Si no veu correctament el butlletí, faci clic aquí

Quinzenal digital de la diòcesi de Girona, 15 maig 2014  2014 - núm. 69

El monestir de Sant Pere de Rodes va acollir la Trobada diocesana de Turisme
Ahir dimecres el monestir de Sant Pere de Rodes va acollir la Trobada diocesana de Turisme que cada any, a l’inici de la temporada, organitza la Delegació episcopal d’aquesta pastoral especialitzada. Va presidir la Jornada el bisbe Francesc, acompanyat de Mn- Jordi Reixach, delegat episcopal de Pastoral del Turisme. També hi eren presents l’alcalde del Port de la Selva, Municipi al que pertany el monestir, Josep Maria Cervera, el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, Mn. Joan Naspleda, Delegat episcopal de Patrimoni Cultural i Mn. Joan Baburés, Delegat episcopal de Pastoral Litúrgica. El nombre de participants a la Trobada s’apropà al mig centenar. El tema central a tractar fou: “La promoció del turisme cultural: el monument de Sant Pere de Rodes”. Obrí la Trobada el bisbe amb unes paraules de benvinguda i una pregària del creient. Mons. Pardo agraí la participació dels professionals i estudiosos en la Trobada i la presència de les autoritats civils. La primera aportació la va fer l’estudiós empordanès Joan Badia i Homs, precisament sobre el tema, “Sant Pere de Rodes, el monument i la seva història”, en la que situa els orígens, en part llegendaris del cenobi, el seu esplendor benedictí i també la seva decadència, espoli i recuperació. Seguí una taula rodona sobre la importància de la promoció del turisme cultural, amb la participació de la degana de la Facultat de Turisme de la UdG, Dolors Vidal, Dani Font, membre de Catalonia Sacra i Jaume Oller, dels Amics del Camí de Sant Jaume. La Trobada es completà amb la presentació d’un informe elaborat per l’Agència catalana de Turisme, sobre “Importància de la promoció, edició i difusió del turisme cultural i religiós”, que permeté un debat ben viu per part dels participants en la Trobada. Un acte d’evocació i memòria del cenobi tingué lloc a primera hora de la tarda a l’antiga església del monestir, consistent amb una pregària de la Santa Creu (a la fotografia), presidida pel bisbe Francesc, que seguin la tradició procedí a fer la pregària de la Santa Creu que culminà amb la benedicció del quatre punts cardinals amb la vera Creu. La Trobada va seguir a primera hora de la tarda amb una visita guiada pel recinte monàstic.


És notícia

Inaugurada l’exposició ”Viladomat, l'home, l'artista, l'obra”
El passat dissabte 10 de maig es va inaugurar al Museu d'Art de Girona l'exposició "Viladomat, l'home, l'artista, l'obra" que mostra la figura i l'obra de l'artista més rellevant del barroc català: Antoni Viladomat i Manalt (Barcelona 1678-1755). A l'acte hi van assistir, a més del bisbe Francesc, el president de la Generalitat, Artur Mas, l'alcalde Carles Puigdemont, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell i el comissari de l'exposició, Francesc Miralpeix.
En els diferents parlaments, el bisbe Francesc, va remarcar la figura de Viladomat, com la d'un pintor "que va saber harmonitzar la proposta cristiana amb l'art". El president Mas va destacar la seva importància en la recuperació cultural del país després de la desfeta del 1714. L'alcalde Carles Puigdemont, per la seva part, va congratular-se del fet extraordinari que suposa l'obertura simultània d'una exposició repartida en cinc seus arreu del territori (Museu d'Art de Girona, Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, Museu de Mataró, Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró al MNAC, a Barcelona).
La mostra romandrà oberta a l'Àmbit 3 del Museu d'Art de Girona fins el 2 de novembre.

Pelegrinatge a Lourdes amb l’Hospitalitat
L'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes organitza enguany el 49 pelegrinatge de l'Esperança amb malalts i discapacitats a Lourdes del 28 de juny al 2 de juliol. Us recordem que les inscripcions es poden fer fins el divendres 30 de maig a les respectives delegacions o a les oficines de l'Hospitalitat, que es troben al tercer pis del casal Bisbe Cartañà de Girona. Els horaris en què us hi podeu dirigir són els dijous i divendres de 7 a 9 del vespre i els dissabtes de 5 a 9 del vespre. A la fotografia, un detall del cartell promocional del pelegrinatge d'enguany.
Per altra banda, aquest proper diumenge, es portarà a terme el II Concert solidari de corals en benefici de l'Hospitalitat. Serà a les 8 del vespre a la basílica de Sant Feliu de Girona. Intervindran: Cor Maragall, Coral Tutti Veus i Coral The Music.
A la imatge, un detall del cartell.

