bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dijous 22 de setembre de 2022

Aquest proper diumenge, 25 de setembre, 108a Jornada Mundial del Migrant i el Refugiat

El proper diumenge 25 de setembre, l’Església celebra la 108 Jornada Mundial del Migrant i el Refugiat. El Papa ha fet públic un missatge, titulat «Construir el futur amb els migrants i els refugiats», del qual us oferim uns fragments per a la vostra reflexió (també podeu descarregar el missatge complet aquí).

  • «La justícia és un dels elements constitutius del Regne de Déu. En la cerca quotidiana de la seva voluntat, aquesta ha d’edificar-se amb paciència, sacrifici i determinació, per tal que tots els qui en tenen fam i set quedin saciats (cf. Mt 5,6). La justícia del Regne ha d’entendre’s com la realització de l’ordre diví, del seu designi harmoniós, segons el qual, en Crist mort i ressuscitat, tota la creació torna a ser “bona” i la humanitat “molt bona” (cf. Gn 1,1-31). Però per tal que regni aquesta harmonia meravellosa, cal acollir la salvació de Crist, el seu Evangeli d’amor, per tal que s’eliminin les desigualtats i les discriminacions del món present.

 

  • El projecte de Crist és essencialment inclusiu i situa en el centre els habitants de les perifèries existencials. Entre ells hi ha molts migrants i refugiats, desplaçats i víctimes del tràfic. És amb ells que Déu vol edificar el seu Regne, perquè sense ells no seria el Regne que Déu vol. La inclusió de les persones més vulnerables és una condició necessària per obtenir la ciutadania plena.

 

  • Construir el futur amb els migrants i els refugiats significa també reconèixer i valorar allò que cada un d’ells pot aportar al procés d’edificació. M’agrada veure aquest enfocament del fenomen migratori en una visió profètica d’Isaïes, en la qual els estrangers no figuren com a invasors i destructors, sinó com a treballadors ben disposats que reconeixen les muralles de la Nova Jerusalem, la Jerusalem oberta a tots els pobles (cf. Is 60,10-11).

 

  • La història ens ensenya que l’aportació dels migrants i refugiats ha estat fonamental per al creixement social i econòmic de les nostres societats. I ho continua sent també avui. El seu treball, la seva capacitat de sacrifici, la seva joventut i el seu entusiasme enriqueixen les comunitats que els acullen.

 

  • La presència dels migrants i els refugiats representa un repte enorme, però també una oportunitat de creixement cultural i espiritual per a tots. Gràcies a ells tenim l’oportunitat de conèixer millor el món i la bellesa de la seva diversitat. Podem madurar en humanitat i construir junts un “nosaltres” més gran. En la disponibilitat recíproca es generen espais de confrontació fecunda entre visions i tradicions diferents, que obren la ment a perspectives noves. Descobrim també la riquesa que tenen religions i espiritualitats desconegudes per a nosaltres, i això ens estimula a aprofundir les nostres conviccions».

Més informació sobre la Jornada: https://migrants-refugees.va/es/recursos/2022-jornada-mundial-del-migrante-y-del-refugiado/

 

Cerca
Historial
imatge fons bottom