Si no veu correctament el butlletí, faci clic aquí

Quinzenal digital de la diòcesi de Girona, 2 juny 2014  2014 - núm. 70

Dissabte, l’Aplec de l’Esperit
Dissabte que ve dia 7 de juny es portarà a terme a Banyoles l’Aplec de l’Esperit, una trobada juvenil, en la festa de la Pentecosta, i que va néixer com a iniciativa dels Minyons Escoltes i Guies de Sant Jordi l’any 1978 amb l’objectiu d’obrir espais de llibertat a l’Església per a evangelitzar els joves de casa nostra. Des d’aleshores, ara ja fa 31 anys, l’Aplec de l’Esperit ha estat el fil conductor de la pastoral de joves de Catalunya en diferents indrets, l’últim que va acollir Girona va ser l’any 1994. Actualment, l’Aplec és convocat pels bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), mitjançant les delegacions diocesanes de pastoral de joventut que formen el Secretariat Interdiocesà de Joventut. En cada ocasió és organitzada per una diòcesi diferent. Aquesta gran trobada juvenil aplega joves vinculats a diferents realitats d’Església d’arreu de Catalunya, Balears i Andorra. Aquest cap de setmana, totes les parròquies han distribuït un suplement del Full parroquial dedicat a l'Aplec. Hi ha una invitació que fa, a tots els joves de Catalunya, el nostre bisbe Francesc, la relació dels espais on es desenvoluparan les diferents activitats i el programa a realitzar. Cal dir que un dels eixos d'incidència d'aquest Aplec és “Jesús present en el germà afeblit”. És per això que a banda d'una aportació econòmica procedent de la inscripció de l'Aplec des del Secretariat Interdiocesà de Joventut (SIJ) es vol col·laborar en un projecte social de Càritas Catalunya relacionat amb el món del jove com és el Servei d'Integració Educativa (SIE). Podeu veure vídeos promocionals de l’aplec en aquests enllaços: http://www.youtube.com/watch?v=ZMgoWS872JM i http://www.youtube.com/watch?v=v5oS7UC3QUk


És notícia

Emotiu homenatge a Mn. Josep Maria Tor
Divendres al matí es va viure en el Parc Hospitalari Martí Julià a Salt, un emotiu acte d'homenatge a Mn. Josep Maria Tor i Malagelada, que en el decurs de tres decennis ha tingut la responsabilitat del Servei Religiós, primer a l'Hospital de Santa Caterina a Girona i, fins ara en l'esmentat complex hospitalari, amb una total dedicació pastoral i assistencial fins que les seves forces físiques ho han permès. L'acte fou promogut per la gerència de l'Institut d'Assistència Sanitària i nombroses entitats i grups religiosos relacionats amb el centre hospitalari.
L'acte es va iniciar amb una Missa concelebrada presidida pel bisbe Francesc. Com mostra la fotografia, l'homilia fou a càrrec de Mn. Josep Maria Tor que evocà records familiars entranyables, assenyalà el molt que havia aprés dels malalts i de les seves famílies i evocà la memòria de tantes persones, moltes sense tracte directe amb els internats, però que amb el seu servei fan possible l'alt nivell assistencial que el centre ofereix. La celebració es va cloure amb el cant del Virolai.
Seguidament i en el mateix espai, s'inicià l'acte cívic d'homenatge. En primer lloc el Dr. Martínez, gerent de l'IAS-ICS, lamentà que havia tingut poc temps per col·laborar amb l'homenatja't, però veia amb satisfacció com Mn. Tor s'havia sabut guanyar l'afecte, admiració i respecte de tantes persones. El seu servei és bàsic per tal que l'assistència sanitària sigui completa, més enllà de l'atenció mèdica. En nom de l'IAS li donava les gràcies. El bisbe Francesc per la seva part, també agraí en nom de la diòcesi, l'organització d'aquest acte que evidencia el valor del Servei Religiós, no sols en el Parc Hospitalari, també en tots els altres centres on l'Església que és a Girona es fa present.
Diverses organitzacions i entitats de l'àmbit de la pastoral de la salut s'afegiren a l'homenatge amb el lliurament de diversos obsequis, molts dels quals eren ideats pels professionals de la institució.
El gerent, va llegir un sentit missatge d'adhesió a l'acte i d'homenatge al servei de Mn. Tor, adreçat pel Conseller de Sanitat de la Generalitat.

Fi de Curs de l’Institut Superior de Ciències
El proper dijous 5 de juny, es portarà a terme l'acte de final de curs de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona. Els actes començaran a les 7 de la tarda amb una celebració de la Paraula presidida pel bisbe Francesc a l'església de Sant Martí del Seminari diocesà. A continuació taula rodona titulada "L'Església: amb motiu del primer any del papa Francesc" a càrrec del Dr. Jaume Flaquer, S.J (responsable de l'àrea teològica de Cristianisme i Justícia) i la Dr. Míriam Díez, directora de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura. Serà moderada pel Dr. Josep Casellas, professor de l'ISCRG. Finalitzarà l'acte amb un piscolabis de cloenda.
A la fotografia: l'actuacíó musical del grup Geriona el 28 de febrer a l'església de Sant Martí del Seminari de Girona en el marc del 25è aniversari de la fundació de l'ISCRG.

