bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dijous 29 de setembre de 2011

Presentació del llibre "El Tapís de la Creació"

Presentació del llibre
Presentació del llibre "El Tapís de la Creació"
“La Creació és la primera carta d’amor de Déu a la humanitat”, amb aquestes paraules el bisbe Francesc resumia el sentit del fet creador, en la seva intervenció en la cloenda de l’acte de presentació del llibre “El tapís de Creació”, que el Capítol Catedral, ha encarregat al professor Manuel Castiñeiras, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’esmentat acte va tenir lloc al Casal Bisbe Cartañà de Girona. Acompanyaven al bisbe i l’autor el president del Capítol, Mn. Jaume Julià i el secretari capitular i Delegat episcopal de Patrimoni, Mn. Joan Naspleda. També hi eren presents el subdelegat del Govern central, Delegat territorial de Cultura de la Generalitat i representacions de l’Ajuntament i la Diputació de Girona i un nombrós públic, entre el que hi figuraven professors universitaris i col•laboradors en la realització del llibre.

Mn. Jaume Julià va obrir l’acte i, seguidament, l’autor va fer una detallada exposició del seu treball, assenyalant que el tapis (en realitat un brodat), de ben segur seria confeccionat per mans femenines, possiblement les benedictines del monestir de Sant Daniel, se suposa que seria emprat com a catifa en les grans solemnitats de la seu i també va establir amb imatges les relacions plàstiques amb altres peces romàniques amb la mateixa temàtica. Finalment va agrair el suport i col•laboració de totes les persones i institucions que han participat en la realització del llibre.

El bisbe en la seva cloenda, es va referir al sentit catequètic del tapís que “proclama la fe el Déu creador”. També va assenyalar de la centralitat que l’obra té la figura de Jesús, com a “únic Senyor que fa que tot existeixi i que nosaltres existim”. Va situar el moment de la realització d’aquesta obra cimera del romànic a l’entorn de l’any 1097, quan Girona acollia un Concili de l’Església catalana per debatre problemàtiques internes i, precisament el llegat pontifici era l’arquebisbe de Toledo, és a dir que certes situacions es repeteixen cíclicament.. Finalment va apuntar la possibilitat de falicitar, a partir d’aquest llibre excel•lent, material didàctic a l’abast dels visitants més joves de la catedral i del seu tapís. Igualment es va felicitar de les diverses edicions en llengües estrangeres d’aquesta obra del professor Castiñeiras.

Cerca
Historial
imatge fons bottom