bisbat de girona
imatge fons top PROVAAAAA

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Divendres 17 de novembre de 2017

Conferència del l'abat de Montserrat en el marc dels actes de l’Any Fita

Conferència del l'abat de Montserrat en el marc dels actes de l’Any Fita
Conferència del l'abat de Montserrat en el marc dels actes de l’Any Fita
“L’Església no té un estil artístic propi, els ha admès tots i això ha generat un tresor que cal conservar”, va assenyalar aquest passat dimecres el P. Abat de Montserrat, el gironí Josep Maria Soler en la conferència “L’art contemporani en la litúrgia després del Concili Vaticà II” que va pronunciar a l’auditori “Josep Irla” en el marc de l’Any Fita que se celebra amb motiu dels noranta anys de l’artista Domènec Fita. L’acte va comptar amb la presència del bisbe de Girona, Francesc Pardo; el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, Francesc Ten; i el mateix Fita, acompanyat per la seva esposa, entre d’altres autoritats.

Va presentar l’acte el comissari de l’Any Fita, Kim Bover, que es va referir als orígens i vivències gironines de l’abat montserratí. Precisament amb aquest mateix referent, el P. Josep Maria Soler va fer memòria del debat que va generar a nivell de la seva família el pas “Jesús davant Pilat”, realitzat per Fita en un encàrrec de la Confraria de Jesús Crucificat – manaies de Girona, com també ha havia fet la imatge de Maria per l’església del PP. Claretians.

Seguidament va fer un recorregut històric i evocador de les representacions artístiques, des de la senzillesa de les que tenim a les catacumbes, per anar progressant i incorporar la pròpia figura de Jesús, amb la del Pare representat per un ancià o el colom de l’Esperit Sant. Soler va explicar que “la societat que correspon a l’etapa del romànic, amb un gruix d’analfabetisme, va accentuar les representacions plàstiques que progressivament s’allunyaven de la litúrgia, que podríem dir que culmina amb l’esclat del barroc”.

El Concili Vaticà II va intentar el retorn a les fonts i també es va referir als missatges dels papes sant Joan XXIII i Pau VI adreçats als artistes. En la part final de la conferència va plantejar uns vella qüestió: És lícit representar la imatge de Déu?, per respondre que: “si a Déu se l’ha d’adorar, les imatges s’han de venerar”.

En la cloenda va reprendre l’art de Domènec Fita que assenyalant que els creadors d’art religiós que són creient poden assolir fites importants en tractar de representar de forma visible una realitat invisible.

Després de la conferència el P. Abat, autoritats i el nombrós públic que omplia l’auditori, es van traslladar a la Casa de Cultura per inaugurar la mostra “El buit sobre el ple”, en la qual es pot fer un seguiment de l’evolució creativa de l’artista amb especial atenció a les obres de temàtica religiosa, entre les que cal destacar el “Crist jacent”, que habitualment es mostra a la Catedral, i les figures centrals del pas dels Manies. Aquesta exposició restarà oberta fins el 13 de gener de l’any vinent.
Cerca
Historial
imatge fons bottom PROVAAAAA