Si no veu correctament el butlletí, faci clic aquí

Quinzenal digital de la diòcesi de Girona, 20 juny 2014  2014 - núm. 71

L’Aplec de l’Esperit, triomfa
Més de 2.000 joves vinguts de totes les diòcesis de Catalunya i Andorra va participar a l’Aplec de l’Esperit que es va celebrar a Banyoles el passat dissabte dia 7 i que va servir per commemorar la festa de la Pentecosta. La trobada va comptar amb 100 voluntaris del nostre bisbat i 200 col·laboradors (catequistes, testimonis, preveres, comunitats religioses, grups de música). No hi van faltar els deu bisbes diocesans amb seu a Catalunya; els bisbes auxiliars de Barcelona i Terrassa; i el nostre bisbe emèrit Carles Soler. S'ha de destacar la gran feina realitzada pels delegats de la Pastoral de Joves del conjunt de les diòcesis catalanes - tots ells en acabar l'Aplec van demostrar el seu agraïment envers el nostre delegat Mn. Jordi Callejon-. Els parlaments de benvinguda van anar a càrrec de l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, de la vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega, i del nostre bisbe Mons. Francesc Pardo. Aquest, va agrair a tots els nois i noies pel que són, pel camí que fan i perquè s'han fet presents malgrat que molts aquests propers dies han de passar la prova de les avaluacions. L'Aplec es va estructurar al voltant de tres eixos: - Jesús present en la Paraula (al voltant del llac, amb les diferents activitats del matí). - Jesús present en el germà, en l'altre (testimonis de fe/presentació del projecte social d'ajuda amb Càritas Catalunya dirigit a infants i adolescents mitjançant el servei d'Intervenció educativa). - Jesús present a l'Eucaristia. L'Eucaristia celebrada al pavelló del Parc de la Draga de Banyoles fou presidida pel president de la Conferència Episcopal Tarraconense i Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol. L'Orquestra Diocesana de Girona va acompanyar amb qualitat els cants. La cerimònia fou retransmesa en directe per Ràdio Estel i Ràdio Principat.


És notícia

Cloenda dels actes commemoratius dels 25 anys de l’ISCRG
El dijous 5 de juny es van clausurar els actes del 25è aniversari de la fundació de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRG). Els actes es van iniciar amb una celebració de la Paraula, presidida pel bisbe Francesc, a l'església de Sant Martí. A l'homilia, el bisbe va qualificar de "miracle o signe prodigiós" el fet que l'ISCRG hagi complert aquesta efemèride i va destacar l'esforç de tots els que han fet possible assolir aquesta fita. Després, a l'acte acadèmic, Jaume Flaquer, responsable de l'àrea teològica de Cristianisme i Justícia, i Míriam Díez, directora de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, van exposar les seves reflexions sobre el tema: "L'Església, amb motiu del primer any del papa Francesc". La taula rodona va ser moderada per Josep Casellas, professor de l'ISCRG.
Els parlaments de cloenda van ser a càrrec d'Enric Vendrell, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, i del bisbe Francesc, que va insistir en el fet que el papa Francesc havia aconseguit que es tornés a mirar l'Església amb simpatia. També va explicar que, per al Papa, la reforma de l'Església no ve només del canvi d'estructures, sinó que comença per ell mateix i pels bisbes i acaba per tots els cristians.
Un piscolabis van completar la celebració del final d'aquest curs acadèmic.

