bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dijous 24 de setembre de 2020

Aquest diumenge, 27 de setembre, Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat

“Com Jesucrist, obligats a fugir. Acollir, protegir, promoure i integrar els desplaçats interns” és el lema de la 106a Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, que se celebra aquest proper diumenge 27 de setembre. En aquesta ocasió, se centra en l'atenció pastoral als desplaçats interns. En el seu missatge amb motiu de la jornada, el papa Francesc assenyala aquest drama com un dels reptes del món contemporani: “un drama sovint invisible que la crisi mundial causada per la pandèmia de la Covid-19 ha agreujat”. En la introducció del document, el papa recorda que “en la fugida a Egipte, l’infant Jesús va experimentar, juntament amb els seus pares, la tràgica condició de desplaçat i refugiat, «marcada per la por, la incertesa, les incomoditats (cf. Mt 2,13-15.19-23)”. I afegeix: “Lamentablement, en els nostres dies, milions de famílies poden reconèixer-se en aquesta trista realitat”.

“Som cridats a reconèixer en els seus rostres el rostre de Crist, famolenc, assedegat, despullat, malalt, foraster i empresonat, que ens interpel·la (cf. Mt 25,31-46)”, remarca, alhora que assegura que “els desplaçats interns ens ofereixen aquesta oportunitat d’encontre amb el Senyor”. En aquest sentit, el papa explica que “es tracta d’un repte pastoral al qual som cridats a respondre amb els quatre verbs que vaig indicar en el Missatge per a aquesta mateixa Jornada de 2018: acollir, protegir, promoure i integrar. A aquests quatre voldria afegir-hi ara unes altres sis parelles de verbs, que es corresponen a accions molt concretes vinculades entre elles en una relació de causa-efecte”. Són els següents:

  • Cal conèixer per a comprendre.
  • Cal fer-se proïsme per a servir.
  • Per a reconciliar-se cal escoltar.
  • Per a créixer s’ha de compartir.
  • Cal involucrar-se per a promoure.
  • És indispensable col·laborar per a construir.

I clou el missatge amb una pregària “suggerida per l’exemple de sant Josep, de manera especial quan es va veure obligat a fugir a Egipte per salvar l’Infant”.

Pare, vós vau encomanar a sant Josep el més valuós que teníeu: l’Infant Jesús i la seva mare, per a protegir-los dels perills i les amenaces dels malvats.

Concediu-nos també a nosaltres de poder experimentar la seva protecció i la seva ajuda. Ell, que va patir el sofriment de qui fuig a causa de l’odi dels poderosos, feu que pugui consolar i protegir tots els germans i germanes que, empesos per les guerres, la pobresa i les necessitats, abandonen la seva casa i la seva terra per a posar-se en camí, com a refugiats, cap a llocs més segurs.

Ajudeu-los, per la seva intercessió, a tenir la força per a continuar endavant, el consol en la tristesa, el valor en la prova.

Doneu als qui els acullen una mica de la tendresa d’aquest pare just i savi que va estimar Jesús com un fill veritable i va sostenir Maria durant el camí.

Que ell, que es guanyava el pa amb el treball de les seves mans, pugui proveir del necessari als qui la vida els ho ha pres tot, i donar-los la dignitat d’un treball i la serenitat d’una llar.

Us ho demanem per Jesucrist, el vostre Fill, que sant Josep va salvar en fugir a Egipte, i per intercessió de Maria Verge, a la qual va estimar com espòs fidel d’acord amb la vostra voluntat. Amén.

* Descarregar missatge complet
* Pàgina oficial de la Secció Migrants i Refugiats de la Santa Seu

(A la fotografia, la inauguració d'una escultura a la plaça de Sant Pere del Vaticà en homenatge als refugiats, l'any passat, amb motiu de la jornada. Autor: Vatican News)

Cerca
Historial
imatge fons bottom