bisbat de girona
imatge fons top PROVAAAAA

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Divendres 17 de gener de 2020

Pàgina web commemorativa dels 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

Aquest any 2020 es commemora el 25è aniversari del Concili Provincial Tarraconense, un gran esdeveniment eclesial a casa nostra celebrat entre els mesos de gener i juny de 1995. El Concili va ser inaugurat a la Catedral de Tarragona el dia 21 de gener de 1995, dia en què la ciutat celebrava la solemnitat dels sants màrtirs Fructuós, Auguri i Eulogi, i es va cloure solemnement a la mateixa Catedral el dia 4 de juny d’aquell mateix any. Hi van prendre part les vuit diòcesis amb seu a Catalunya que hi havia aleshores: Tarragona, Girona, Lleida, Solsona, Tortosa, Urgell, Vic i Barcelona, aquesta última participant amb una autorització especial de la Santa Seu d’on depenia directament.

Amb motiu d’aquesta commemoració s’ha creat una pàgina web (www.25cpt.tarraconense.cat) en la qual s’hi podrà trobar tota la informació relativa a aquesta efemèride com articles, notícies, fotografies o documentació.

Des de bon començament, la preparació del Concili Provincial va tenir una dimensió clarament evangelitzadora i espiritual. L’arquebisbe Ramon Torrella, en la presentació de la Consulta prèvia sobre possibles temes per conèixer els anhels i esperances del poble de Déu, expressava: «Us demano que valoreu cada un dels possibles temes amb esperit de discerniment i de pregària. Examinem les nostres motivacions: que no ens mogui res més que l’amor a Crist i el bé de les persones, i preguntem-nos què demana l’Esperit a les nostres Esglésies».

El Concili Provincial Tarraconense de 1995 «va ser un intent noble i sincer d’aprofundir en els principis doctrinals i en les intuïcions i propostes pastorals del Concili Vaticà II i d’aplicar-les en els bisbats amb seu a Catalunya», com va escriure Mons. Carles Soler, bisbe emèrit de Girona.

Les finalitats del Concili quedaven ben especificades en l’edicte d’indicció del 29 de novembre de 1992:

  • Renovar i mobilitzar totes les energies i tota la capacitat d’acció de les nostres diòcesis, a la llum de l’Evangeli.
  • Aconseguir que tots els cristians personalment i comunitària s’animin a seguir més Jesús i es comprometin a construir l’Església i a ser testimonis compromesos al servei del nostre poble.
  • Fer arribar l’anunci de la Bona Nova fidelment i de manera entenedora als homes i dones del nostre temps.
  • Potenciar la coordinació de l’activitat pastoral de les diòcesis catalanes i la comunió de tots els seus membres

Després de l’àmplia consulta feta sobre els temes del Concili Provincial, en la qual van participar més de seixanta mil persones, i tenint present les finalitats assenyalades en l’anunci del Concili, es van decidir els següents quatre temes: Anunciar l’evangeli a la nostra societat; la Paraula de Déu i els sagraments en les nostres Esglésies; la sol·licitud pels més pobres i marginats i la comunió eclesial i la coordinació interdiocesana.

Cerca
Historial
imatge fons bottom PROVAAAAA