Dilluns 18 de març de 2019
Accediu als continguts en RSS
Bisbat de Girona - Youtube Bisbat de Girona - Twitter

El Bisbat de Girona


Mida del text   -a  +a

229 Platja d'Aro (Fenals d'Aro), Santa Maria

Castell-Platja d'Aro

8.582 hab.
Vicenç Bou 14
972 81 86 47 i 972 32 17 44
17250 Platja d'Aro

info@parroquiescastellplatjadaro.es www.parroquiescastellplatjadaro.es

Arxiprestat: Costa Brava Centre


Història

L' Església parroquial de Santa Maria de Fenals d'Aro (municipi de Castell-Platja d'Aro), al 968 era possessió del monestir de Sant Feliu de Guixols, i parròquia almenys des del 1064. El temple petit i del s. XI, és a l´actual Fenals Vell. Cap el 1478 es començà a bastir una nova església parroquial que el 1484 es continuà a pesar de l´oposició d´alguns parroquians. Fou unida a Castell d'Aro en crear-se aquesta parròquia el 1602. S´engrandí el temple al segle XVIII, la porta del carrer és de 1774 i la de la sagristia de 1764. Com a parròquia s'independitzà el 1834. Al segle XX la parroquialitat fou traslladada a la nova església de Santa Maria de Platja d'Aro, obra de l'arquitecte Josep Esteve i Corredor, construïda en el terreny de 3.956,50 m2 donat per Pere Bas i Sábat, amb un bonic pòrtic ajardinat. La primera pedra es posà el 15 d´agost de 1953. L´obra s´acabà el 1955 i fou beneïda el 30 d´agost de 1959, essent rector el guixolenc Mn. Ramon Lloansí i Marill, a qui li fou dedicada la plaça de l´església el 19 d´abril de 1964. El campanar l´acabà Mn. Pere Vila i Bosch, que també bastí la rectoria. La imatge de la Mare de Déu és d´Antoni Delgado, donada per Pepita Artigas i Pol, la creu processonal és de Carmaniu igualment que l´artística tapa de metall de la pica baptismal (1962) donada per Pere Bas i Sábat, el sagrari i l´ambó és obra de Carmenati i els canelobres i credència de ferro forjat, de la serralleria Las Cadenas, de Girona. Celebra la Festa Major el 15 d´agost. Conserva dins del seu terme l'antic temple parroquial de Santa Maria de Fenals dels segle XV, modificat i ampliat al s. XVIII. La patrona del poble de Fenals d´Aro és la Mare de Déu del Patrocini, la festa de la qual es restaurà el 2007 després de 70 anys d´oblit. Dins la demarcació hi ha també la capella de propietat particular de S'Agaró, dedicada a la Mare de Déu de l'Esperança pel seu fundador el Sr. Josep Ensesa, obra de l'arquitecte Francesc Folguera, amb pintures de Joan Colom, beneïda el 16 de juliol de 1942, amb un pòrtic d´arcs gòtics procedents del desaparegut convent de Sant Francesc de Girona i sarcòfacs del castell de Foixà.
Bibliografia

Vegeu més notícies de la parròquia de Platja d'Aro i el catàleg dels seus rectors a l'obra d'Ernest Zaragoza, Recull de documents i articles d'història guixolenca I Valldarenca, Vol. IV, Montserrat, 2012, 369 pàgs.
Fotografies
Itineraris

Visita virtual a la parròquiaHorari de Misses

HORARI DE MISSES

DILLUNS, DIVENDRES I DISSABTE MISSA A LES 19 H.
DIUMENGE A LES 12 h.

PENITENCIAL COMUNITÀRIA PRIMER DIVENDRES DE MES A LES 19 H.

DIMECRES DE CENDRA MISSA A LES 19 h. amb imposició de la cendra.

Suplement del Full

FULL NÚM. 438. 3, 10, 17 i 24 de març de 2019. Diumenges VIII de durant l'any i I, II i III Diumenge de Quaresma Cicle C.

EL 6 DE MARÇ, DIMECRES DE CENDRA, COMENÇA LA SANTA QUARESMA.
IMPOSICIÓ DE LA CENDRA
A LA MISSA DE LES 19 H.

A PETICIÓ DELS BISBES DE CATALUNYA EL DEJUNI I LA PREGÀRIA SERÁ PER LES VÍCTIMES DELS ABUSOS SEXUALS COMESOS PER CLERGUES I RELIGIOSOS.

