bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Divendres 27 de maig de 2022

Més de 2.000 persones del Bisbat de Girona participen en la fase diocesana del Sínode

Aquest diumenge, 29 de maig, el Bisbat de Girona clourà la fase diocesana del Sínode 2021-2023, una convocatòria feta pel papa Francesc amb l’objectiu de consultar als cristians sobre la sinodalitat -una major corresponsabilitat entre tots els seus membres-, així com per valorar els processos que poden ajudar l’Església a viure la comunió, a realitzar la participació i a obrir-se a la missió. Un total de 2.058 persones de la diòcesi de Girona han respost a la crida en aquesta primera fase, formant part dels més d’un centenar de grups i de multitud de trobades sinodals. Les dones representen un 57% del total i els homes un 43%, i la mitjana d’edat se situa en els 50,5 anys. Aquesta consulta sinodal ha esdevingut una bona oportunitat per facilitar que tothom qui ho volgués pogués expressar la seva veu, sigui en els grups o de forma particular.

L’acte de cloenda d’aquest diumenge, que tindrà lloc a la Catedral de Girona a partir de les 5 de la tarda, inclourà la presentació de la síntesi de les aportacions que s’han fet (es podrà consultar a partir de llavors a www.bisbatgirona.cat/sinode) i una missa.

«Per a una Església sinodal: comunió, participació i missió»

El Sínode es va inaugurar al Vaticà els dies 9 i 10 d’octubre de 2021 sota el lema «Per a una Església sinodal: comunió, participació i missió». A les diòcesis l’obertura es va fer el diumenge següent, 17 d’octubre. Una comissió diocesana s’ha encarregat d’impulsar les trobades, fer-ne el seguiment, recopilar les aportacions i redactar-ne la síntesi final. A Girona aquesta comissió ha estat formada per tres preveres -Mn. Joan Mª Amich, Mn. Josep Puig, Mn. Joan Soler-, dos religiosos -G. Abelardo Rodríguez i Gna. Clara Fernández- i tres laics -Dolors Lleal, Mapi Osés i Martí Santiago-. Segons el seu coordinador, Mn. Joan Mª Amich, en les aportacions rebudes al llarg d’aquests mesos “s’apunten reflexions i propostes sobre canvis en el llenguatge i algunes reformes que es consideren necessàries perquè la comunitat eclesial transparenti més diàfanament la bellesa de l’Evangeli”.

Així mateix, des de la comissió remarquen la bona resposta rebuda, tenint present el nombre d’habitants del territori diocesà, i posen com a exemple comparatiu la diòcesi de Toulouse, amb una població molt superior, on hi han participat unes 2.200 persones, o la de París, on els participants declarats són 6.480.

Tal com indica el procediment, les conclusions diocesanes ja han estat enviades a la Conferència Episcopal i al Vaticà, i amb tota la informació recopilada en aquesta fase arreu del món, la Secretaria General del Sínode redactarà un primer document de treball, que es publicarà abans del mes de setembre de 2022. Serà aleshores quan s’iniciï la fase continental (des del setembre de 2022 fins al març de 2023), «per dialogar a escala continental a la llum de les particularitats culturals específiques de cada continent», segons s’apunta des del Vaticà. Les assemblees continentals es clouran amb la redacció d’un document final que haurà de ser enviat el mes de març de 2023 a Roma. Amb tota aquesta informació, la Secretaria General del Sínode redactarà el segon document de treball abans de juny de 2023, que servirà de base per a la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode de Bisbes, l’octubre de 2023.

Cerca
Historial
imatge fons bottom
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR