bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimarts 18 de gener de 2022

El bisbe Francesc amb el Papa

“Soc el Bisbe de Girona i estic en pròrroga”. D’aquesta manera va saludar el bisbe Francesc al Sant Pare el passat divendres en l'audiència papal en el marc Visita Ad Limina dels bisbes de les províncies eclesiàstiques de Tarragona, Barcelona i València. Durant aquests dies començaven la jornada celebrant la missa en una de les basíliques majors (Sant Pere, Sant Joan del Laterà, Santa Maria la Major, Sant Pau Extramurs) i després es reunien en els diferents dicasteris.

Per tal de fer balanç d'aquesta estada a Roma, el programa radiofònic diocesà Església Viva ha entrevistat el bisbe Francesc, conversa de la qual us n'oferim uns fragments. La podreu escoltar completa aquest cap de setmana a les emissores locals habituals.

Els dicasteris (o comissions) són com els “ministeris”?

Efectivament. Hi hem presentat els reptes pastorals que té cada diòcesi. Avui estem molt preocupats, sobretot a Europa, per la secularització, per la davallada de vocacions en el clergat i en la vida consagrada, pels grans reptes que depara la immigració, la qüestió de la pederàstia, la unitat dels cristians, la relació amb l’Estat ... En definitiva de tot el que forma part de la vida ordinària dels nostres bisbats. Aquestes trobades serveixen per reafirmar la comunió entre l’Església de Roma -a través dels seus dicasteris- i les esglésies particulars.

Es van arribar a acords o a pautes a seguir?

No es tractava d’arribar a acords, sinó d’establir un diàleg i de posar en comú allò que ens preocupa i que fem a cada una de les diòcesis. És més un diàleg a partir d’unes orientacions pastorals.

Com va ser la trobada amb el Papa?

Hi va haver una salutació inicial personal i després una reunió amb ell juntament amb tota la resta de bisbes. Un diàleg on es va poder parlar de tot. Vàrem estar-hi dues hores i mitja. 

Vostè quan el va saludar què li va dir?

Li vaig dir que era el bisbe de Girona i que ara estava en pròrroga.

Com va ser la relació amb la resta de bisbes de les províncies eclesiàstiques de Barcelona, Tarragona i València?

Amb Barcelona i Tarragona ja estem acostumats a treballar juntament. Ha anat bé trobar-nos amb els bisbes de la província de València perquè hem pogut comprovar que els reptes són els mateixos.

Essent la seva darrera visita Ad Limina va aprofitar per fer alguna cosa especial?

Teníem l’horari mol ajustat. Vam aprofitar per celebrar la missa a la basílica menor de la Santa Creu i Jerusalem, que és la que té assignada el cardenal Omella. Cada cardenal té assignada a Roma una església, ja que representen els rectors de Roma des de l’antiguitat. En aquesta es guarda la relíquia de la creu de Jesús que va portar santa Elena de Jerusalem. Vaig tenir temps d’entrar en alguna llibreria, poca cosa més. El que si puc dir és que vaig tenir molt present que representava la diòcesi de Girona a Roma.

FOTO: Vatican Media

Cerca
Historial
imatge fons bottom