
Girona ha acollit avui dimarts, 8 de juliol, la presentació de la Memòria 2024 de les Càritas diocesanes amb seu a Catalunya. El Bisbe de Girona, Fra Octavi Vilà, ha intervingut en l’acte, juntament amb Salvador Busquets, president de Càritas Catalunya; Maria Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona; i Marina Pous, investigadora de l’Observatori de la Realitat Social de Càritas Catalunya.
El treball conjunt de les deu Càritas diocesanes amb seu a Catalunya ha permès acompanyar 93.626 llars on viuen 237.662 persones. Unes xifres elevades i semblants a les de l’any anterior.
Han destacat que el problema que impacta més en la societat catalana és l’accés a l’habitatge, i és que 1 de cada 2 llars (51%) no disposa d’un habitatge digne, i 6 de cada 10 llars no pot fer front a les despeses de l’habitatge.
S’ha detectat que el 76% de les llars acompanyades per Càritas es troba en pobresa severa, i en gairebé la meitat d’aquestes hi ha infants i adolescents.
El president de Càritas Catalunya, Salvador Busquets, ha remarcat les mesures urgents que es caldrien aplicar com ampliar el parc d’habitatge social, impulsar el parc de lloguer assequible amb la participació de diferents agents econòmics i socials (administració, promotors, empreses constructores, entitats socials...) i afrontar el sensellarisme i l’exclusió residencial.
La memòria revela que el 44% de les persones ateses per les Càritas diocesanes a Catalunya es troba en situació administrativa irregular, abocades a viure als marges del sistema. Només el 12,6% són perceptores d’una renda mínima, i d’aquestes, la majoria hi ha accedit perquè han estat acompanyades de manera presencial.
Busquets ha afirmat que cal garantir l’accés als Serveis Socials Bàsics segons ja contempla la llei i facilitar el padró. També ha explicat que cal millorar l’accés a prestacions d’ingressos mínims.
El Bisbe de Girona i president de Càritas Diocesana de Girona, Fra Octavi Vilà, ha manifestat que “les dades que Càritas ens presenta anualment bé podrien portar-nos a la desesperança, al pessimisme, a creure que no hi ha solució davant d’un món marcat per les guerres, els conflictes, la criminalització del diferent o les desigualtats”.
“Malgrat això, l’Església, el papa Lleó XIV i el Jubileu de 2025 ens demanen que siguem pelegrins d’esperança davant d’un món que pateix tant de dolor. Cal que siguem un testimoni que ofereix esperança al món”, ha remarcat.