bisbat de girona
imatge fons top PROVAAAAA

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Divendres 22 de novembre de 2013

El P. Abat de Montserrat obre el cicle de conferències del Mil•lenari

El P. Abat de Montserrat obre el cicle de conferències del Mil•lenari
El P. Abat de Montserrat obre el cicle de conferències del Mil•lenari
“La vida monàstica és una concreció de la vida cristiana”, assenyalà el P. Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, en l’obertura del cicle de conferències incloses en el programa del Mil•lenari del monestir de Sant Daniel de Girona.

A l’acte que tingué lloc el capvespre de divendres a l’Auditori Josep Irla, hi eren presents el bisbe Francesc, la priora de la comunitat benedictina, l’alcalde de la ciutat, el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat i el Vicepresident de la Diputació, entre altres personalitats, el P. Abat, tractà el tema: “La regla de Sant Benet: una saviesa antiga que parla a l’era global”, que repartí en tres apartats: la figura del sant fundador dels benedictins, el sentit de la Regla i la seva actualització i vigència en l’Església del segle XXI.

De sant Benet digué que és una figura més important pel que va escriure que no pas pel que va fer, tot fent un recorregut per la biografia que va escriure sant Gregori el Gran, que en els seus quatre volums dels “Diàlegs”, permet seguir la trajectòria vital de Benet.

Respecte de la regla, també dita Santa Regula, es basa en el cristocentrisme, és a dir que la figura de Crist unifica la pluralitat dels membres de cada comunitat, inspirada en la primeres comunitats cristianes. Sintetitzant es pot dir que assenyala amb quin esperit cal fer les coses. Els trets centrals de la regla, són la lectura i reflexió de la Paraula, la necessitat del treball per guanyar-se la vida, l’acollida dels hostes, doncs en ells tenim la presència de Déu, és Crist el que rep. També recordà que la primera comunitat benedictina de Catalunya fou la de Sant Esteve de Banyoles.

Finalment, pel que fa a la vigència de la vida monàstica en el nostre segle, i la seva concreció en la vida cristiana, digué el P. Abat que en la recerca de Déu els monestirs mantenen el sentit d’un lloc on precisament es cerca. No s’han de veure només com a centres de cultura, doncs la cultura al servei de l’Església “és una conseqüència de la recerca de Déu”. Els monestirs s’han d’entendre com una escola en permanència, “som novicis tota la vida”. Respecte d’aquesta vigència de la vida monàstica, apuntà que altres confessions cristianes, com ara els anglicans, l’han acollit. Per finalitzà dient que aquest esperit és el que ha regnat i regna a Sant Daniel d’ençà de deu segles.

En finalitzar la seva intervenció la priora de la comunitat de Sant Daniel agraí el gest del P. Abat d’obrir el cicle de conferències i el bisbe Francesc, lliurà al conferenciant una reproducció de l’anell de la comtessa Ermesenda que es mostra en el Museu de la Catedral. La comtessa va ser la principal artífex de la fundació del monestir benedictí de la vall.

Veure galeria fotogràfica
Cerca
Historial
imatge fons bottom PROVAAAAA