bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimarts 06 de juny de 2023

La figura i l’obra del filòsof jesuïta Eusebi Colomer en la cloenda del curs acadèmic de l’ISCRG

“El P. Eusebi Colomer va ser un home de diàleg permanent tant amb la història com amb les altres confessions”, amb aquests termes el filòsof Josep Maria Terricabras, resumia la figura, la personalitat i l’obra d’aquest jesuïta gironí de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement i al qual se li ha dedicat la lliçó de cloenda del curs acadèmic a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRG).

El programa es va iniciar amb la celebració de la Paraula a l’església de Sant Martí del Seminari oficiada pel director de l’Institut Mn. Josep Casellas, assistit pel diaca, Mn. Joan Puig.  Va agrair la feina dels professors i de tot el personal que fan possible els serveis i activitats de l’Institut.
La lliçó de cloenda del curs, encomanada enguany al professor emèrit de la Universitat de Girona, Josep Maria Terricabras, es va centrar en la figura, l’obra i els ensenyaments del pare jesuïta, Eusebi Colomer, en l’any del centenari del seu naixement.
La lliçó magistral va tenir dues parts. En la primera el doctor Terricabras, va assenyalar les vinculacions gironines de P. Colomer, més enllà de les estrictament familiars. Va donar a conèixer els actes i publicacions que la Universitat de Girona li ha dedicat, sense oblidar detalls entranyables com ara les dades de l’expedient de batxillerat a l’institut del carrer de la Força.
Ja com a membre de la Companyia de Jesús i seguin els consells del professor Tomàs Carreras Artau, el P. Colomer es va formar a diverses universitats alemanyes, malgrat ser un reconegut anglòfil, a l’extrem que defensaria la seva tesi doctoral en l’idioma germànic.
La trajectòria professoral es perllongaria a les universitats catalanes dels mateixos jesuïtes i a la Ramon Llull. Precisament, Llull, seria un referent permanent en els treballs del P. Colomer, que tampoc va oblidar la filosofia moderna i contemporània, com ara la figura del també jesuïta. P. Theilard de Chardin.
L’eix de la personalitat i la docència del filòsof gironí va ser la seva capacitat de diàleg, amb la història i amb les altres confessions. “El P. Colomer no pretenia convèncer, però sempre oferia una interpretació eficaç de les seves pròpies conviccions i un absolut respecte a les dels altres”.
Va cloure l’acte amb unes paraules d’agraïment al professor Terricabras i al claustre i alumnes de l’Institut, Mn. Joaquim Giol, delegat amb funcions de provicari general.

Cerca
Historial
imatge fons bottom