bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimecres 11 de novembre de 2020

Condol del Bisbe de Girona en la mort de l’artista Domènec Fita

En la mort de Domènec Fita cal reconèixer la seva dimensió d’artista polifacètic, de mestratge, d’home compromès amb el país, d’un cristià que ha estimat l’Església, treballant molt per embellir molts dels nostres temples.

El dia que li vaig imposar el guardó del Papa “Pro Eclesia et Pontifice”, manifestava l’agraïment per la seva col·laboració en la missió de l’Església imaginant i modificant els espais de celebració de la fe seguint la normativa litúrgica del concili Vaticà II, construint imatges amb tot tipus de materials per fomentar la devoció.

Cal tenir present la gran quantitat d’obra artística religiosa, entre molts altres de la nostra Catedral, de la Sagrada Família de Barcelona, del monestir de Montserrat i de tantes esglésies parroquials.

Cal remarcar que en les seves obres, especialment les que han expressat la dimensió transcendent, espiritual i creient, l’artista homenatjat ha deixat empremta del seu segell personal i de les seves profundes conviccions.

També aquell dia en les seves paraules d’acceptació vaig veure que Domènec Fita, crític, perquè estimava la perfecció i la llibertat, estimava profundament aquest país, aquesta terra. Sense perdre l’esperança, ens va recordar que ens calia un país i  una església més valents i més lliures.

En darrer terme, en Domènec Fita ha estat investigador i creador artístic a recerca de la bellesa en les seves obres. I cal recordar que la contemplació de la bellesa en les obres humanes obre i aixeca l’esperit per reconèixer la bellesa de Déu Creador.

Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona

------------------------------------------------------------------------------

Aquest passat dilluns 9 de novembre va morir l'artista i acadèmic Domènec Fita. El bisbe Francesc presidirà la missa exequial que s’oficiarà a l’església de Sant Josep de Girona, tot respectant les mesures sanitàries vigents i en la més estricta intimitat. En aquest temple hi figuren nombroses peces realitzades per l’artista. Una part important de l’obra de Fita és de caràcter religiós, com les que es poden trobar a la Catedral de Girona, amb el Crist Jacent a la capella del Sant Sepulcre i les imatges de sant Pau i sant Narcís a la seva façana; els vitralls del quatre evangelistes i el paviment de la Passió a la basílica de la Sagrada Família a Barcelona; una imatge de Sant Benet al Monestir de Montserrat; el pas Crist i Pilat de la Confraria de Jesús Crucificat, a Girona; imatge de la Mare de Déu i vitralls en formigó de l’església de Cor de Maria a Girona; imatges en ferro forjat dels Àngels a la capella del Santíssim de l’església de Seminari; creu de terme a Palau Sacosta; imatrges i baldaquí a la capella de la clínica “Salus Infirmorum” de Banyoles, lluernari de l’església de Campredó (Tortosa), o els vitralls a la capella de les Carmelites a Caldes de Malavella. No s’ha d’oblidar que l’accident que va patir l’artista l’any 1953, i que li provocaria una paraplegia, va ser mentre decorava el baptisteri de l’església de Betlem, a Barcelona.

L’any 2017, en el norantè aniversari de Domènec Fita, i a proposta del Bisbe de Girona, el Vaticà li va concedir la medalla Pro Ecclesia et Pontifice per haver sabut “expresar l’experiència de Déu amb bellesa”. Fa vint anys es va constituir la Fundació que s’ocupa de la catalogació i difusió de l’obra d’aquest artista i que té la seva seu a la Casa de Cultura de Girona, edifci de l’antic Hospici, on Fita es va educar d’infant, fins que va iniciar els seus estudis artístics a Olot i a l’Escola de Belles Arts de Barcelona.

Cerca
Historial
imatge fons bottom