bisbat de girona
imatge fons top PROVAAAAA

El Bisbat

El Bisbat de Girona és una institució territorial de l’Església Catòlica amb personalitat jurídica, reconeguda en l'Acord sobre assumptes jurídics entre l'Estat Espanyol i la Santa Seu del 3 de gener de 1979, ratificat el 4 de desembre del mateix any, i que es regeix per les disposicions del Dret Canònic.

Té una superfície de 4.660 Km2 (comarques del Gironès, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Pla de l’Estany, Selva i part nord del Maresme) amb 859.649 habitants (a 1/1/2018). Es divideix en 13 arxiprestats, 382 parròquies i 12 annexos i es troba inclosa en la provincia eclesiàstica de Tarragona. Té la seu a la ciutat de Girona i és membre de la Conferència Episcopal Tarraconense i de la Conferència Episcopal Espanyola.

La seva cura pastoral i les potestats legislativa, executiva i judicial són confiades al Bisbe, actualment Mons. Francesc Pardo i Artigas, qui actua amb la cooperació dels preveres, del vicari general, dels vicaris episcopals, del vicari judicial i els jutges, i de tota la Cúria.

El 31/12/2018 els preveres diocesans incardinats són 135, dels quals 7 resideixen en altres diòcesis. Hi ha 3 preveres extradiocesans residents, 7 preveres de la Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei residents, 9 religiosos amb càrrec pastoral diocesà i 11 diaques. Són 12 les comunitats de 12 Instituts de vida religiosa masculins i 52 les comunitats de 24 Instituts de vida religiosa femenins.

Tot i que tradicionalment el patró de la diòcesi és sant Narcís, la figura més important dels orígens del Bisbat és sant Feliu. També, la diòcesi venera, com a sants nascuts dins de les seves terres, Dalmau Moner i Salvador d'Horta, tots dos naturals de Santa Coloma de Farners.

 

EL BISBAT DE GIRONA, AVUI

Definició i funcions:
El Bisbat de Girona és una institució territorial de l'Església Catòlica amb personalitat jurídica, reconeguda en l'Acord sobre assumptes jurídics entre l'Estat Espanyol i la Santa Seu del 3 de gener de 1979, ratificat el 4 de desembre del mateix any, i que es regeix per les disposicions del Dret Canònic. El seu NIF és R-1700002-G.
El Bisbat o Diòcesi és una porció del poble de Déu. Constitueix una església particular en la qual hi actua l'Església de Crist una, santa, catòlica i apostòlica. Territorialment s'organitza en parròquies, agrupacions de parròquies i arxiprestats.
La seva cura pastoral i les potestats legislativa, executiva i judicial són confiades al Bisbe, qui actua amb la cooperació dels preveres, del vicari general, dels vicaris episcopals, del vicari judicial i els jutges, i de tota la Cúria.

Sufragània de la Metropolitana de Tarragona
La diòcesi de Girona té una superfície de 4.660 km2 (comarques del Gironès, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Pla de l'Estany, Selva i part nord del Maresme) amb 859.649 habitants (a 1/1/2018). Es divideix en 13 arxiprestats. Té 383 parròquies i 12 annexos. El 31/12/2018 els preveres diocesans incardinats són 135, dels quals 7 resideixen en altres diòcesis. Hi ha 3 preveres extradiocesans residents, 7 preveres de la Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei residents i 9religiosos amb càrrec pastoral diocesà i 11 diaques. Són 12 les comunitats de 12 Instituts de vida religiosa masculins i 52 les comunitats de 24 Instituts de vida religiosa femenins.

Oficines Centrals

Casa Carles

Plaça del Vi, 2
17004 Girona
Telèfon: 972 41 27 20
Fax: 972 41 28 72
bisbatgirona@bisbatgirona.cat

Com arribar

Horari d’atenció al públic: 10 a 13:30 h (de dilluns a divendres)

imatge fons bottom PROVAAAAA
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR