Si no veu correctament el butlletí, faci clic aquí

Quinzenal digital de la diòcesi de Girona, 15 d'abril 2014  2014 - núm. 67

Presentada la Memòria de Càritas
Càritas Diocesana de Girona, que es disposa a commemorar el seu primer mig segle de servei, va atendre l'any 2013 un total de 42.900 persones (36.600 l'any 2012 i 32.400 el 2011), des dels seus nou programes d'acció social. Aquesta atenció va ser possible gràcies a la participació de 2.171 voluntaris i a les 80 persones contractades, i que es porta a terme des de les 52 Càritas parroquials en servei al Bisbat. La inversió de l'any passat va ser de: 4.862.000 euros (4.730.282, l'any anterior), la xifra d'ingressos fou de: 4.976.000 euros. En aquests xifres no s'inclouen l'entrega de 2.429.000 kg d'aliments i 131.000 kg de roba. El 74% dels recursos són privats. En presentar la Memòria de Càritas el bisbe de Girona, estava acompanyat del director, Ramon Barnera i del secretari general, Martí Batllori. L'acte s'ha celebrat avui dimarts a la seu de l'entitat diocesana. Mons. Pardo ha mencionat els referents de Càritas: Què fem; Per a qui ho fem; Qui ho fa; Com ho fem; Per què ho fem. En l'eix de l'actuació de Càritas hi tenim Jesús. L'Església anuncia l'Evangeli, celebra a l'entorn de l'altar i serveix al proïsme, inspirant-se en actituds com el rentar els peus als deixebles que va fer Jesús el dijous Sant i en la figura del bon samarità. Va cloure la seva intervenció donant les gràcies a les persones que fan possible aquesta acció de Càritas, a les institucions, administracions i empreses que hi col·laboren, reiterant que l'objectiu de Càritas és, precisament, el servei a les persones i fer-ho amb senzillesa i humilitat. El director i el secretari general informaren de diferents aspectes de la Memòria, com ara que el 44,5% de les persones ateses, acudiren per primera vegada a Càritas i el 55,3 seguien itineraris respecte anys anteriors. Les ajudes econòmiques, van ser de 606.468 (490.517 l'any anetrior). S'aprecia un lleuger increment de persones ateses de nacionalitat espanyola i de la Unió Europea. Es mantenen els magrebins i subsaharians i baixen els de l'Amèrica Llatina i dels països de l'Est. Es detecten noves formes de pobresa entre les famílies amb fills i el nombre de famílies ateses. El resum de la situació a nivell social i econòmic és que la pretesa recuperació econòmica o els també dits brots verds a nivell de l'economia familiar, entre nosaltres no es veuen. Una teòrica millora en la macroeconomia no s'ha reflectit en la microeconomia.


És notícia

La priora de Sant Daniel, pregonera de la Setmana Santa de Girona
"Comprenem el sofriment com una realitat de casa nostra però també amb la certesa de l'esperança", assenyalà la germana Maria Assumpció Pifarré, priora-administradora de la comunitat benedictina de Sant Daniel, en el seu pregó de la Setmana Santa de Girona, que pronuncià el passat dijous 10 d'abril, en el saló de sessions de l'Ajuntament de la ciutat.
Hi eren presents el bisbe Francesc, l'alcalde Carles Puigdemont, la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, el president de la Junta de Confraries, Miquel Izquierdo, els presidents de les diferents confraries gironines, regidors i un nombrós públic que omplia completament el saló.
La germana Pifarré va centrar la seva intervenció en el mil·lenari del monestir, "mil anys d'espiritualitat benedictina", i en el sentit del testimoni benedictí destacant el caràcter comunitari, "no és a mi a qui heu convidat, és a la comunitat" . La regla de sant Benet fou l'eix del pregó, "una Regla vàlida per a qualsevol persona que cerqui Déu". Els trets que defineixen la Regla: acolliment, pregària, treball; tot en sentit comunitari.
La presència ininterrompuda de les benedictines a Sant Daniel, no significa que visquin aïllades de la realitat que les envolta. Actualment, són conscients del sofriment que una part important de la nostra societat viu i pateix, "una llarga quaresma", però també "tenim la certesa de l'esperança que es manifesta en el Crist ressuscitat".
Varen cloure l'acte, el bisbe Francesc i l'alcalde de Girona. Mons. Pardo destacà el valor i importància de la religiositat popular i la seva força evangelitzadora. També evocà les preguntes del papa Francesc respecte dels efectes que la crisi econòmica té sobre els joves mancats de treball.
Finalment l'alcalde agraí el testimoni mil·lenari de les benedictines a Sant Daniel i la feina que porten a terme les confraries, no sols al servei de la religiositat popular sinó també com a projecció de la ciutat.

