bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dijous 12 de gener de 2023

Taula rodona a Girona en record de Mn. Josep Mª Marquès

Sota el títol “Mn. Josep Mª Marquès, un historiador compromès”, ahir dimecres, 11 de gener, es va celebrar a Girona una taula rodona amb motiu del quinzè aniversari de la mort del qui fou arxiver diocesà, especialista en història de l’Església a la nostra diòcesi i rector diverses parròquies amb petja profunda especialment a la de Sant Cugat de Fornells de la Selva. Hi van participar Mn. Josep Casellas, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses i rector de Santa Coloma de Farners; l’historiador Marc Sureda; el filòsof Jaume de Puig, i el mestre Josep Bataller. L’acte va tenir lloc en una de les sales de la Biblioteca Carles Rahola de Girona i el va coordinar Elara Pi, historiadora de l'art.

Cadascun dels participants va glossar la figura i l’obra del Dr. Marquès i Planagumà. Marc Sureda es va referir al rigor professional de l’homenatjat i alhora a la seva generositat vers els usuaris de l’arxiu i, en general, al estudiosos que demanaven consell i orientacions. Per la seva part, Mn. Casellas va incidir en el tema de la convocatòria: fe i compromís. Fidelitat a la seva vocació i compromís amb el poble de Déu a Girona. També va fer memòria de la feina periodística del Dr. Marquès, especialment amb els seus articles al Punt Diari i en les primera etapes de la revista diocesana El Senyal, de la que formava part del seu Consell de Redacció.

Jaume de Puig va recordar que Marquès era, aparentment, un “home raro”, un personatge polièdric interessat per activitats diverses: intèrpret de flauta o capaç de dissecar animals, però bàsicament fou un historiador rigorós i estudiós no sols de l’Església de Girona, sinó molt més enllà. S’especialitzà en presentar el paper dels eclesiàstics en la vida del país, fins a precisar que el primer president de la Generalitat havia estat bisbe de la nostra diòcesi. Va cloure les aportacions, el mestre Josep Bataller, que després del seu pas limitat pel Seminari es va retrobar amb Josep M. Marquès, a Fornells de la Selva, on va col·laborar en la dinàmica etapa del rector, capaç de promoure una biblioteca parroquial, els grups de recerca, les sortides familiars i tantes altres activitats que han deixat una fonda petja en aquella comunitat.

Fotos: Àngel Almazan

Cerca
Historial
imatge fons bottom