bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Divendres 20 de setembre de 2024

Mn. Jordi Font pronuncia la lliçó inaugural de l'Ateneu Universitari Sant Pacià

Ahir dijous, 19 de setembre, al migdia, es va celebrar a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona l’acte acadèmic d’inauguració del curs 2024-2025 de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), que integren la Facultat de Teologia de Catalunya, la Facultat de Filosofia, la Facultat Antoni Gaudí i l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis, que va ser presidir pel Gran Canceller de l’AUSP, el cardenal Joan-Josep Omella. 

La lliçó inaugural del curs va anar a càrrec de Mn. Jordi Font Plana, vicepresident de l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis, que va titular Rerefons estacional de l'Any Litúrgic. Actualitat, límits i oportunitats (DESCARREGAR TEXT COMPLET), en la qual va argumentar la relació i la certa harmonització entre les estacions de l'any i l'estructura de l'any litúrgic. Va mostrar el substrat teològic que hi ha al darrere de quelcom que podria semblar innocu i inofensiu, però que, en canvi, es revela com a poderosament significatiu: la creació, obra de Déu; el temps, obra de Déu; la història de la salvació, obra de Déu, que culmina Jesús, el mateix Fill de Déu encarnat. I tota aquesta reflexió la duu a terme al voltant del que anomenem Any Litúrgic. Quin lligam manté i ha de mantenir amb les estacions astronòmiques -que no depenen de nosaltres-, quan avui, en un món tan divers i tan unificat, prenen significats tan diversos?

“Mentre que el tema Pasqua-primavera està mínimament estudiat, el de la resta d’estacions de l’any i l’Any Litúrgic ho està menys”, va dir Mn. Jordi Font. “Aquesta relació de les estacions amb l’Any Litúrgic apareix en alguns textos de l’Escriptura, en alguns Pares de l’Església o en l’art. I també és present en la litúrgia, sigui en l’estructura de l’Any Litúrgic -per exemple, en les Témpores-, sigui en alguns textos eucològics -oracions- de Nadal o de Pasqua”, va explicar. “Alguns teòlegs presenten l’oportunitat d’aquesta relació, ja que —com assenyala Joseph Ratzinger— aquesta dimensió còsmica és essencial en la litúrgia cristiana”, va afegir. “Avui, que el tema ecològic està present en la sensibilitat actual, una relació com aquesta pot obrir algunes possibilitats pedagògiques —cosa que el Concili Vaticà II no exclou, segons Sacrosanctum Concilium 105— i, fins i tot, mistagògiques per acostar l’estructura sacramental de l’Any Litúrgic a l’home actual. L’Església podria, amb aquesta relació, «evangelitzar el temps natural» perquè sigui una «bona notícia» pels nostres contemporanis tant sensibles a l’ecologia?”, es va preguntar també.

L’AUSP compta amb 1.835 alumnes

L’Ateneu Universitari Sant Pacià va comptar, el curs 2023-2024 amb un total de 1.835 alumnes, dels quals 226 pertanyen a la Facultat de Teologia, 83 a la Facultat de Filosofia, 176 a la Facultat Antoni Gaudí, 37 a l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis, i 12 al Centre d’Estudis Teològics de Mallorca (CETEM) -afiliat a la FTC-. Pel que fa als instituts vinculats: 1.026 a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), 31 a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRGirona), 58 a l’Institut de Ciències Religioses de Lleida (IREL), 58 a l’ISUCIR de Mallorca, 92 a l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (INSAF) de Tarragona i 36 a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic).                                                                                                                                                         

Cerca
Historial
imatge fons bottom