Un centenar de persones van participar, el passat dissabte 18 de març, en un taller espiritual al Sant Sepulcre de Palera sota el títol “Com recuperar el vincle espiritual amb la natura?”. Va ser dirigit pel Doctor en Biologia Ambiental i president de l’Associació Silene, Josep Maria Mallarach. Aquest va ser el primer taller d’enguany del cicle “Pelegrinatge Endins” que organitza la Fundació del Sant Sepulcre des del 2019.
La primera part de la sessió va constar d’una ponència a càrrec del Dr. Mallarach, el qual va presentar 6 propostes per tal de recuperar la relació amb la natura. Durant l'exposició, va tenir ben present l’encíclica Laudato si’ del papa Francesc, i va citar algunes frases destacades de sants com Gregori de Niça o Ireneu de Lió.
- Agraïment quotidià pels dons de la Creació. “Tot allò que ens sosté prové de la natura”, va remarcar, enumerant algunes pràctiques, com la benedicció de la taula, entre d’altres.
- Demanar perdó pel mal que hem fet i estem fent. “Cal aturar-nos i ser conscients del tipus de vida insostenible que portem”, va subratllar.
- Prendre consciència dels valors espirituals de la natura/Creació: “Al Gènesi se’ns diu que Déu va veure que tot era bo i bell”, va assenyalar, alhora que va recordar que “Déu és omnipresent”.
- Esforç de viure en harmonia en la natura / Conversió ecològica. “És necessari fer un examen de consciència”, va afirmar, i va enumerar els obstacles que el papa Francesc cita a Laudato si’ en relació amb la conversió ecològica: "la resignació còmoda, la creença en el mite del progrés i l’actitud de passivitat”.
- Pregar en la natura i per la natura, així com conjuntament amb la natura. Va posar sobre la taula que alguns dels grans moments de la vida de Jesús van succeir en plena natura: el baptisme, la transfiguració, la crucifixió... I en relació amb la pregària amb la natura, va citar el salm 18, en el qual “el cel proclama la glòria de Déu, el firmament pregona l’obra de les seves mans”.
- La contemplació de la natura. “És una facultat unitiva", va manifestar, i va afegir que "és, de fet, la condició natural primordial de l'ésser humà: l'estat adàmic, paradisíac”.
Després d’un refrigeri, el taller va seguir amb una estona de pregària amb cants a l’estil de Taizé i silenci i un col·loqui posterior entre tots els assistents.