bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Divendres 29 d'abril de 2016

La pastoral obrera, per un treball decent

La pastoral obrera, per un treball decent
La pastoral obrera, per un treball decent
Els moviments cristians obrers de Catalunya i les delegacions de pastoral obrera dels bisbats de Catalunya han signat un manisfest amb motiu del primer de maig, Dia Internacional dels Trebalaldors i Treballadores. En el text, hi expressen "la necessitat d'un compromís comunitari fort a favor de treball decent i la necessitat d'afrontar el que està passant al voltant del model d'ocupació dominant i la falta d'un treball digne com a factor decisiu d’empobriment, exclusió i deshumanització. Ens sentim cridats per Jesús de Natzaret a treballar per la justícia (Mt 5, 1-11)".

Avui mateix, Càritas Diocesana de Girona ha alertat que el mercat laboral està dominat per l’ocupació precària i que el model de protecció social és cada vegada més feble. Tots aquests factors contribueixen a crear una societat més desigual. La renda del 20% més ric és 6,8 vegades superior a la renda del 20% més pobre. Així, l’accés a béns, serveis i Drets bàsics presenta greus desigualtats.

Davant d’aquest context, Càritas aposta per donar suport a les persones que tenen greus dificultats per incorporar-se al mercat laboral i fomentar l’economia social, sobretot a través de l’empresa d’inserció Ecosol, que ja compta amb 5 línies d’activitat i ha generat 50 llocs de
treball. L’entitat duu a terme una complexa tasca d’intermediació i coordinació per a les persones que atén i que tenen greus problemes per accedir al mercat laboral. Aquesta tasca es vehicula a partir del que anomena “Itineraris integrals d’inserció”. Aquests itineraris inclouen formació, orientació laboral, intermediació amb l’empresa ordinària i inserció a través d’Ecosol, l’empresa d’inserció de l’entitat.

Els programes laborals de Càritas centren bona part de l’activitat de l’entitat, perquè, segons afirma el seu Director, Ramon Barnera, “una feina digna és la base per poder sortir del cercle de l’exclusió social”. Tanmateix, alerta Barnera, “el treball precari no permet sortir
de la pobresa”. Aquests programes han atès 1.792 persones durant el 2015, un 33% més que durant l’any anterior. L’entitat ha desenvolupat 18 projectes laborals, repartits en 21 municipis d’intervenció d’arreu de la diòcesi. Els programes laborals compten amb un equip humà de 21 professionals, 55 voluntaris i 14 estudiants en pràctiques, a més de la col·laboració de fins a 90 empreses. El resultat de tota aquest treball és que 1 de cada 3 persones ateses s’incorpora al mercat laboral amb contracte. El 18% de joves atesos manté els estudis post oblgiatoris o universitaris. 5 de cada 10 persones que han participat en projectes d’orientació sociolaboral han millorar les seves competències personals i 8 de cada 10 han millorat la seva ocupabilitat, amb l’objectiu de facilitar la cerca de feina.

Cerca
Historial
imatge fons bottom