Vós, Senyor, que heu volgut
que la sang del màrtir sant Feliu
fos l'honor de l'Església de Girona;
feu que
els qui ens gloriem del seu martiri
imitem la seva fortalesa
en la confessió de la fe.

(Del Missal Romà)


PREGÀRIA A LA MARE DE DÉU DEL REMEI

Déu vos salve, o Maria lmmaculada,
Verge Santa del Remei,
gireu vostres ulls, Regina, apiadada
sobre aquest poble fidel.

Vós sou tota nostra vida i esperança
dels que cerquem bon remei;
a Vós prega i sospira ben confiada
tota l'Església fidel.

Per nos a vostre Fill pregueu
ben amorosa,
Verge Santa del Remei.
l vingui la gràcia de Déu
ben abundosa
sobre aquest poble fidel.

(Lletra: E. Suñol; Música: Ll. Millet)


Horari Confessions

Horari de Confessions

Cada dia: de 17,00 a 18,20
Diumenges i Festes: de 11,30 a 11,45 i de 18,00 a 18,25

Horari d'obertura de la Basílica

De 10'00 a 19'00

Per a la Visita Cultural:
Feiners: De 10 a 18'00
Diumenges i Festes: De 13'00 a 18'00

Documents
Plànol Girona amb la divisió parroquialConsulteu
també...


© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona.
Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72 - bisbatgirona@bisbatgirona.cat
Mapa web -  Avís Legal - Política de privacitat - Política de cookies - Crèdits