Dimecres 12 de desembre de 2018
Accediu als continguts en RSS
Bisbat de Girona - Youtube Bisbat de Girona - Twitter

El Bisbat de Girona


Mida del text   -a  +a

229 Platja d'Aro (Fenals d'Aro), Santa Maria

Castell-Platja d'Aro

8.582 hab.
Vicenç Bou 14
972 81 86 47 i 972 32 17 44
17250 Platja d'Aro

info@parroquiescastellplatjadaro.es www.parroquiescastellplatjadaro.es

Arxiprestat: Costa Brava Centre


Història

L' Església parroquial de Santa Maria de Fenals d'Aro (municipi de Castell-Platja d'Aro), al 968 era possessió del monestir de Sant Feliu de Guixols, i parròquia almenys des del 1064. El temple petit i del s. XI, és a l´actual Fenals Vell. Cap el 1478 es començà a bastir una nova església parroquial que el 1484 es continuà a pesar de l´oposició d´alguns parroquians. Fou unida a Castell d'Aro en crear-se aquesta parròquia el 1602. S´engrandí el temple al segle XVIII, la porta del carrer és de 1774 i la de la sagristia de 1764. Com a parròquia s'independitzà el 1834. Al segle XX la parroquialitat fou traslladada a la nova església de Santa Maria de Platja d'Aro, obra de l'arquitecte Josep Esteve i Corredor, construïda en el terreny de 3.956,50 m2 donat per Pere Bas i Sábat, amb un bonic pòrtic ajardinat. La primera pedra es posà el 15 d´agost de 1953. L´obra s´acabà el 1955 i fou beneïda el 30 d´agost de 1959, essent rector el guixolenc Mn. Ramon Lloansí i Marill, a qui li fou dedicada la plaça de l´església el 19 d´abril de 1964. El campanar l´acabà Mn. Pere Vila i Bosch, que també bastí la rectoria. La imatge de la Mare de Déu és d´Antoni Delgado, donada per Pepita Artigas i Pol, la creu processonal és de Carmaniu igualment que l´artística tapa de metall de la pica baptismal (1962) donada per Pere Bas i Sábat, el sagrari i l´ambó és obra de Carmenati i els canelobres i credència de ferro forjat, de la serralleria Las Cadenas, de Girona. Celebra la Festa Major el 15 d´agost. Conserva dins del seu terme l'antic temple parroquial de Santa Maria de Fenals dels segle XV, modificat i ampliat al s. XVIII. La patrona del poble de Fenals d´Aro és la Mare de Déu del Patrocini, la festa de la qual es restaurà el 2007 després de 70 anys d´oblit. Dins la demarcació hi ha també la capella de propietat particular de S'Agaró, dedicada a la Mare de Déu de l'Esperança pel seu fundador el Sr. Josep Ensesa, obra de l'arquitecte Francesc Folguera, amb pintures de Joan Colom, beneïda el 16 de juliol de 1942, amb un pòrtic d´arcs gòtics procedents del desaparegut convent de Sant Francesc de Girona i sarcòfacs del castell de Foixà.
Bibliografia

Vegeu més notícies de la parròquia de Platja d'Aro i el catàleg dels seus rectors a l'obra d'Ernest Zaragoza, Recull de documents i articles d'història guixolenca I Valldarenca, Vol. IV, Montserrat, 2012, 369 pàgs.
Fotografies
Itineraris

Visita virtual a la parròquiaHorari de Misses

A PARTIR DE L'1 DE SETEMBRE HORARI DE MISSES D'HIVERN:

DIVENDRES, DISSABTE I DILLUNS MISSA A LES 19 h. El Diumenge també a les 12 h.

Suplement del Full

FULL NÚM. 434. 2 i 9 de Desembre de 2018. Diumenges I i II d'Advent. Cicle C.
El dia 2 de desembre, primer diumenge d'Advent se celebrarà el III Diumenge de la Paraula. Enguany amb el lema: «LA PARAULA ÉS MOLT A PROP TEU» (Dt30,14). A Platja d'Aro fa tres anys vam posar sota l'ambó una bíblia en un faristol a l'abast de la gent, per a la consulta dels textos bíblics.

FESTA DE LA IMMACULADA
MISSA ANTICIPADA EL DIA 7 A LES 19 h. i el 8 a les 12 h.
No hi ha missa anticipada el dia 8 a les 19 hores.

