bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dijous 29 d'octubre de 2020

El bisbe recorda, en la missa de sant Narcís, que els cristians han de ser presents i actuar en la història

La Basílica de Sant Feliu de Girona ha acollit, avui dijous, 29 d'octubre, a les 11 del matí, la Solemne Missa Major de Sant Narcís, patró de la ciutat i de la diòcesi de Girona, enguany ben marcada per la situació de pandèmia que estem vivint. La cerimònia ha estat presidida pel bisbe Francesc i concelebrada per diversos preveres, canonges i rectors de parròquies de la ciutat. També hi eren presents, entre d'altres autoritats, l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas i el President de la Diputació, Miquel Noguer, així com representants d’entitats de l’Església diocesana. L'aforament màxim de 150 persones ha estat un dels protagonistes visuals de l'ofici d'enguany, ja que era habitual comptar amb la basílica plena de gom a gom en un dia tant emblemàtic i entranyable per als gironins.La Carella Polifònica de Girona s'ha encarregat de l'acompanyament musical de la celebració.

En la seva homilia, el bisbe ha recordat les paraules de la lectura de la carta de sant Joan, en la qual afirma que “la nostra fe és la victòria que ha vençut el món”, tot relacionant-ho amb sant Narcís: “Avui precisament celebrem la memòria de sant Narcís, el nostre patró, un home de fe, que com a màrtir i com a testimoni va vèncer també el món”. Seguidament, ha fet referència a la pandèmia: “No hem pogut gaudir de molts actes, ni tan sols els de les nostres fires. Patim una crisi econòmica que deixa sense recursos moltes famílies. Portem ferides obertes pel sofriment i la deshumanització que experimentem. Vivim amb temor al contagi, enyorats de la normalitat de les relacions socials, preocupats per la situació política i alhora, potser, dubtant sobre Déu i el seu amor”. Davant de tot això, s’ha preguntat: “Quina és la nostra fe?”.

"Jesús fa una proposta de vida que, fonamentada en l’amor, canvia profundament el nostre concepte de l’existència fins al punt que ens fa adonar de qui som: germans els uns dels altres", ha manifestat el bisbe, que també ha advertit que “és en la Paraula de Déu on la proposta cristiana troba el seu fonament, la seva orientació, la seva seguretat". El bisbe també ha assenyalat que “Jesús s'acosta a l’home colpejat pel mal per guarir-lo i salvar-lo” i que per tant “l’Església també ens hem d’acostar a les persones colpejades pel mal, per actuar com Jesús".

D’altra banda, el bisbe ha volgut recordar que “Déu s’ha manifestat en la història, Jesucrist s’ha encarnat en la història, i l’Església i els cristians també hem ser presents i actuar en la història" i ha afegit que “als cristians se’ns demana ser actius i ser crítics. Ser actius perquè som responsables uns dels altres: dels més propers, però també dels veïns, dels pobles i ciutats, del país". En aquest sentit, ha volgut concretar-ho amb aquestes paraules: “Exercim la nostra missió com a Església de Jesús quan ens convertim en la veu dels qui no tenen veu per fer-se escoltar; quan defensem els drets humans si són vulnerats; quan proposem la defensa de la vida des de la concepció fins a la mort natural; quan denunciem que el benefici econòmic es vol presentar com a primer valor al qual es pot sacrificar tot; quan defensem la llibertat dels pobles i dels grups humans per prendre decisions; quan es demanen mesures de gràcia; quan manifestem que la vocació política ha de ser sempre un servei a les persones i al bé comú; quan recordem que cal exercir el poder amb humilitat, responsabilitat i amb conviccions ètiques, i que la finalitat i perspectiva no és pensar en les properes eleccions, sinó, sobretot, en el dia a dia de les persones i de la ciutadania”. “No es pot confondre l’aritmètica electoral amb la democràcia”, ha sentenciat.

En cloure la celebració s’han cantat els goigs amb lletra de Josep Franquet i música del mestre Francesc Civil, amb la popular tornada: Defenseu-nos nit i dia Narcís màrtir del Senyor. Seguidament, ha tingut lloc la tradicional processó fins a la capella i el cambril on reposen les relíquies del sant patró, que en aquesta ocasió també s’ha fet esgraonadament i mantenint les distàncies de seguretat sanitària. No han mancat les petites bosses amb el cotó que ens protegiran del mal d’orella fins l’any vinent. Aquestes mesures s’han mantingut durant tot el dia per garantir que la tradició no està renyida amb la protecció de la salut.

* Llegir homilia completa

Cerca
Historial
imatge fons bottom