bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimarts 18 d'abril de 2023

Montserrat acull la 17a Jornada de mestres i professors de Religió de Catalunya

Prop de dos-cents mestres i professors de religió de Catalunya -entre els quals, una representació de la diòcesi de Girona- es van trobar, el passat dissabte 15 d’abril, a l’abadia de Montserrat, amb motiu de la 17a Jornada que organitza el Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de Religió a Catalunya (SIERC) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC). La trobada va començar amb els parlaments del delegat d’Ensenyament del Bisbat de Sant Feliu,  Mn. Manel Duaso; la secretària general de la FECC, Meritxell Ruiz; el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Carles Armengol; l’abat de Montserrat, P. Manel Gasch, i l’arquebisbe de Tarragona i president del SIERC, Mons.Joan Planellas.

En el seu discurs, l'arquebisbe Planellas va agrair la tasca que duen a terme els mestres i professors de Religió catòlica a les escoles del país i va demanar que el nou currículum de l’assignatura «es vegi com una oportunitat nova, unitària i conjunta de la nostra Església». En aquest sentit, durant la jornada es va fer entrega a tots els assistents del llibre Situacions d’aprenentatge i rúbriques d’avaluació en el nou currículum de religió catòlica (LOMLOE).

Seguidament, el jesuïta P. Enric Puig, exsecretari general de la FECC, va oferir una conferència sobre el Pacte Educatiu Global que proposa el papa Francesc, una proposta que convida a treballar a favor d’un canvi de mentalitat global a través de l’educació dels infants i joves. Un cop finalitzada la xerrada, els docents es van dividir en diversos grups per tal d’assistir als tallers plantejats: fins un total de deu propostes de temàtiques diferents, com la prevenció dels maltractaments i dels abusos, el projecte pedagògic de l’Escolania de Montserrat, la teologia en el nou currículum de l’assignatura o la pregària a través de la Bíblia.

La jornada va cloure amb la celebració d'una missa a la basílica de Santa Maria, que va presidir l’arquebisbe Planellas.

Manifest de la XVII Jornada de mestres i professors de religió

Com a resultat d’aquesta dissetena edició, s’ha publicat un manifest que recull tres reflexions. En primer lloc, s’afirma «la presència de l’educació religiosa d’infants i joves a Catalunya», assegurant que «sense la religió a l’escola ens empobrim no sols com a persones, sinó també en la qualitat d’una societat que es vol capaç de diàleg i d’escolta».

Per altra banda, es posa de manifest «el compromís amb la proposta del Pacte Educatiu Global feta pel papa Francesc que ens mena, com a portadors de l’Evangeli, a posar en el centre de la nostra tasca educativa la persona». I, finalment, es constata que el «testimoniatge d’esperança inherent a l’educació religiosa» és molt necessari «en un context marcat pel desencís, el dubte, les distòpies socials i la manca de relats per entomar la pròpia situació de contingència i vulnerabilitat de la persona humana».

Cerca
Historial
imatge fons bottom