TEMPS D'ADVENT, TEMPS D'ESPERANÇA

NORMALITZAR EL CREURE

La dinàmica de la nostra societat ha fet que es relegués el fet de creure i practicar a determinats àmbits privats, com ara la pròpia casa i els temples, amb l'empeny no escrit, però real d'expulsar la religió de l'espai públic, especialment la religió catòlica, tot i ser entre nosaltres la majoritària, amb el propòsit de laminar-la el més possible, tot i que no se sap per què. La pràctica religiosa s'ha reduït a l'àmbit confessional, degut a la secularització que confina l'anhel de transcendència dins la intimitat individual. Però la fe només assoleix plenament el seu sentit quan es comparteix, es comunica i es transmet. I és trist, que quelcom inserit en el més profund de la persona no pugui manifestar-se exteriorment en las relacions amb els altres en els àmbits del treball, esport, relacions i aficions. I és que a nostra societat està tan acostumada a l'autocensura religiosa, que fins i tot resulta ser de mal gust preguntar a ningú si es creient o practicant...Els referents religiosos han estat desterrats de la vida i activitats públiques, però s'han substituït per nous succedanis, com ara el futbol i la política. El futbol és una fenomen quasi religiós, amb les seves vivències, mites, símbols, ritus, sentit comunitari, himnes, herois, etc, que suplanten les pràctiques religioses d'abans. D'aquesta manera els ciutadans moderns, orfes de la fe dels seus pares, troben sentit a la seva vida amb el futbol. D'altres han substituït la religió por la política, que és també com una nova religió. Viuen per ella, sospiren per ella, consumeixen notícies que mantinguin l'ànim, posen banderes, fan l'apostolat de les cintes, surten amb torxes enceses, caminen al cims de les muntanyes, com abans a les ermites demanant la pluja, posen banderes sobre el taüt, enterren les seves cendres dins l'estadi de futbol o s'escampen arreu, etc.. Tenen també les seves concentracions periòdiques, els seus herois, propis motius de conversa i discussió, etc. De manera que es ben cert, que sense religió no es pot estar. I quan no hi ha religió d'altres coses, com ara el futbol i la política venen a omplir el buit deixat per la fe i la pràctica religioses. Això és el que constatem. Però quan durarà? Uns anys, un parell de segles? Perquè per definició tot és efímer, fora de Déu i de la fe.

PLATJA D'ARO

 El 27 de novembre morí Carmelo Acosta Palau, de 86 anys d'edat, que en pau descansi.
 Pares recordeu que els infants de primera comunió han d'assistir a la missa dominical de les 12 els diumenges primer i tercer de mes.
 El 22 de desembre a S'Agaró es casaran Fernando Rubí Alzugaray i Elena Sibils Duval. ¡Enhorabona i per molts anys!

CASTELL D'ARO

Un vicari de Castell d'Aro màrtir.

Hem trobat que Mn. Lluís Perramon i Oliva, nascut a Girona el 1877, fou tonsurat i ordenat dels quatre ordes menors el 24 de juny de 1902, sotsdiaca el 30 de novembre del mateix any, diaca el 28 de març i prevere el 19 de setembre de 1903. Fou llicenciat en teologia, nomenat coadjutor de Caldes de Malavella el 8 de juny de 1904, d'Hostalric el 23 de maig de 1906 i de Llanars el 6 d'octubre del mateix any, de Sant Feliu de Girona el 4 de febrer de 1908, i de Castell d'Aro el 10 de febrer de 1910, regent de Campdorà el 12 d'agost de 1911, d'on fou també ecònom des del 10 de desembre de 1911. També fou nomenat ecònom de Santa Maria de Camós el 6 de juliol de 1912 i després rector de Riudarenes el 31 de gener de 1913 on estigué fins a la guerra civil espanyola, en la qual fou assassinat in odium fidei a Figueres el 1936.

DE L'EXHORTACIÓ DEL PAPA FRANCESC
GAUDETE ET EXSULTATE

Capítol 3: A LA LLUM DEL MESTRE

El Papa Francesc descriu cadascuna de les Benaurances i la seva invitació, concloent cada secció:
● Ser pobre en el cor, això és santedat.● Reaccionar amb humil mansuetud, això és santedat.● Saber plorar amb els altres, això és santedat.● Buscar la justícia amb fam i set, això és santedat.●Mirar i actuar amb misericòrdia, això és santedat.● Mantenir el cor net de tot el que taca l'amor, això és santedat.● Sembrar pau al nostre voltant, això és santedat.● Acceptar cada dia el camí de l'Evangeli encara que ens porti problemes, això és santedat.

INTENCIONS DE MISSES
(NOVEMBRE DE 2018)

Dijous 1. Pel Poble. Divendres 2. Per tots els f. difunts. Dissabte 3. Alfonsa García Cívicos. Dif. Fam. Parro Antoraz. Serge et Jean Warin. Diumenge 4. Joan Pujadas Puig. Dilluns 5. Josefina, Antoni i Cecília Miralles. Jordi Mauri Moreno. Dissabte 10. Pel Poble. Diumenge 11. Mª Teresa Albertí Cama. Dif. Fam. Brualla i Carderón. Dantis. Dilluns 12. Mª Gracia Gamero Gamero. Dissabte 17. Roser Ardèvol Perelló. Diumenge 18. SFG: Pel Poble. A les 12. Domenico i Gina Temporali. Mª Adela Subirana i D. F. Vidal i Dalmases. Dilluns 19. Paquita Reixach Roselló. Dimarts 20. Pel Poble. Dissabte 24. Rosa Vila Jaunira. Acció gràcies Georges Boned. Roberto Martín Pérez. Diumenge 25. SGF Pel Poble. A les 12. Dif. Fam. Jiménez Cuesta. José Rosa Hurtado. Dilluns 26. Catalina Serra Sais. Divendres 30. Dantis. Dies. 6,7,8,9,16,22,23,28 binacions.

Consulteu
també...© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona.
Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72 - bisbatgirona@bisbatgirona.cat
Mapa web -  Avís Legal - Política de privacitat - Política de cookies - Crèdits