Trobada diocesana de Vida Creixent
Més de tres-centes persones del moviment "Vida Creixent" de la diòcesi de Girona van celebrar el passat 2 d'abril, a Bescanó, la seva XXIII Trobada Diocesana que fou presidida pel bisbe Francesc. L'acte va iniciar-se amb la salutació que va dirigir el president Pere Canaleta al Bisbe, a l'Alcalde de la població, Sr. Xavier Soy, al President interdiocesà de Vida Creixent de Catalunya, Balears i Andorra, Sr. Sergi Oliba, al consiliari Mn. Ramon Oller, i a tots els assistents per la seva generosa disponibilitat. Després dels diferents parlaments, el Bisbe va presidir l'Eucaristia, concelebrada per la vintena de preveres que acompanyaven els diferents grups de Vida Creixent, amb l'assistència dels diaques Mn. Joan Robé, Mn. Josep Farrerons i Mn. Miquel Figarola. Acabada la missa, tingué lloc un dinar de germanor, que donà peu a establir un espai de diàleg entre les persones dels diferents grups.
La Bisbal acull la trobada dels Escoltes i Guies de Girona
La trobada va tenir lloc els passats 5 i 6 d'abril al passeig Marimon Asprer de la Bisbal, amb cent activitats simultànies. Tot i que la jornada era fonamentalment orientada als infants i joves, es va organitzar un petit acte institucional per presentar totes les activitats realitzades al llarg del cap de setmana. El bisbe Francesc hi va participar i va poder comprovar les activitats del Pati de tallers. S'hi van donar cita 1.800 escoltes i Guies de la demarcació.
Trobada d’Esplais
La coordinadora de Centres d'Esplai del Bisbat de Girona va organitzar el passat dissabte 5 d'abril, a Torroella de Montgrí, una trobada dels diferents grups d'Esplais de la nostra diòcesi. Hi van participar més de 200 nois i noies. El bisbe Francesc s'hi va fer present i va poder dirigir unes paraules i saludar personalment a tots els participants.


Celebració dels sagraments de la iniciació cristiana


El diumenge de la setmana que ve dia 27, es portarà a terme a la catedral a les 6 de la tarda, la celebració dels tres sagraments de la Iniciació cristiana: baptisme, confirmació i eucaristia. Tots els que els rebran són persones adultes que s'han preparat en un procés que és conegut com el "catecumenat", un període de discerniment, de formació i de pregària que es fa a les parròquies amb acompanyants, padrins i mossens.

Apunts ...
Torna a obrir el santuari de la Font de la Salut

El santuari de la Mare de Déu de la Font de Sant Feliu de Pallerols torna a obrir a partir del proper diumenge 27 d'abril. Tots els diumenges i dies festius, Missa a les 13'15 hores. També serà oberta l'hostatgeria i el restaurant. Telèfons d'interès: 972 44 81 07 (Mn. Jesús Calm, capellà) i 972 44 40 06 (hostatgeria)
Recordant Quim Vallmajó

Dissabte de la setmana que ve dia 26 d'abril, a les 8 de la tarda, a la Sala Gran de la Catequística de Figueres es portarà a terme un acte de recordança al màrtir missioner nascut a Navata, Joaquim Vallmajó. Presentarà Edmon Marquès (pedagog). Es projectarà el documental "Fuera de cobertura". Hi participaran Joseph Sagahutu (testimoni rwandès), Escola Joaquim Vallmajó de Navata, Martí Vallmajó i Jordi Palou-Lopverdos (advocat). El Cor Àkan oferirà un concert final.
Nova biografia sobre sant Narcís

El Centre de Pastoral Litúrgica a través de la col·lecció "Sants i Santes" acaba de treure una nova biografia sobre el patró de la ciutat i de la diòcesi de Girona, Sant Narcís. Ho fa des d'una òptica de la cultura i la tradició popular sense fugir de criteris històrics. Mostra curiositats com les de que el sant és el patró dels sastres a Augsburg o dels cultivadors de blat a Sardenya. També és el titular d'una parròquia de Filipines, d'una església a Suni –un poble de l'illa de Sardenya- i d'una capella a la catedral de l'Alguer. És escrit per Àngel Rodríguez Vilagran i es pot comprar d'entre altres llocs a la llibreria diocesana Casa Carles de Girona.


© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona. Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72
bisbatgirona@bisbatgirona.cat  -  www.bisbatgirona.cat

- Aquesta newsletter s'envia a l'adreça de correu:  
- Per donar-vos de baixa feu click aquí
- AVÍS: L' adreça de correu des de la que s'envía aquest mail està destinada a l'enviament d'información i no està habilitada per a la recepció de missatges. Per a qualsevol consulta o comentari dirigiu-vos si us plau a mitjanscom@bisbatgirona.cat