bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimecres 12 de febrer de 2020

Les diferents situacions de soledat, a la Jornada Mundial del Malalt

La Delegació episcopal de Pastoral de la Salut i l'Hospitalitat de la Mare de Déu de lourdes van celebrar, aquest passat dimarts, 11 de febrer, festivitat de la Mare de Déu de Lourdes, la 28a Jornada Mundial del Malalt. Sota el lema “Acompanyar en la soledat”, el tema bíblic per aquesta ocasió va ser “Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats, i jo us fare reposar" (Mt 11, 28)”. Els actes van tenir lloc a l'església de santa Susanna del Mercadal i es van iniciar amb una taula d’experiències i aportacions en l’àmbit de l’acompanyament. Va ser presidida pel bisbe Francesc i va comptar amb les intervencions de Francesc Moreno, infermer en els hospitals públics de Girona i vinculat als grups de voluntaris d’aquests centres; Susanna Bosch, metgessa de família i voluntària que ha exercit serveis en camps de refugiats del Mediterrani oriental, i el psicòleg Josep Soler, que precisament s’ha especialitzat en les situacions de soledat de malalts i familiars. La taula va ser moderada per la Dra. Carme de Castro.

Els models de soledat
El bisbe va obrir l’acte amb una breu referència als tipus de soledat en la societat actual: la buscada, i fins i tot necessària, que en certs moments i situacions són convenients, així com la no buscada i derivada de la malaltia o de les seves conseqüències, com ara la viudetat. Finalment, va definir la soledat tecnològica, que és la que afecta aquelles persones que viuen connectats a través dels mòbils, tauletes i ordinadors, però que en realitat viuen en soledat.

Experiències de soledat derivades de la malaltia
En el torn d'intervencions, Francesc Moreno va explicar el valor i la importància dels voluntaris hospitalaris en els serveis d’acompanyament dels malalts, que en moltes ocasions pateixen de soledat una vegada ingressats. Va fer una crida a les persones que puguin dedicar unes hores setmanals a acompanyar els malalts, acompanyament que moltes vegades es perllonga després de l’alta.
La soledat dels desplaçats i refugiats va ser l’experiència aportada per Susanna Bosch, qui va explicar que es tracta de persones que han deixat enrere país, família, feina, amistats i quan arriben en un camp d’acollida es troben aïllats. Va afegir que "gestos tan senzills com una encaixada de mans i, especialment, una abraçada, tenen un gran valor d’acompanyament que ajuda a superar situacions traumàtiques que també es viuen i es pateixen en solitud".
D'altra banda, Josep Soler va remarcar que l’atenció psicològica té com a objectiu l'atenció a les persones, i no tant a pacients o malalts. Va establir els tres tipus de relacions que tots tenim: intropersona (amb un mateix), interpersonal (amb les altres persones) i la supra personal (de caràcter espiritual). Per al psicòleg, una vegada la persona és ingressada en el centre s’ha de determinar quin acompanyament té per millorar aquesta situació, si cal. També va ser interesant l’exposició sobre com es prepara la situació de soledat després de la mort per part dels familiars que resten.

Acabada la taula rodona, i el posterior col·loqui, es va celebrar una missa d’acció de gràcies a la Mare de Déu de Lourdes, presidida pel bisbe Francesc, juntament amb una pregària especial amb motiu de la Jornada Mundial del Malalt.

Fotografies a la Galeria fotogràfica.

Cerca
Historial
imatge fons bottom