bisbat de girona
imatge fons top PROVAAAAA

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimecres 24 d'agost de 2022

Celebració de sant Llorenç al monestir de Sous en els 1.100 anys de l'abadia

El dimecres 10 d’agost va tenir lloc al monestir de Sant Llorenç de Sous (Albanyà, Alt Empordà) un dels actes centrals dels 1.100 anys d’aquesta abadia benedictina (922-2022), amb motiu de la festivitat del seu patró. La Sala Capitular va acollir la celebració de la missa, que va ser presidida pel rector de la parròquia, Mn. Jordi Font, i concelebrada per una desena de preveres, acompanyats per quatre diaques i tres seminaristes.

En l’homilia, Mn. Jordi va lloar la comunitat que es va establir en aquell indret –“un dels espais més idonis de la muntanya del Mont”- amb l’objectiu de “convertir aquesta aparentment zona desèrtica en un jardí” per tal “d’aprendre a fer morir l'home vell per esdevenir home nou i arribar així al nou Adam”. Va posar en relleu l’experiència “d'habitar humanament aquest espai respectant-lo de manera ecològica” i va subratllar la importància de l’acollida, indicant, però, que “un no pot acollir si abans no se sap recollir”. En aquest sentit, va esmentar l’afabilitat, el silenci i l’escolta com a fruits d’una intensa vida de pregària.

També va tenir un record especial pel bisbe Francesc, que habitualment participava en la celebració d’aquest dia. Ell solia mencionar-hi una anècdota que s’atribueix a sant Llorenç, que explica que en el marc de la seva tasca com a administrador de béns de l’Església a Roma en una ocasió li van preguntar per les riqueses de l’Església i ell va respondre, assenyalant uns pobres: “Tots ells són la riquesa de l’Església”. 

Finalment, Mn. Jordi va demanar que aquests 1.100 anys “no es perdin en quelcom nostàlgic, arqueològic o històric, sinó que ens ajudin a practicar l'hospitalitat, carisma principal de l'Església, i que els benedictins van prendre com a segell”.

Un cop acabada la celebració es va fer la benedicció dels tradicionals panets -que es van repartir a l’exterior-, es va fer el cant dels goigs i es va venerar una relíquia del sant. Finalment, l'arqueòleg i historiador Joaquim Tremoleda, comissari dels 1.100 anys, va fer una breu pinzellada sobre la commemoració de l’efemèride. Tothom qui ho va desitjar va seguir la celebració amb un dinar de germanor al santuari de la Mare de Déu del Mont.

Cerca
Historial
imatge fons bottom PROVAAAAA