bisbat de girona
imatge fons top

El Bisbat

El Bisbat de Girona és una institució territorial de l’Església Catòlica amb personalitat jurídica, reconeguda en l'Acord sobre assumptes jurídics entre l'Estat Espanyol i la Santa Seu del 3 de gener de 1979, ratificat el 4 de desembre del mateix any, i que es regeix per les disposicions del Dret Canònic.

Té una superfície de 4.660 Km2 (comarques del Gironès, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Pla de l’Estany, Selva i part nord del Maresme) amb 911.889 habitants (a 1/1/2023). Es divideix en 13 arxiprestats, 380 parròquies i 12 annexos i es troba inclosa en la provincia eclesiàstica de Tarragona. Té la seu a la ciutat de Girona i és membre de la Conferència Episcopal Tarraconense i de la Conferència Episcopal Espanyola.

La seva cura pastoral i les potestats legislativa, executiva i judicial són confiades al Bisbe, qui actua amb la cooperació dels preveres, del vicari general, dels vicaris episcopals, del vicari judicial i els jutges, i de tota la Cúria.

El 31/12/2023 els preveres diocesans incardinats són 110, dels quals 5 resideixen en altres diòcesis. Hi ha 4 preveres extradiocesans residents, 7 preveres de la Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei residents, 6 religiosos amb càrrec pastoral diocesà i 12 diaques i 38 laics i religiosos amb responsabilitats pastorals parroquials. Són 9 les comunitats de 8 Instituts de vida religiosa masculins i 38 les comunitats de 20 Instituts de vida religiosa femenins.

Tot i que tradicionalment el patró de la diòcesi és sant Narcís, la figura més important dels orígens del Bisbat és sant Feliu. També, la diòcesi venera, com a sants nascuts dins de les seves terres, Dalmau Moner i Salvador d'Horta, tots dos naturals de Santa Coloma de Farners, i santa Paula Montal, natural d'Arenys de Mar.

 

EL BISBAT DE GIRONA, AVUI

Definició i funcions:
El Bisbat de Girona és una institució territorial de l'Església Catòlica amb personalitat jurídica, reconeguda en l'Acord sobre assumptes jurídics entre l'Estat Espanyol i la Santa Seu del 3 de gener de 1979, ratificat el 4 de desembre del mateix any, i que es regeix per les disposicions del Dret Canònic. El seu NIF és R-1700002-G.
El Bisbat o Diòcesi és una porció del poble de Déu. Constitueix una església particular en la qual hi actua l'Església de Crist una, santa, catòlica i apostòlica. Territorialment s'organitza en parròquies, agrupacions de parròquies i arxiprestats.
La seva cura pastoral i les potestats legislativa, executiva i judicial són confiades al Bisbe, qui actua amb la cooperació dels preveres, del vicari general, dels vicaris episcopals, del vicari judicial i els jutges, i de tota la Cúria.

 

Oficines Centrals

Casa Carles

Plaça del Vi, 2
17004 Girona
Telèfon: 972 41 27 20
bisbatgirona@bisbatgirona.cat

Com arribar

Horari d’atenció al públic: 10 a 13:30 h (de dilluns a divendres)

imatge fons bottom