bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Divendres 21 de febrer de 2020

Mn. Norbert Miracle dirigeix el recés de Quaresma per a preveres i diaques

Mn. Norbert Miracle, capellà de l’Arquebisbat de Tarragona i vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, va ser l’encarregat de dirigir el recés de Quaresma d’enguany per a preveres i diaques del Bisbat de Girona, que va tenir lloc aquest passat dimarts, 18 de febrer, a la casa d'espiritualitat de Santa Elena de Solius. Sota el lema “Els preveres i els diaques, deixebles missioners en camí de conversió”, la trobada es va iniciar amb la Litúrgia de les Hores i una presentació del ponent per part del bisbe Francesc.

La meditació de la primera part portava per títol “Imatges de Crist per a un prevere o un diaca “en sortida”: samarità, home de l’Esperit Sant, home de frontera”. Mn. Miracle va remarcar que “el prevere i el diaca han de ser pastors amb olor d’ovella” i va definir el “prevere bon pastor” com aquell qui és “sensible al sofriment dels altres: és un home que es commou davant els qui pateixen i ofereix ajuda”. També va assenyalar que el capellà “troba el seu ministeri en l’Esperit Sant i fa que aquest protagonitzi la seva acció: No hem d’oblidar mai que com a ungits som homes de profecia, no ens tanquem; ens hem de deixar interpel·lar” va afirmar, i va relacionar-ho amb la pregunta del Concili Provincial Tarraconense, del qual enguany se’n celebra el 25è aniversari: “Esperit, què dius a l’Església?”.

“Trobar-nos amb Jesús ens ha portat joia? Vivim amb alegria o estem excessivament preocupats amb les coses del món?”, va preguntar Mn. Miracle als preveres i diaques assistents al recés, a qui els va dir que “aquesta alegria ens ha de portar a una conversió missionera”. D’altra banda, va insistir en la importància de la vida de pregària i va reivindicar “evangelitzar en el diàleg”, remarcant que “la frontera és un lloc de trobada i comunió, no de conquesta”. “La fe és sortir dels espais o zones de confort” va advertir, i va afegir que “ens hem d’atrevir a arribar a totes les perifèries”. “Jesús ens demana conversió, sortir de nosaltres mateixos”, va indicar, finalment, convidant també al testimoniatge.

Després d’un temps de reflexió es va iniciar la segona part del recés, en la qual es van plantejar qüestions més pràctiques d’aplicació pastoral, centrades en l’estil del pastor misericordiós, alhora que es van posar sobre la taula els desafiaments per a la pastoral. Mn. Miracle començar parlant sobre la relació que ha de tenir el prevere i el diaca amb els altres, a partir de la idea de “l’home que es fa pròxim”. De fet, va destacar “proximitat” com a concepte clau, recordant unes paraules del papa Francesc on afirmava que “no es pot evangelitzar sense proximitat”.

Proximitat amb els fidels. “Estem cridats a mostrar que Déu és ric en misericòrdia. A imitació de Jesús, el prevere i el diaca es commouen davant les ovelles”.
Proximitat amb els consagrats. “Hem de sentir-nos a prop dels qui han optat per aquesta vida humil i enlairada dels interessos del món”.
Proximitat amb els altres preveres i diaques. “L’alegria pel fet de ser preveres i diaques ens ve també de la fraternitat entre nosaltres. Aquesta alegria implica perspectiva apostòlica, estil missioner i senzillesa de vida. L’amistat sacerdotal és un tresor que s’ha de conrear”.
Proximitat amb el bisbe. “És fonamental el contacte i la proximitat amb el bisbe: Col·laboració, fraternitat i amistat”.

A continuació, Mn. Miracle va adreçar algunes preguntes per reflexionar i viure millor el ministeri i va recomanar la lectura dels punts 76 al 109 d’Evangelii Gaudium i el discurs del papa Francesc del Nadal del 2014 en el qual enumerava les 15 malalties de la Cúria Romana. Finalment, el ponent va posar sobre la taula tres reptes pastorals com a resum de la sessió: convertir la mentalitat pastoral per tal de viure el ministeri amb actitud de deixebles missioners, el desafiament del diàleg com a actitud en l’actual societat, i l’evangelització del carrer.

Per cloure el recés, el bisbe Francesc va comunicar algunes informacions d’actualitat diocesana i va convidar a “viure amb l’actitud de la proximitat”, alhora que va convidar els preveres i diaques a aprofitar la Quaresma per rellegir de nou les Escriptures i les Prioritats Pastorals del curs vigent i revisar la manera com anuncien la Bona Nova de Jesús.

Cerca
Historial
imatge fons bottom