Reunió del Consell Pastoral Diocesà
El matí del dissabte 31 de maig va tenir lloc la segona reunió del Consell Pastoral Diocesà, al Casal "Bisbe Cartañà" de Girona. Després de la pregària inicial, el sr. Bisbe dirigí unes paraules als membres del Consell tot destacant diversos fets actuals de la nostra Església. També es procedí a l'elecció del Moderador del Consell: després de dues votacions va resultar elegit el sr. Ramon Muntada i Artiles, qui inicià tot seguit la seva tasca.
D'acord amb l'ordre del dia, es passà al tema de treball: el caràcter vocacional de la vida cristiana. El Vicari episcopal per a les Vocacions, Mn. Jordi Font, féu una exposició basada en 4 punts:
1. Plantejar la vida com una vocació.
2. Tots som responsables de fer propostes de totes les vocacions i per a tothom.
3. Necessitat de la vocació de prevere que faci present Crist en la comunitat.
4. Necessitat d'un seminari per discernir, amb diversos itineraris, aquesta vocació.
Es va coincidir en el fet que les vocacions dins l'Església són moltes i en la necessitat d'ajudar les persones a descobrir la seva. També es va debatre sobre el paper que té actualment el prevere dins la vida de les nostres parròquies i com hauria de ser.
Finalment es donaren diverses informacions sobre actes i fets de la diòcesi.
En el torn obert de paraules els membres del Consell felicitaren el sr. Bisbe amb motiu del 41 aniversari de la seva ordenació de prevere, que s'esqueia el mateix dia

Trobada de fi de curs de l’arxiprestat de l’Alt Empordà
Aquest passat diumenge 15 de juny, una setantena de feligresos de les parròquies de l'arxiprestat de l'Alt Empordà Interior han celebrat la seva "trobada-aplec" de fi de curs a Vila-sacra.
A la celebració de la Paraula, presidida per l'arxipreste Mn. Miquel Àngel Ferrés, amb les lectures i cants corresponents, va demanar-se la participació dels presents per emplenar un llistat en el que hi figuressin totes aquelles fortaleses i febleses de les nostres comunitats; una autèntica revisió del que es fa i del que es podria millorar en la vida de les parròquies.
Un grup de voluntaris de la parròquia de Vila-sacra van presentar un audiovisual de la Passió que es representa a l'església del poble per la Setmana Santa.
Amb un refrigeri de germanor va posar-se el punt i final a la trobada.

Admissió a ordes
El passat dijous 5 de juny, el transcurs de la celebració de la Paraula que es va celebrar a l'església del Seminari per commemorar la fi dels actes dels 25 anys del funcionament de l'Institut de Ciències Religioses de Girona, van rebre l'admissió a ordes Jordi Pla i Carles Sánchez. Ambdós han estat alumnes de l'Institut, i el proper diumenge 13 de juliol a les 6 de la tarda a la catedral seran ordenats de diaques permanents. Tant Jordi Pla com Carles Sánchez, són actualment, Laics amb Missió Pastoral. Ambdós estan al servei de parròquies de l'arxiprestat Alt Empordà Interior.


Reunió de la Regió Policial de Girona i el Bisbat de Girona


El comissari en cap de la Regió Policial de Girona, Sr. Joaquim Belenguer acompanyat del sergent de l'Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (relacions amb la comunitat), Sr. Andreu Masegosa, es van reunir el divendres 6 de juny amb el bisbe Francesc Pardo i el Vicari general Mn. Lluís Suñer.
Des de fa temps que hi ha establert un contacte habitual entre ambdues parts —es tradueix en dues reunions anuals— per tal de poder posar en comú en qualsevol moment els possibles incidents, propostes, dades, etc, a fi de mantenir i millorar la seguretat de les esglésies, ermites i centres de culte. Les trobades permeten valorar les mesures adoptades, i establir aquelles que puguin ser necessàries com a prevenció de possibles robatoris.
A més d'aquestes sessions institucionals, els comandaments de les diferents comissaries es reuneixen també amb arxiprestes i rectors, en una política de proximitat, oferint-los tot tipus de col·laboració i assessorament.
Aquest treball conjunt ha permès que els incidents detectats a la Regió Policial de Girona vagin disminuint any rere any i de manera significativa, des de l'any 2010. De fet, el nombre d'incidents coneguts durant aquests primers mesos de l'any és inferior als coneguts en el mateix període de l'any passat, fet que referma la importància de continuar enfortint els lligams que uneixen ambdues institucions.