Confirmacions
Aquest passat cap de setmana el bisbe Francesc va administrar el sagrament de la Confirmació a nois i noies de les parròquies d'Amer (divendres 23); de Pineda de Mar (dissabte 24); de la Sala (diumenge 25); a alumnes del col·legi Bell-lloc de Girona a la Catedral (diumenge 25) i a Olot (divendres 30); aquests últims a la fotografia.
Lliurats els Premis Bíblics de Catalunya
El passat dissabte 17 de maig el Casal Bisbe Cartañà de Girona va aplegar un centenar de persones pel lliurament dels premis del XIX concurs Bíblic de Catalunya. Enguany a la diòcesi de Girona hi han participat 6.795 nois i noies de 71 escoles i instituts i de 5 parròquies d'arreu de la geografia diocesana. Els treballs s'aplegaven sota el lema: "I tu, qui dius que sóc?" El Grup Avant de la Federació de Cristians de Catalunya, organitzador del concurs, va recollir 63.456 treballs a nivell de Catalunya.
Les modalitats de concurs són: dibuix, redacció, informàtica i concurs bíblic.
L'acte es desenvolupà amb una breu benvinguda i agraïment als participants per part del Delegat Episcopal d'Ensenyament, tot seguit el Sr. Bisbe adreçà unes paraules de reconeixement als assistents, adreçades sobretot als més petits. Tot seguit Mn. Jordi Callejón, Delegat Episcopal de la Pastoral amb Joves i Delegat de Vocacions del Bisbat, feu la presentació de tres paràboles i a partir de les intervencions dels nois i noies van anar responent a la pregunta lema del concurs: "I tu, qui dius que sóc jo?". L'acte va finalitzar amb el lliurament de premis individuals de les diferents categories i els de les escoles que van participar. Després d'unes breus paraules de comiat per part del Sr. Bisbe, els guardonats i participants es van fer una fotografia conjunta.Concert de corals


El diumenge 18 de maig, la basílica de Sant Feliu de Girona acollí el segon concert solidari de cant coral a benefici de l'Hospitalitat de Lourdes per afavorir la dotació de beques a malalts i minusvàlids per tal que puguin participar en el proper Pelegrinatge de l'Esperança. Enguany hi van participar el Cor Maragall, de Girona, la coral Yes the Music, de la Bisbal d'Empordà i la Coral Tutti Veus, de Cassà de la Selva que oferiren un repertori variat d'acord amb les peculiaritats vocals de cada formació, des de la polifonia clàssica, a adaptacions de composicions catalanes tradicionals o de la Nova Cançó. El bisbe Francesc hi era present acompanyat del president de l'Hospitalitat, Jaume Torrent, membres de l'equip directiu i del consiliari i rector de la basílica de Sant Feliu, Mn. Joan Baburés.
El públic omplí totalment l'amplia nau de la basílica i agraí amb sincers aplaudiments les acurades interpretacions.
En finalitzar el concert l'Hospitalitat lliurà als directors de les corals uns pomells de flors en agraïment a la seva participació.


Apunts ...
125 anys de les dominiques a Pineda de Mar i Trobada de religioses Vedruna

El 18 de maig va tenir lloc l'acte central dels 125 anys de l'arribada de les germanes Dominiques de l'Anunciata a Pineda de Mar i de la creació de l'escola Mare de Déu del Roser. Va comptar amb la presència del bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo, i de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. El bisbe va presidir la missa a l'església parroquial de Santa Maria. En el transcurs de l'homilia va destacar el treball realitzat durant tots aquests anys amb les nenes, primer, i després, amb els nens i les nenes que han passat per l'escola. Va dir que era un treball «de gran valor». També va elogiar, davant la consellera d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el sistema de «concertació», que fa que centres com l'escola Mare de Déu del Roser puguin continuar fent el seu treball educatiu. Va subratllar «l'humanisme cristià» que promouen aquestes escoles.
Per altra banda, el dia abans, el bisbe Francesc va presidir una Trobada de religioses Vedrunes a la parròquia de Sant Esteve de Caldes de Malavella. L'Eucaristia presidida pel bisbe, va ser concelebrada pel rector Mn. Àngel Pagès amb l'assistència del diaca Mn. Joan Robé. Les carmelites de la Caritat Vedruna, religioses d'activitat apostòlica de dret pontifici, tenen centres a Girona, Caldes de Malavella, Calella, La Cellera de Ter, Malgrat de Mar, Olot, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Arbúcies i Palafrugell.

Nomenaments

En data del 16 de maig, el bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo va signar els següents nomenaments:
Mn. Eduard de Ribot i Martínez, administrador parroquial de Riells de Montseny.
Mn. Martirià Pla i Carré, administrador parroquial de Montagut, Oix i Sant Jaume de Llierca
Mn. Jordi Font i Plana, consiliari de la Demarcació de Girona de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.
Gmà. Albí Gómez i García, F.S.C., consiliari adjunt de la Demarcació de Girona de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.
P. Xavier Maria Piquer i Peiris, C.M.F., consiliari de l'associació privada de fidels "La Caseta (Centre Labouré".

Exposició dels Manaies

Dissabte que ve s'inaugura l'exposició 75 anys de la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona. Serà a les 7 de la tarda a l'església de Sant Lluc. El bisbe Francesc inaugurarà aquesta mostra.


© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona. Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72
bisbatgirona@bisbatgirona.cat  -  www.bisbatgirona.cat

- Aquesta newsletter s'envia a l'adreça de correu:  
- Per donar-vos de baixa feu click aquí
- AVÍS: L' adreça de correu des de la que s'envía aquest mail està destinada a l'enviament d'información i no està habilitada per a la recepció de missatges. Per a qualsevol consulta o comentari dirigiu-vos si us plau a mitjanscom@bisbatgirona.cat