bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dissabte 19 d'abril de 2025

Aquest cap de setmana, Temps d'Església entrevista el bisbe de Girona

Aquest proper dilluns, 21 d’abril, farà un any de la cerimònia d’ordenació episcopal i d’inici del ministeri de fra Octavi Vilà com a Bisbe de Girona. Us oferim aquest breu fragment de l’entrevista que aquest cap de setmana s'emet a través del programa diocesà de televisió, Temps d'Església. Horaris d'emissió al següent enllaç: https://www.bisbatgirona.cat/ca/programes-de-tv.html

Com recorda el dia de l’ordenació episcopal?
Cada vegada recordo aquell dia amb més emoció. I és que quan ets protagonista d’un esdeveniment d’aquesta mena estàs més pendent dels detalls i no ets tant conscient del que implica la celebració. L’emoció la recordo sobretot en moments puntuals com l’entrada a la catedral, el moment d’asseure’m a la Càtedra de Carlemany i el recorregut final saludant a la gent a dins i fora del temple.

Quin balanç en fa d’aquest primer any?
Aquest primer any ha estat de provisionalitat, mantenint el mateix equip. I sobretot he pogut fer un recorregut pels diferents arxiprestats, parròquies i comunitats. A més, a final de primavera i inici d’estiu van coincidir moltes confirmacions, consells parroquials, festes majors... Ha estat un any de coneixement progressiu de la diòcesi i ara estic en la fase de començar a arribar a indrets on encara no he estat per un motiu o altre.

Com ha estat l’acollida a la diòcesi?
N’estic molt content. Quan un arriba a un lloc nou, sentir l’escalf i la proximitat de la gent ajuda moltíssim. He notat una proximitat molt gran i molt d’afecte. Veig també que en aquestes terres el paper del bisbe està fortament lligat a la vida de la societat. És una societat molt acollidora i molt participativa, i fàcilment t’hi sents integrat. M’he trobat amb persones amb moltes ganes de fer coses, amb molta il·lusió, i això és molt bo.

Com afronta aquest segon any d’episcopat?
Hem començat a recuperar els òrgans de govern propis d’una diòcesi, com són el Consell Presbiteral. D’altra banda, aquestes darreres setmanes hem estat enllestint la consulta perquè els preveres donin la seva opinió sobre qui podria formar part del Consell Episcopal i sobre quin caràcter ha de tenir, si ha de ser més temàtic, etc. També cal valorar quina disposició geogràfica hauria de tenir la diòcesi en atenció a la seva cura pastoral. En aquest sentit, serà a partir del treball d’un grup de preveres que s’anirà
determinant, proposantho en els altres òrgans per afrontar ho tots junts. S’haurà d’escoltar no només als preveres, sinó també als laics, que hi tenen molt a dir. Posteriorment recuperarem el Consell Pastoral Diocesà, on precisament els laics hi són més representats.

En quina mesura aquest procés anirà vinculat amb la fase d’aplicació del Sínode sobre la sinodalitat?
Tindrem la sort que tot plegat coincidirà amb què el Papa ha anunciat unes instruccions concretes per aplicar el Sínode en les diòcesis. La filosofia bàsica del Sínode és la corresponsabilitat en l’Església. A Girona, donada la diversitat de la diòcesi, això no serà uniforme, sinó que cada zona compta amb una realitat diversa. Tant els preveres com els laics són conscients de la seva responsabilitat i que el model d’Església de fa uns anys no existeix, i que ara vivim circumstàncies noves.

Cerca
Historial
imatge fons bottom