bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dijous 09 de febrer de 2023

La dona, protagonista del Calendari interreligiós i interconviccional

Sota el lema “La presència i la saviesa de les dones en les diferents cultures i tradicions espirituals”, ahir dimecres, 8 de febrer, la periodista Laura Mor, responsable de comunicació de la Fundació Vedruna de Catalunya i exdirectora de Catalunya Religió, va ser l’encarregada de presentar el Calendari interreligiós i interconviccional del 2023 elaborat anualment per AUDIR (Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós).

L’acte es va iniciar amb la pregària d’una representant de la comunitat bahá'í, i una salutació a càrrec de Mn. Jaume Angelats, delegat per al Diàleg Interreligiós del Bisbat de Girona i la presentació de la ponent per part de Mònica Thomas, de l’equip de la delegació. Tot seguit, va prendre la paraula Laura Mor, que va iniciar la seva intervenció destacant “la presència tenaç” de la dona en les diferents religions: “hi som i hi participem malgrat la invisibilitat i els rols que se’ns han atribuït”. En aquest sentit, es va preguntar: “Podem limitar quin és el lloc de la dona?”. “Sovint parlem sobre el paper de la dona com si només hi tinguéssim un sol paper”, va lamentar, i més endavant va manifestar que “sovint la mateixa dona s’ha cregut que era el límit d’ella mateixa”.

La periodista també va ressaltar la oportunitat del diàleg interreligiós per tal de millorar i fomentar la presència de les dones en les religions, al mateix temps que va assenyalar el principi de la vida, l’ecosofia, la fraternitat i la interdependència com a punts en comú de les diferents tradicions espirituals. En aquesta línia, va posar d’exemple la pràctica del silenci com a “experiència d’unitat” i alhora de recuperació del “vincle amb la Creació”.

D’altra banda, va recomanar algunes publicacions recents, entre les quals l’informe bienal 2020-2021 de la Càtedra de llibertat religiosa i de conciència titulat “El dret a la llibertat religiosa i de consciència a Catalunya”, d’on en va destacar algunes aportacions fetes des de les diferents tradicions. Seguidament, va situar santa Clara i sant Francesc d’Assís com a “model de relació, d’amistat, que equipara homes i dones en la fe” i va remarcar la personalitat de dues santes: Teresa de Jesús i Joaquima de Vedruna. Finalment, va posar sobre la taula diferents reivindicacions de col·lectius feministes, especialment en el sí de l’Església catòlica.

L'acte va cloure amb una pregària d’una representant de la comunitat bahá'í, un record especial per les víctimes del terratrèmol de Turquia i Síria i un refrigeri ofert per la comunitat sikh.

El calendari interreligiós i interconviccional

Es tracta d'un calendari de paret recull les principals festes de les tradicions religioses presents a Catalunya, així com les celebracions civils catalanes i internacionals més importants. La publicació vol ser una eina que ajudi a visualitzar i normalitzar la pluralitat religiosa del nostre país i d'arreu del món. A banda d’explicar breument totes les festes, el calendari explora cada any una temàtica concreta que és presentada, cada mes, des de la perspectiva d’una tradició diferent. En l’edició d’enguany, la dona és la protagonista, i així es pot veure en cadascun dels mesos de l’any.

  • A partir del dia 20 de febrer es podrà adquirir novament a la llibreria diocesana Casa Carles de Girona, que tornarà a obrir les seves portes (incialment només en horari de matins).
Cerca
Historial
imatge fons bottom