bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimecres 28 de juliol de 2021

Campanya a favor del Document de Voluntats Anticipades

El 25 de juny va entrar en vigor la Llei orgànica 3/2021 de regulació de l’eutanàsia. Davant d’aquest fet, els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense van emetre un comunicat en el qual demanaven «la promoció de les cures pal·liatives i el desplegament efectiu de la llei de dependència», i recordaven que «no són eutanàsia aquelles accions, com la sedació, encaminades a mitigar el dolor o altres símptomes, ni tampoc no ho són la retirada o no aplicació de tractaments desproporcionats, inadequats o fútils». En aquest sentit, especificaven que «l’objectiu de l’eutanàsia és acabar amb la vida de la persona de forma directa i intencional». Finalment, convidaven a signar el Document de Voluntats Anticipades.

 

Què és el testament vital o Document de Voluntats Anticipades?

El testament vital, o Document de Voluntats Anticipades, és l’expressió escrita de la voluntat d’un pacient sobre els tractaments mèdics que desitja rebre, o que no està disposat a acceptar, en la fase final de la seva vida.

El testament vital també especifica que s’administrin els tractaments adequats per pal·liar els sofriments, però que no s’apliqui l’eutanàsia.

Perquè l’eutanàsia no és la solució. Hi ha alternatives.

 

Per què és important?

El testament vital és essencial:

  • Per deixar constància, de manera anticipada, de la nostra voluntat d’acceptar o rebutjar determinats tractaments mèdics. D’aquesta manera s’allibera els familiars del pes de prendre decisions pel malalt en situacions tan difícils.
  • Per evitar l’atropellament a la dignitat i a la llibertat de la persona incapacitada que implica la llei de l’eutanàsia.
  • Per ajudar a humanitzar el procés de la mort procurant una assistència humana material i espiritual.

 

És vàlid davant l'eutanàsia?

  • La Llei orgànica de regulació de l’eutanàsia recull que no podrà aplicar-se l’eutanàsia en cas que la persona hagi subscrit anteriorment un document amb instruccions prèvies, testament vital, voluntats anticipades o documents equivalents reconeguts legalment.
  • Per això és important que es faci i que s’inscrigui en el Registre de voluntats vitals de la Comunitat Autònoma corresponent per tal que tingui validesa jurídica.

 

Més informació a http://www.bisbatgirona.cat/ca/eutanasia.html

Cerca
Historial
imatge fons bottom