bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Divendres 17 de setembre de 2021

Carta setmanal del bisbe Francesc (19/09/2021): «Per a què serveix la catequesi?»

Els pares segurament esteu valorant o ja heu decidit les activitats extraescolars per als vostres fills, atenent les seves peticions i els vostres criteris, amb el desig d’oferir-los una bona preparació per a la seva vida.

Heu pensat, però, en la necessitat de la formació cristiana o catequesi per als vostres fills?

Certament que la música, els idiomes, l’esport o altres activitats tenen importància per al seu procés de formació, però també en té la catequesi com a formació en la vida cristiana. Tanmateix, és necessari que vosaltres valoreu que la formació cristiana és molt important per al seu creixement, per a la seva personalitat i per a la seva vida.

Desitjo donar resposta en poques frases a la pregunta que alguns us podeu fer: per a què serveix la catequesi?

  • A la catequesi, els vostres fills descobriran que Déu se’ns ha donat a conèixer. Se’ns ha manifestat sobretot en la Sagrada Escriptura, la Paraula de Déu. Si es viu l’experiència del Déu de l’amor no s’adoraran d’altres déus que ens poden esclavitzar, com els béns materials, el poder, ideologies, persones...
  • A la catequesi coneixeran Jesucrist i la seva proposta de vida, la que més ens humanitza. Si el coneixen el podran estimar i tenir-hi fe.
  • A la catequesi comprendran els sagraments i es prepararan per celebrar-los –eucaristia, penitència, confirmació...– en què Jesucrist es fa present i actua oferint els seus dons.
  • A la catequesi aprendran les actituds fonamentals per a la vida, virtuts i valors, però també el perquè d’aquestes actituds i d’aquests valors. No n’hi ha prou de saber què cal fer. Cal també saber per què cal fer-ho.
  • A la catequesi trobaran respostes a les preguntes més importants de la vida, i que en molts moments segur que se’ls plantejaran.
  • A la catequesi coneixeran testimonis vivents de Jesucrist, els catequistes. Descobriran cristians i cristianes que ofereixen la fe de l’Església amb el seu testimoniatge i mestratge.
  • A la catequesi s’entrenaran a pregar, a escoltar el Senyor, a parlar-hi, a lloar-lo, a donar-li gràcies.
  • A la catequesi podran fer experiència que ells són Església.
  • A la catequesi valoraran la seva condició de cristians, fills i filles de Déu, i en podran donar raó.
  • A la catequesi educaran la dimensió religiosa i transcendent de la persona humana, que és una de les dimensions que si no és educada i cuidada pot convertir la persona en un fonamentalista o en un idòlatra, capaç de convertir en déus o valors absoluts béns materials, ideologies i objectius.

La catequesi ens permet viure amb fe, esperança i amor.

La catequesi, com tot procés formatiu, no serveix només per a uns pocs anys, per preparar-se per a la primera comunió, sinó que és essencial per descobrir i fonamentar la vida cristiana. Cal anar-hi cada curs.

Per això ens hem d’assegurar que continua després de la primera comunió, fins a la confirmació, i després en les propostes de formació per als adolescents i joves, i també per als adults.

Pares, porteu els fills a la catequesi. Fills, aneu a la catequesi. Avis, aconselleu als vostres fills –ara pares– i nets que iniciïn i no abandonin la catequesi, ja que és necessària per viure segons Jesús.

Ah! I cal recordar que la catequesi es complementa amb la classe de religió a l’escola.

Informeu-vos-en a la vostra parròquia.

 

Francesc Pardo i Artigas
Bisbe de Girona

Cerca
Historial
imatge fons bottom
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR