bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimecres 02 de novembre de 2022

Missa Solemne en la festivitat de sant Narcís

La basílica de Sant Feliu de Girona es va omplir de gom a gom el dissabte 29 d’octubre amb motiu de la missa solemne de sant Narcís, patró de la ciutat i de la diòcesi.  Enguany va ser presidida per l’administrador diocesà, Mn. Lluís Suñer, i concelebrada per 19 preveres, entre els quals, rectors de les parròquies de la ciutat, membres del Capítol de la Catedral i preveres de les comunitats religioses. Els fidels omplien l’àmplia nau basilical. S’havien instal·lat diverses pantalles per tal de facilitar seguir la celebració. Com també és habitual integrants de les corals de la ciutat van participar en els cants litúrgics. També hi van ser presents, entre d’altres, l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i regidors del consistori, així com el president de la Diputació, Miquel Noguer; el conseller d’Universitats i Recerca, Joaquim Nadal o el cap de l’oposició al Parlament de Catalunya i exministre de Sanitat, Salvador Illa.

Els celebrants van arribar en processó al presbiteri, precedits pels signes basilicals portats per feligresos de la parròquia entonant el salm 95, “Veniu, veniu, beneits del meu Pare”. Mn. Lluís Suñer va saludar els presents, assenyalant que enguany la diòcesi està pendent del nomenament d’un nou bisbe, tot fent memòria del bisbe Francesc, traspassat en darrer dia del mes de març.

Veure vídeo complet de la missa:

Homilia de sant Narcís (llegir text complet)

“La festa és alguna cosa més que un bon repic de campanes”, va remarcar Mn. Lluís Suñer, ja a l’inici de la seva homilia, i va afegir que “tota festa és inseparable de la celebració”, valorant positivament el sentit humà, social, cultural d’aquestes celebracions. “El que és festiu, bo i amable per a l’ésser humà, ho celebrem”, però va diferenciar celebració i diversió tot assenyalant que “el que sovint ens passa és que estem buidant de sentit la nostra vida social i cultural, i fins i tot la vida cristiana”. “L’estem buidant de contingut i ens trobem que sovint no sabem què celebrem”, va dir, fins al punt que “a molts conciutadans tant se’ls en dona que sigui sant Narcís, carnestoltes o Nadal”. En aquest punt va plantejar que una ciutat es construeix amb alguna cosa més que amb plans d’urbanisme o de mobilitat: “Fan falta valors i criteris vàlids. I els valors no es venen pas en cap àrea de supermercat ni els pot legislar cap ple municipal”.

La darrera part de l’homilia es va centrar en l’esdevenir del nous gironins i gironines: “Si de veritat volem construir un futur per a les noves generacions hem d’omplir de sentit la vida en tots els seus diferents aspectes: el treball, l’amor, la sexualitat, l’oci, la política... la festa”, i precisament les festes han de ser expressió d’allò que creiem, “del que una època i una ciutat creuen”. Les festes s’han de viure més enllà del “pa i circ” dels romans, ens cal  “el pa de l’esperit: criteris, cultura, valors com la justícia, la pau, el respecte, el bé”.

“I als que en professem creients en Jesús ressuscitat -va afegir- se’ns demana una mica més, precisament que “siguem testimonis de Jesús i del seu Evangeli amb paraules i fets... i això no és fàcil. Com tampoc no ho va ser per als primers testimonis de la fe a casa nostra: Narcís i Feliu i tants d’altres”. Finalment, va afirmar que “no podem ajudar a créixer unes futures generacions sense passat, és a dir, sense arrels. Girona no és només la Girona d’ara sinó el fruit de tots els qui han viscut i trepitjat la nostra ciutat fins el dia d’avui”.

En finalitzar l’eucaristia, celebrants, autoritats civils i fidels es van traslladar en processó a la capella de sant Narcís, mentre s’entonaven els goigs del màrtir, amb la tradicional tornada: “Defenseu-nos nit i dia Narcís màrtir del Senyor”. Arribats a la capella es va poder admirar l’estola del sant i recollir el tradicional cotó beneït.

Cerca
Historial
imatge fons bottom