bisbat de girona
imatge fons top PROVAAAAA

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dilluns 14 de novembre de 2022

Homenatge a Mn. Pere Ribot amb motiu dels 25 anys de la seva mort

En el marc de la Festa de Sant Martí, el municipi de Riells i Viabrea va homenatjar, ahir diumenge, 13 de novembre, el capellà i poeta Mn. Pere Ribot i Sunyer, amb motiu dels 25 anys de la seva mort. Els actes van tenir lloc a l’abadia de Sant Martí de Riells i van començar amb una missa presidida pel P. Bernabé Dalmau, monjo de Montserrat. En les seves paraules introductòries va excusar l’assistència de l’administrador diocesà, Mn. Lluís Suñer, i del bisbe auxiliar de Barcelona i secretari general de la Conferència Episcopal Tarraconense, Mons. Sergi Gordo. Seguidament, va fer la lectura de l’homilia que havia estat preparada pel bisbe Sergi, en la qual ja d’inici va recalcar que es tractava d’un homenatge “d’un grup d’amics” i alhora de “totes les diòcesis de Catalunya”, que s’expressava en la salutació que hi va fer en nom de tots els bisbes de la Tarraconense.

“Ens hem reunit per recordar-lo i, com a creients, també per a pregar per ell, tot recordant el seu exemple i donant gràcies a Déu per la seva exemplaritat com a sacerdot i poeta, que “ha dignificat en gran manera la poesia sacerdotal de casa nostra”, va escriure Mn. Climent Forner, en un acurat dossier sobre els “poetes capellans”, després de Mn. Jacint Verdaguer”, va manifestar el bisbe, qui va fer un repàs per la trajectòria vital i poètica de l’homenatjat, el qual era popularment conegut com a “abat de Riells”. “Com va escriure, l’Albert Manent, Mn. Pere “restaurà l’esglésiola romànica i la rectoria i aconseguí fer d’aquell lloc rural un fogar d’espiritualitat i de catalanitat”, va explicar també, i va assenyalar que “es convertí en una figura i en un home de consell per a gent de totes les classes socials”.

Un cop acabada la missa es va iniciar l’acte institucional, amb la intervenció de l’alcalde de Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot, que va donar la benvinguda als assistents i va inaugurar, juntament amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, el monòlit ubicat a l’exterior de l’església. L’obra, que simbolitza l’acollida i els valors que representava Mn. Pere Ribot, ha estat feta per Marc Herrero de la Forja Montseny. La pedra que li serveix de suport ha estat treballada per Jordi Fernández “Toti”.

Seguidament, es va iniciar el torn de parlaments, en el qual hi van participar el monjo de Montserrat P. Bernabé Dalmau; el president de l’Amical Mauthausen, Joan Calvo; l’historiador i escriptor Joan Domènech; l’escriptor Vicenç Villatoro; el periodista i fundador de la revista musical Enderrock Xevi Planas; l’escolà major de Mn. Pere, Josep Montsant, i la consellera Gemma Ubasart. L’acte va finalitzar al cementiri, on es va fer una ofrena floral a la tomba de Mn. Pere.

Cerca
Historial
imatge fons bottom PROVAAAAA