Apunts
Festa d’ “Apadrinar un avi”

El passat divendres a la tarda a l'Espai Caixa de Girona, va tenir lloc la festa que culmina el curs del programa "Apadrinar un avi", que promou Càritas Diocesana i que segons dades de la Memòria de la institució corresponent a l'any 2013, va tenir la participació de 429 joves que han fet costat a 339 persones grans de d'onze localitats de la diòcesi. També s'han implicat una trentena de centres d'ensenyament.
El programa posa en relació joves estudiants i persones grans que viuen en centres residencials. Així es fomenten els contactes intergeneracionals a través de visites del joves als centres. Les visites són setmanals, de forma individual, per parelles o grupalment. Es mantenen converses, es passeja o es fan activitats conjuntes.
El finançament, segons la mateixa memòria, fou a càrrec de l'Obra Social "la Caixa", el ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i els ajuntaments de Banyoles i Maçanet de la Selva i la participació d'algunes "empreses amb cor", que regularment donen suport a aquesta iniciativa de Càritas Diocesana.
El bisbe Francesc que hi era present, va adreçar unes paraules als joves i grans que omplien completament la sala. Va evocar les paraules d'una voluntària en una festa solidària anterior, en la que va dir que tenia cincs avis, els de la família directa i el que havia fet costat amb el seu servei. També va donar les gràcies als joves per la seva acció i servei voluntari, també a les persones grans a les que ha definit com les que han construït el país, doncs les autoritats només són els administradors. Va afegir que es tracta d'un acte de justícia per la feina feta per totes les parts i finalment, va agrair a Càritas haver endegat aquest programa que ja forma part de la seva identitat entre nosaltres.
Va intervenir el senyor Josep Blanch, cap d'Institucions de "la Caixa", que també va manifestar el seu agraïment a Càritas per permetre la participació de l'entitat en aquest programa que s'identifica amb el seu esperit fundacional.
La vetllada va seguir amb diferents intervencions artístiques i dels que fan possible el programa que té garantida la seva continuïtat.

Corpus a la catedral

Aquest diumenge festivitat del Corpus, el nostre bisbe Francesc presidirà les 7 de la tarda la missa solemne a la catedral. Tot seguit sortirà la processó del Santíssim per la porta principal de la catedral i baixant l'escalinata arribarà fins a la basílica parroquial de Sant Feliu on es farà una Pregària d'adoració. Acabarà la processó amb la benedicció del Santíssim i la reserva. La celebració serà presidida pel nostre bisbe Francesc.
Presentació del llibre “Festes i tradicions del calendari litúrgic”

El nostre bisbe Mons. Francesc Pardo, presentarà el dimecres dia 25 de juny a les 8 del vespre a la llibreria Empúries de Girona, el llibre "Festes i tradicions del calendari litúrgic" del que n'és autor el periodista Àngel Rodríguez Vilagran. L'obra forma part de la col·lecció "Quaderns" que edita la Diputació de Girona. Fa un repàs dels temps litúrgics del calendari cristià (Advent, Nadal, Quaresma, Pasqua ...), les seves festes (Assumpció, Sant Jordi, Sant Narcís ...) i les manifestacions de devoció populars (aplecs, patronatges, processons ...), d'entre altres aspectes. Es podrà comprar a la llibreria diocesana Casa Carles de la plaça del Vi.


© Bisbat de Girona - Plaça del Vi, 2-17004 Girona. Telèfon 972 41 27 20 Fax 972 41 28 72
bisbatgirona@bisbatgirona.cat  -  www.bisbatgirona.cat

- Aquesta newsletter s'envia a l'adreça de correu:  
- Per donar-vos de baixa feu click aquí
- AVÍS: L' adreça de correu des de la que s'envía aquest mail està destinada a l'enviament d'información i no està habilitada per a la recepció de missatges. Per a qualsevol consulta o comentari dirigiu-vos si us plau a mitjanscom@bisbatgirona.cat