Inscripcions a l’Aplec de l’Esperit
Fins el divendres dia 30 d'aquest mes de maig està obert el període d'inscripcions per participar a l'Aplec de l'Esperit que se celebra el dissabte 7 de juny a Banyoles amb el lema "quedat amb nosaltres". Les inscripcions es poden fer a través del web www.aplec2014.cat, on hi trobareu el document explicatiu i altres informacions de l'esdeveniment.
Conferències d’interès
El dijous de la setmana que ve, 22 de maig, a un quart de nou del vespre es portarà a terme la conferència "Els cristians de l'Orient Mitjà, entre mite i realitat. Un testimoni de fidelitat a l'Evangeli". Serà a càrrec del pare Patrici Sabater, de la comunitat dels pares Paüls, que ha viscut uns anys en missió al Líban. A les 20,15 a la parròquia de la Immaculada de Figueres.
L'endemà, dia 23, està programada una conferència sobre l'Arqueta de Sant Martirià a dos quarts de vuit del vespre a la sala d'actes de l'Arxiu Comarcal (claustre del monestir de Sant Esteve) a càrrec de Francesca Español. És un acte que forma part dins de Catalonia Sacra. A la fotografia, un detall de l'arqueta.Aplec de Sant Isidre


Aquest proper diumenge dia 18 es porta a terme el tradicional i concorregut aplec de Sant Isidre al santuari de la Mare de Déu de les Salines de Maçanet de Cabrenys. Durant l'ofici, previst a la 1 del migdia, es beneeixen les "berenes" un pa rodó d'uns 300 grams que es reparteix entre els feligresos i participants. L'origen d'aquesta ofrena ve de quan, antigament es donava menjar a tots els pobres de la comarca que assistien a l'esdeveniment. Després de la missa hi haurà una arrossada popular. És un acte de retrobament i de fraternitat entre els catalans del "nord" i del "sud".

Apunts ...
Professió carmelita

El diumenge 25 de maig, a les cinc de la tarda, el bisbe emèrit Mons. Carles Soler, presidirà la cerimònia de professió religiosa de la germana carmelita Carolina Amistad al Monestir de les carmelites de Banyoles. A la foto, l'església del monestir.
Pàdua i Terra Santa, destins amb fe

Del 19 al 27 d'agost la parròquia de Palau-Sacosta de Girona ha organitzat un viatge a Pàdua, a on a més, visitaran Milà, Verona i Bérgamo d'entre altres. Es pot demanar més informació en el 696 50 53 98. A la fotografia: la basílica de Sant Antoni de Pàdua.
Per altra banda, les parròquies del Carme i la de Santa Susanna del Mercadal de Girona han programat un pelegrinatge a Terra Santa del 24 al 31 d'agost. L'objectiu és poder resseguir de prop les petjades que evoquen passatges bíblics. Més informació en el 619 15 30 03.

Felicitats bisbe Francesc!

El dissabte 31 d'aquest mes, Mons. Francesc Pardo i Artigas celebrarà els 41 anys de la seva ordenació sacerdotal. És per aquest motiu que a la catedral, a les 9, presidirà la litúrgia de les Hores i després la missa conventual amb el canonges. Recordem que va ser nomenat bisbe de la nostra diòcesi del 16 de juliol de 2008 i que en va prendre possessió del 19 d'octubre del mateix any.


© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona. Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72
bisbatgirona@bisbatgirona.cat  -  www.bisbatgirona.cat

- Aquesta newsletter s'envia a l'adreça de correu:  
- Per donar-vos de baixa feu click aquí
- AVÍS: L' adreça de correu des de la que s'envía aquest mail està destinada a l'enviament d'información i no està habilitada per a la recepció de missatges. Per a qualsevol consulta o comentari dirigiu-vos si us plau a mitjanscom@bisbatgirona.cat