bisbat de girona
imatge fons top PROVAAAAA

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimarts 19 de novembre de 2019

Vic acull la 12a edició de les Jornades interdiocesanes de Formació per a Catequistes

Una vintena de catequistes de la Diòcesi de Girona van participar, del 15 al 17 de novembre, a la dotzena edició de les Jornades de Formació per a Catequistes organitzades pel Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears (SIC). Sota el títol “La Catequesi al cor de la comunitat”, la trobada va tenir lloc al Seminari de Vic i va servir per presentar el nou itinerari d’iniciació cristiana que proposa el SIC als prop de dos-cents vuitanta catequistes, formadors, responsables i delegats de catequesi provinents de tretze diòcesis: Barcelona, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Girona, Vic, Lleida, Solsona, Urgell, Tarragona, Tortosa, Mallorca, Menorca i també València.

“La catequesi ha de ser un impuls per la renovació parroquial”, va explicar Joan Àguila, el director del SIC, en la benvinguda a les jornades. La nova proposta neix d’una constatació: “És la vida de la mateixa parròquia el que hi ha en joc: una parròquia que no educa en la fe en molt pocs anys està condemnada a desaparèixer”. Per això considera que es busca una transformació de fons: “La catequesi serà una excusa per fer una gran renovació parroquial”. Per la seva banda, el bisbe auxiliar de Barcelona Antoni Vadell, prelat responsable del SIC, va insister en la importància de comprendre “el criteri” del que consideren “una proposta de màxims”. Després, caldrà que els catequistes responguin les preguntes que genera el nou mètode amb cada delegació diocesana. Des del SIC contemplen també que les parròquies adoptin el nou model d’una manera gradual, adaptant-se a les necessitats de cada comunitat. “La gradualitat també és una pedagogia”, va defensar el bisbe, però va subratllar també la necessitat de començar pel desvetllament en la fe, que consideren “essencial”.

El nou mètode catequètic del SIC en deu respostes

Després d’un treball d’anàlisi i reflexió, el SIC ofereix una resposta a les demandes dels catequistes, desgranada en deu aspectes concrets: una proposta inicial de desvetllament en la fe; conjugar la catequesi amb la missa dominical; endarrerir el sagrament de la comunió i passar de dos a tres cursos la formació prèvia; implicar els pares en clau de catequesi familiar; fer pedagogia d’iniciació en el si de la mateixa l’eucaristia; generar espais de gran grup i treballar en equip; treballar l’atenció individualitzada a través d’un diari espiritual (quadern de vida); cridar a pares i joves a participar com a agents de catequesi; oferir una trobada festiva entorn la taula als pares, amb col·laboració d’altres membres de la comunitat cristiana.

El nou mètode s’acompanyarà també de nous materials catequètics. “Ens dèieu que el material no funciona, que no l’entenen i hem agafat el toro per les banyes”, va explicar Joan Àguila. Seran suports creats amb criteris d’innovació pedagògica. El SIC ha fet l’encàrrec a l’editorial Edebé i els nous materials estaran disponibles durant la primavera. Una comissió de treball mixta, amb representants del SIC i d’Edebé, n’està fent el seguiment: l’editorial dels salesians hi posaran l’experiència pedagògica i de disseny, i el SIC, l’orientació catequètica. El SIC ha demanat també la col·laboració del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL). En aquest cas, per reforçar la participació a l’eucaristia com a part de la proposta catequètica.

Deu tallers especialitzats

Els tallers de dissabte a la tarda van servir per desgranar alguns dels aspectes clau de la nova metodologia. Els van impartir Glòria Díaz, membre de l’equip de redacció dels materials d’Edebé; Santi Collell, delegat de catequesi del bisbat de Terrassa i rector de la parròquia de Sant Esteve de La Garriga; Jaume Martorell, pare de família, psicòleg i vicedelegat diocesà de catequesi de Mallorca; Esperanza Buendía, de Mallorca, especialista en acompanyament i atenció individualitzada; Imma Farré, catequista de Mollerussa; Alberto Para, delegat episcopal de catequesi de Barcelona, la monja teresiana Neus Artacho; Simó Gras, rector de la parròquia de Montblanc; el vicari episcopal del bisbat de Barcelona Enric Termes, i la psicopedagoga Eva Carreras.

En el marc de les jornades, Margarita Clariana, de la parròquia del Sant Esperit de la Catedral de Terrassa, va oferir el seu testimoni com a catequista, i Emili Marlès, vicedegà de la Facultat de Teologia de Catalunya, va presentar un anàlisi per explicar els passos que ajuden una persona a trobar Jesús i esdevenir-ne deixeble.

Cerca
Historial
imatge fons bottom PROVAAAAA