bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dilluns 18 d'octubre de 2010

L'Arqueta ja és a Banyoles

L'Arqueta ja és a Banyoles
L'Arqueta ja és a Banyoles
L’arqueta de Sant Martirià, restaurada pel Ministeri de Cultura, va ser lliurada per la titular d’aquest departament, Ángeles González Sinde, al bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo i a l’alcalde de la ciutat, Miquel Noguer, en un acte que va tenir lloc el passat dissabte dia 16 d'octubre al Monestir banyolí, en presència dels Pabordes, ex-alcaldes i una àmplia presència dels representants dels mitjans de comunicació. També hi era present l’equip de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya que s’ha responsabilitzat de les tasques de restauració.
Com és sabut, el 12 de gener de 1980 la banda de lladres d’obres d’art, capitanejada per l’anomenat Erik el Belga (René Alphonse van den Berghe), va desmuntar i robar 26 escultures i dos relleus laterals de l’arqueta. Les primeres peces es pogueren recuperar les primeres peces, arran de la detenció del cap de banda, era l’any 1983. Quinze anys més tard, l’ull expert de la historiadora de l’art Francesca Espanyol, alertà de la propera subhasta a Londres de dues peces de l’arqueta. Això va permetre localitzar altres disset escultures del grup, en poder d’una col·leccionista holandesa. S’inicià en aquell punt un procés de negociació per part del Bisbat de Girona i el Ministeri de Cultura, que ha permès recuperar la majoria de les peces robades. En resten pendents set.
Una vegada recuperades les peces s’ha procedir a la seva restauració i reinstalació en l’arqueta, procés que s’ha perllongat un any, per part dels tècnics de l’esmentat Institut del Patrimoni Cultural Espanyol.
En l’acte de recepció de l’arqueta que se situà en una sala dotada de les màximes mesures de seguretat tant físiques com electròniques, la ministra de Cultura, a banda de destacar que es tracta d’una obra emblemàtica de l’orfebreria gòtica catalana, també va dir que el seu valor transcendeix a l’estrictament material. Ara, amb la restauració, la peça ha recuperat la seva esplendor.
L’alcalde de Banyoles en agrair l’acció del ministeri, de la diòcesi i de l’advocat Carles Mascort que ha gestionat amb discreció i eficàcia el llarg i delicat procés de recuperació de la majoria de les peces, va destacar que ara s’ha recuperat una obra amb la que tots els banyolins i banyolines se senten identificats.
Finalment el bisbe Francesc també va tenir paraules d’agraïment per a tots els que han fet possible, la recuperació de les peces, el seu retorn a Banyoles, la seva restauració i la dotació de les mesures de seguretat adients. També va fer memòria dels seus predecessors, els bisbes Mons. Jaume Camprodon i Carles Soler i, especialment de les persones que ja no són amb nosaltres i que van patir els fets dels robatori i el procés de retorn.Va concloure la seva intervenció dient: “Avui és un dia feliç i de goig, no només per Banyoles, sinó també per l’església diocesana”.
El proper dia 23 els fidels que ho desitgin podran participar en la recepció popular de l’arqueta, a partir de les 11 del matí, al Monestir. A continuació s’oficiarà l’Eucaristia de la festa de Sant Martirià i tot seguit l’arqueta s’exposarà a la sala del claustre.
Foto (d'esquerra a dreta): l'advocat Carles Mascort, l'alcalde de Banyoles Miquel Noguer, la Ministra Ángeles González Sinde i el nostre bisbe Francesc.


Cerca
Historial
imatge fons bottom