S'HAN ACABAT ELS TABÚS

Els últims anys, els mitjans de comunicació ens han impactat publicant diverses activitats il·lícites relacionades amb destacats polítics i institucions públiques. De manera que s'ha posat de moda el periodisme d'investigació i els periodistes que s'hi han dedicat s'han fet famosos quan, a pesar de les pressions i amenaces d'àmbits polítics i econòmics, han pogut revelar el que fins no fa gaire semblava una bogeria impossible. Per això cada dia hi ha més periodistes dedicats a desemmascarar la il·legalitat encoberta dels poders fàctics, que aquests voldrien dissimular sigui com sigui. Però debades, perquè hi ha un desig molt estès de saber què és el que el sistema ens vol amagar als ciutadans. Ara que les informacions sovint estan basades sobre impactes, experiències, sentiments, intuïcions, casi sempre fugaces. Ara ja no es diu allò de: "D'això no se'n parla" o de tot se'n pot parlar "però dintre d'un ordre". Abans tot s'amagava unes vegades "per prudència", altres "per respecte" o per no "causar danys majors... a més de que com es deia, la roba bruta l'havia de rentar cadascú a casa seva. Ara però –que estem en l'època de la postveritat- no es diu tota la veritat, sinó només aquella part que sona bé, que es amable, i això a base d'imprecisions i d'excuses inventades, de veritats aproximatives, del que abans se'n deien mentides piadoses...Ara que falsejar la realitat públicament és un perill enorme. I sinó, pregunteu-ho als polítics, que en els últims temps han hagut de simplificar ràpidament el seu curriculum, sobre tot fent desaparèixer molts dels seus títols acadèmics, darrere dels quals no hi havia una tasca efectiva, de classes, treballs originals...Abans això no tenia gran importància, però ara es falta a la veritat transformant les coses segons la pròpia conveniència o de partit. Ja que ara impera el més gran dogma laic que diu: "Les coses no són com són, sinó com nosaltres volem que siguin". De manera que un infant que ha nascut en un hospital comarcal, "no ha nascut en aquell lloc", sinó en el lloc on l'han inscrit en el registre civil. Així la legalitat ha suplantat la veritat. El que abans podia ser –com diu el sacerdot i escriptor extremeny Jesús Sánchez Adalid, "un mero mecanismo de control, de censura y de limitación para gestionar la intimitat y dar apariencia de virtud, ahora es puramente una pública mentira".
Els canvis ràpids que insospitadament fan trontollar institucions, costums i seguretats, provoquen gran crítiques. Tot està sota sospita i res, ni ningú, pot restar impune. També l'Església catòlica i els seus membres hem d'assumir comportaments corruptes o vergonyosos, com els escàndols de la pederàstia o de les finances vaticanes. Perquè hi ha un derrocament definitiu del tabú. I per això evitar tractar de certs assumptes és fer un pas enrere. Ara a l'Església es parla de tot, celibat, sacerdoci femení, divorci, homosexualitat, elecció dels bisbes, etc. I és que la hipocresia és incompatible amb el missatge evangèlic de Jesús, que va dir: "el que dieu dins l'alcova serà proclamat des dels terrats". I els terrats actuals són els mitjans de comunicació social. Però si així es compleix l'evangeli enhorabona, perquè ens referma en la creença de que el que Jesús va dir era veritat i per això sempre es realitza arreu del món, a cada generació, ara potser més que mai.

PLATJA D'ARO

 El 9 de febrer morí Josep Isern Torrent, de 79 anys. Que en pau descansi.
 A la col·lecta de mans unides es recolliren 404 euros. Gracies per la vostra col·laboració.
 Pares recordeu que els infants de primera comunió han d'assistir a la missa dominical de les 12 els diumenges primer i tercer de mes.
 Segon divendres de mes a les 17,30 reunió de Paraula i Vida al centre parroquial.
 El 23 de febrer es casaren a S'Agaró Xavier Jubert Bufí i Laura Sibils Calvo. Enhorabona i per molts anys!
 Com cada mes s'ha anat a portar la comunió i revistes religioses als malalts de la Residència Bellamar i a les cases particulars.
 En el pròleg del primer volum de la nova Història il·lustrada de Montserrat (segles XI-XXI), (Montserrat 2019) p. 8, el seu autor el P. Josep Massot i Muntaner, diu que per a actualitzar i completar la història de Montserrat ha tingut en compte "els importants estudis publicats pel pare Francesc Xavier Altés i les aportacions del pare Ernest Zaragoza Pascual sobre la congregació de Valladolid". Donem gràcies a Déu que ha donat al nostre rector l'oportunitat de fer aquesta valuosa col·laboració a la història de Montserrat.
 D'ací a un parell de setmanes hi haurà reunió dels pares dels deu infants que faran la seva primera comunió el 12 de maig de 2019.
 El 19 de març a la parròquia de Santa Maria dels Turers de Banyoles amb una missa solemne i una sessió episcopal es clourà el procés diocesà de beatificació del P. Francesc Butinyà, del qual procés, el nostre rector Dr. Ernest Zaragoza, n'és promotor de justícia.

INTENCIONS DE MISSES
(FEBRER DE 2019)

Divendres 1. Alfonsa García Civicos. Dissabte 2. Fusani Aldo e Angela. Dif. Fam. Parro-Antoraz. Mª Blanco Gallego. Carlos Tamarit. Diumenge 3. Joaquim i Dolors. Mariola Cuello. Dilluns 4. Francisco García Sánchez. Dijous 7. Josefina, Antonio i Cecília Miralles. Dissabte 9. Solius. Pel Poble. Platja d'Aro. Carlos Parera. Diumenge 10. Mariola Cuello. Mª Adela Subirana i Dif. Fam. Vidal Dalmases. Dilluns 11. Neus Badosa Vivern. Dijous. Pel Poble. Divendres 15. Josep Isern Torrent. Dissabte 16. Mª Blanco Gallego. Luisa i Antonio. Diumenge 17. Castell d'Aro. Manuel Martín Cornejo. A les 12. Joan Pujadas Puig. Dilluns 18. Dantis. Divendres 22. Pel Poble. Dissabte 23. Roberto Martín Pérez. Diumenge 24. Joan Pujades Puig. Roser i Mª del Carmen Ardèvol Perelló. Dilluns 25. Josep i Mª Dolors. Dif. Fam. Jiménez Cuesta. Dimarts 26. Pel Poble. Dies 5, 6, 8, 13, 19, 20, 21, 27 i 28. Binació.

CASTELL D'ARO

 El 6 de febrer morí Martí Genovès Coloma, de 81 anys i el 9 Manuel Martín Cornejo, de 92 anys, que en pau descansin.
Consulteu
també...© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona.
Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72 - bisbatgirona@bisbatgirona.cat
Mapa web -  Avís Legal - Política de privacitat - Política de cookies - Crèdits