bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dissabte 15 de desembre de 2012

Rehabilitació de l’antic Monestir del Sant Sepulcre de Palera

Rehabilitació de l’antic Monestir del Sant Sepulcre de Palera
Rehabilitació de l’antic Monestir del Sant Sepulcre de Palera
El president de la Fundació Sant Sepulcre de Palera i bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo; l'alcalde de Beuda, Josep Serra; el President en funcions de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el director dels Serveis Territorials a Girona del departament de Cultura de la Generalitat, Antoni Baulida; i el director de "la Caixa" de l'oficina de Besalú, Miquel Canal, han inaugurat les obres de rehabilitació de l'antic monestir del Sant Sepulcre de Palera en un acte celebrat el dissabte 15 de desembre al matí.

L’acte s’ha iniciat amb la celebració de l’Eucaristia a l’església del Sant Sepulcre presidida per Mons. Pardo acompanyat del rector, Mn. Martirià Pla, de Mn. Joan Naspleda, Delegat Episcopal del Patrimoni Cultural, del P. Enric, O. Carm., de Mn. Eudald Vilà i del diaca Mn. Joan Robé amb la col•laboració de la Coral de Besalú que ha ofert a tots els assistents un petit concert finalitzada l’Eucaristia.

Al començament de l’homilia el Bisbe ha recordat que la recuperada església del Sant Sepulcre de Palera ha estat un lloc on durant segles s’ha proclamat la Paraula de Déu, i que els pelegrins i visitants rebien els mateixos beneficis com si visitessin el Sant Sepulcre de Jerusalem, al temps que agraïa l’esforç realitzat per totes aquelles institucions i persones que han fet possible la seva rehabilitació.

Acabada la missa el bisbe Francesc ha presentat els membres del Patronat de la Fundació i ha donat pas a la Sra. Assumpta Fort, presidenta de l’Associació Amics de Palera, que ha mostrat la seva satisfacció per l’obra realitzada.

Les autoritats i els assistents convidats a l’acte s’han dirigit a una de les sales recuperades, convertida en àmbit cultural, on han tingut lloc els diferents parlaments —Sr. Josep Serra, Alcalde de Beuda, Sr. Antoni Baulida, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat, Sr. Miquel Noguer, President en funcions de la Diputació de Girona i Bisbe de Girona i President del Patronat de la Fundació, Mons. Francesc Pardo. Tots ells han coincidit desitjant que el Sant Sepulcre sigui un lloc de pregària, de pau, que possibiliti gaudir de la natura i un lloc de promoció cultural —a la sala d’exposicions es pot contemplar aquests dies una primera exposició de pintures de l’artista Jordi Marturano. El grup de música barroca Ei Dorme ha interpretat una sèrie de peces del seu repertori.
Tots els assistents han pogut gaudir d’una mostra gastronòmica oferta pels responsables de servei de bar i restauració de l’antic monestir.

Actuació

Amb les obres s'han recuperat els elements artístics i arquitectònics originals de l'edifici, i el nou conjunt integra espais per a actes culturals i trobades d'estudi i treball, a més de serveis de bar i restauració.
La inversió en aquesta actuació ha estat de més d'un milió d'euros que han aportat la Diputació de Girona (503.000 euros), l'entitat financera (150.000 euros), la Generalitat mitjançant l'Incasol i el Departament de Cultura (267.880) i l'Ajuntament de Beuda (153.000). Aquestes aportacions han permès actuar en la totalitat de l'edici de l'antic monestir, que té restes del romànic i del gòtic. S'han dut a terme obres d'enderroc, consolidació de paraments i obertures, tancaments, cobertes, etc., habilitant-hi un habitatge per als guardes, una cuina industrial per al restaurant, espais per a menjadors i sales per a usos culturals.
El Bisbat de Girona, la Parròquia de Lligordà, l'Ajuntament de Beuda i l'Orde de Cavallers dels Sant Sepulcre de Jerusalem van crear recentment la Fundació del Sant Sepulcre de Palera, per tal d'impulsar la recuperació d'aquest important conjunt monumental. Conjuntament amb la Diputació de Girona, van promoure la restauració de l'antic monestir amb la finalitat d'habilitar els seus espais per ús civil com a sales per activitats culturals, sala d'exposicions i restauració.
Una part de la rehabilitació s'emmarca en el Programa Romànic Obert impulsat conjuntament per l'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Cultura, una línia d'actuació iniciada per ambdues entitats per a la conservació del patrimoni arquitectònic català. La intervenció inclosa dins del Programa Romànic Obert se centra en el cos de migdia del monestir romànic. S'han realitzat obres d'enderroc, consolidació de paraments i de tancament de les cobertes i consta d'una aportaci ó de 150.000 euros.
L'actuació duta a terme dins el conveni entre la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Beuda i el Departament de Cultura (1% cultural), han permès consolidar la resta del monestir i restaurar la torre gòtica, cosa que permet el seu ús per a activitats culturals i lúdic com a hostatgeria. Aquestes obres han tingut un cost de 924.000 euros.

Història
L'església del Sant Sepulcre de Palera, ubicada al municipi de Beuda (Garrotxa), fou construïda al segle XI. Era un centre de peregrinació, per la qual cosa a més de l'església i del seu monestir es va construir per als peregrins una hostatgeria. Del claustre romànic se'n conserva una part, així com del monestir. Als segles XIV-XV e s va construir una torre gòtica de planta baixa semi soterrada i dos pisos superiors.
A partir del segle XVI el monestir va entrar en decadència fins la seva desaparició definitiva l'any 1835 amb la llei de desamortització. Les edificacions de l'antic monestir van patir moltes modificacions. Varen ser recuperades per part del Bisbat de Girona l'any 1956, amb la compra de la finca, i des d'aleshores s'hi ha treballat per mantenir-les i recuperar-ne l'ús. L'església basilical del Sant Sepulcre va ser declarada bé d'Interès Nacional el 1964. Actualment pertany a la demarcació de la parròquia de Lligordà.
(A la fotografia, el Bisbe i les autoritats visitant les instal•lacions rehabilitades).

VEGEU GALERIA FOTOGRÀFICA

Cerca
Historial
imatge fons bottom