bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimarts 28 de setembre de 2021

Catalonia Sacra participa en la 30a edició de les Jornades Europees de Patrimoni

Catalonia Sacra se suma a la celebració del 30è aniversari de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), programant el 8, 9 i 10 d’octubre una trentena d’activitats a 18 comarques (7 a la nostra diòcesi) per donar a conèixer el patrimoni cultural de l’Església. Enguany, i amb l’objectiu de facilitar-ho al màxim de col·lectius, 4 de les activitats que es programen disposaran d’interpretació en Llengua de Signes Catalana (LSC). En la mateixa línia de fer accessible al patrimoni, la web de Catalonia Sacra i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural incorporaran àudios explicatius d’obres destacades del nostre patrimoni, per poder-les acostar a les persones amb discapacitat visual. A més de les visites a esglésies, monestirs, catedrals, etc, Catalonia Sacra programa aquest 2021 visites temàtiques per conèixer la tasca d’oficis relacionats amb el patrimoni. Totes les activitats són gratuïtes i cal inscripció prèvia a www.cataloniasacra.cat/agenda.

Després de la bona acollida de l’any passat, quan van esgotar-se totes les places disponibles, Catalonia Sacra amplia el nombre de visites centrades en els oficis relacionats amb l’estudi, la conservació i la gestió del patrimoni cultural. Els participants podran conèixer sobre el terreny la tasca que realitzen arquitectes, restauradors, arqueòlegs, ferrers, músics o instagramers, entre altres. En la programació de les JEP també s’ha programat visites en esglésies dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Aquestes se centren a descobrir espais o singularitats d’aquests edificis com, a tall d’exemple, els capitells del monestir de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), els retaules de la Catedral d’Urgell (Alt Urgell), les portalades de les esglésies romàniques de la Cerdanya (Cerdanya), una ruta literària pel Monestir de Ripoll (Ripollès) o conèixer el procés de reforma del Tresor de la Catedral de Girona, inaugurat fa pocs mesos.

Aquesta amplíssima programació és fruit del treball coordinat de la Xarxa de Catalonia Sacra; agrupació d’esglésies d’alt interès patrimonials que treballen per millorar la gestió cultural i l’acollida turística del patrimoni cultural d’arrel religiosa.

Enguany, les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) celebren trenta anys. Aquestes van ser una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea i a Catalunya, on se celebren des del 1992, estan promogudes per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Són considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.

 

Activitats a la nostra diòcesi:

Visita guiada | El retaule barroc d’Arenys de Mar
Divendres 8 d’octubre. 17. 30 h
Església de Santa Maria d’Arenys de Mar (Maresme)

Visita guiada | El Monestir de Santa Maria de Breda
Divendres 8 d’octubre. 19 h
Monestir de Santa Maria de Breda (La Selva)

Visita guiada | El Monestir de Santa Maria de Breda
Dissabte 9 d’octubre. 10 h i 21.15 h
Monestir de Santa Maria de Breda (La Selva)

Visita guiada | Professionals del patrimoni: l'arqueòloga
Dissabte 9 d’octubre. 17 h
Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries (Alt Empordà)

Visita guiada | La reforma del Tresor de la Catedral de Girona
Dissabte 9 d’octubre. 18 h
Catedral de Santa Maria de Girona (Gironès)

Visita guiada | El Monestir de Santa Maria de Breda
Diumenge 10 d’octubre. 9,30 h
Monestir de Santa Maria de Breda (La Selva)

Visita guiada | La catedral de l'Empordà, la construcció d'una església gòtica
Diumenge 10 d’octubre. 17 h
Basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries (Alt Empordà)

Cerca
Historial
imatge fons bottom