bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dilluns 18 de febrer de 2013

Catalonia Sacra: El Tapís de la Creació

Catalonia Sacra: El Tapís de la Creació
Catalonia Sacra: El Tapís de la Creació
Conferència i comentari bíblic.

El capvespre de divendres 15 de febrer i per iniciativa del nostre bisbat i Catalonia Sacra que promou el patrimoni artístic de l’Església que és a Catalunya, tingué lloc un acte a l’entorn de Tapís de la Creació, obra mestre en tècnica tèxtil del romànic del nostre país.

En la sala d’actes de la basílica de Sant Feliu de Girona, pronuncià una conferència el Dr. Manuel Castiñeiras, professor d’Art Medieval de la Universitat Autònoma de Barcelona, i autor del recent llibre sobre el Tapís, seguit d’un comentari bíblic a càrrec de Mn. Joan Naspleda, canonge lectoral i conservador del patrimoni artístic de la nostra seu. L’acte aplegà un gran nombre de públic que ompli totalment la sala.

En la seva intervenció el Dr. Castiñeiras, exposà un seguit de dades en referència al procés de realització, tècnica emprada i qui encarregà possiblement aquesta obra, especialment explicà que el taller del monestir de Sant Daniel podria ser on es realitzés el brodat. Pel que fa la seva utilització litúrgica tot apunta a que s’exposava en les grans solemnitats que s’oficien a la catedral. Igualment explica el recent procés de restauració.

Mn. Joan Naspleda assenyalà en el seu comentari bíblic, el sentit de la iconografia del Tapís que, a partir de la figura central, que és la de Jesucrist, no pas la del Pare, situa el procés creatiu. Igualment assenyalà els elements de la Vera Creu, que s’apunten en la franja inferior del Tapís i que completarien el sentit teològic d’aquesta obra.

L’acte seguí amb una visita dels assistents acompanyats dels conferenciants a la nova instal•lació del Tapís a la catedral, on es completà l’explicació oferta. Els participants agraïren aquest tipus d’iniciatives que permeten un millor coneixement i aprofundiment en les obres d’art cabdals del nostre patrimoni.
Cerca
Historial
imatge fons bottom