bisbat de girona
imatge fons top PROVAAAAA

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Divendres 19 de juny de 2020

Càritas obrirà els serveis socioeducatius durant l’estiu per garantir els drets d’infants i joves

Càritas Diocesana de Girona ha atès 892 infants i joves en projectes socioeducatius durant el confinament. La majoria d’intervencions s’han realitzat via telemàtica i de manera coordinada amb els centres educatius, serveis socials i altres agents del territori. L’entitat ha constatat l’augment de la desigualtat en l’àmbit educatiu en entorns vulnerables, i alerta que fins a 105 dels infants atesos no disposa de connexió a Internet o dels dispositius necessaris per seguir les classes, com ordinadors o tauletes. La seva directora, Dolors Puigdevall, ha afirmat que “la desatenció dels infants i joves significa accelerar els processos de transmissió intergeneracional de les situacions de pobresa i exclusió” i que per això “cal donar resposta també durant el període de vacances a les famílies vulnerables que ara acaben un curs del tot anòmal que pot incrementar encara més la desigualtat existent”.

Càritas ha mobilitzat el voluntariat i ha rebut diversos donatius materials per mirar de reduir l’escletxa tecnològica, que no ha estat coberta al 100% per l’administració. A Salt, per exemple, l’entitat ha recuperat una quarantena d’ordinadors i tauletes usades, per entregar-les a famílies vulnerables. A més, l’organització alerta que moltes famílies en situació d’exclusió social no poden acompanyar els processos educatius dels infants en condicions d’igualtat respecte la resta, per manca d’habilitats, desconeixement de la llengua i altres factors propis de l’exclusió social.

Els tècnics han detectat situacions d’estrès emocional, producte de la situació de crisi i confinament, pors, desinformació i fins i tot situacions de ciberassetjament. El servei telemàtic ha realitzat també intervencions dirigides als pares, mares o tutors, que s’han centrat en detectar necessitats i coordinar-se amb agents del territori per donar-hi resposta. Càritas ha pogut comprovar que hi ha menors en edat escolar que no han seguit el curs a distància. L’entitat s’ha sumat a la “Carta oberta a representants polítics” de la CME (Campanya Mundial per l’Educació) i el Moviment per l’Educació Transformadora per defensar el dret a l’educació davant el Covid-19 i exigir mesures que abordin l’emergència educativa.  

Càritas vol garantir els drets d’infants, joves i les seves famílies, i per això aposta per obrir de forma presencial els serveis socioeducatius, seguint les mesures d’higiene i protecció que determinin les autoritats competents, i mantenir també accions telemàtiques. L’entitat oferirà suport en els estudis, però prioritzarà aprenentatges com la gestió de les emocions, el pensament crític i el desenvolupament d’habilitats socials. Pel que fa aquest estiu, Càritas vol evitar que l’alumnat perdi el fil dels estudis i de les dinàmiques d’aprenentatge i per això  oferirà fins a 50 serveis, que engloben sessions de suport individual a menors vulnerables i a les seves famílies, grups socioeducatius reduïts i casals d’estiu. En total, l’entitat preveu acompanyar 535 infants i joves en 29 municipis de la diòcesi de Girona.

Cerca
Historial
imatge fons bottom PROVAAAAA