bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimarts 19 de març de 2013

Inici del Pontificat de S.S. el Papa Francesc

Inici del Pontificat de S.S. el Papa Francesc
Inici del Pontificat de S.S. el Papa Francesc
Dimarts 19 de març, a la plaça de Sant Pere del Vaticà, en la solemnitat de sant Josep, s’ha celebrat la Missa d’inici del Pontificat de S.S. el Papa Francesc. L’Eucaristia ha estat presidida pel papa Francesc i concelebrada pels cardenals presents a Roma, els Patriarques i Arquebisbes Majors Orientals, el secretari del Col•legi Cardenalici i dos pares generals religiosos, el dels franciscans menors, P. José Rodríguez, i el dels jesuïtes, P. Adolfo Nicolás. De les diòcesis catalanes, hi han assistit el Cardenal Lluís Martínez Sistach, Arquebisbe de Barcelona; Mons. Jaume Pujol, Arquebisbe de Tarragona; Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe-Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra; Mons. Josep Àngel Saiz, Bisbe de Terrassa i Mons. Romà Casanova, Bisbe de Vic.

Abans de començar la Missa, han tingut lloc els ritus específics d’inici del ministeri petrí: la imposició del pal•li, l’entrega de l’Anell del Pescador i el ritu de l’obediència dels cardenals.

En l’homilia, el Sant Pare Francesc ha començat recordant el seu predecessor Benet XVI, del qual ha dit que “li estem propers amb l’oració, plens d’afecte i gratitud”, i ha saludat els germans Cardenals i Bisbes, els preveres, diaques, religiosos i religioses i tots els fidels laics. Ha agraït la presència dels representants de les altres Esglésies i comunitats eclesials, així com dels representants de la comunitat jueva i altres comunitats religioses. Així mateix, ha dirigit una cordial salutació als Caps d’Estat i de Govern, a les delegacions oficials de molts països del món i al Cos Diplomàtic.

El Sant Pare ha destacat que la missió que Déu confia a sant Josep és la de ser custodi de Jesús i Maria, una custòdia que després s’estén a l’Església. El Papa ha afegit que “Sant Josep exerceix aquesta custòdia amb discreció, amb humilitat, en silenci, però amb una presència constant i una fidelitat total. Viu la seva vocació amb atenció constant a Déu, obert als seus signes, disponible al seu projecte, i no tant al propi; és custodi perquè sap escoltar Déu, es deixa guiar per la seva voluntat, i precisament per això és més sensible encara a les persones que se li han confiat, sap com llegir amb realisme els esdeveniments. En ell veiem com es respon a la crida de Déu, amb disponibilitat, amb promptitud; però veiem també quin és el centre de la vocació: Crist. Guardem Crist en la nostra vida, per guardar els altres, salvaguardar la creació.”

El Sant Pare ha expressat que la vocació de custodiar té una dimensió que correspon a tots: “És custodiar tota la creació, la bellesa de la creació, com ens mostra sant Francesc d’Assís: és tenir respecte per totes les criatures de Déu i per l’entorn en què vivim. És custodiar la gent, preocupar-se per tots, per cada un, amb amor, especialment pels infants, els ancians, els qui són més fràgils. Quan no ens preocupem per la creació i pels germans guanya terreny la destrucció i el cor es queda àrid.”

Finalment, el Sant Pare ha dit que el ministeri petrí del bisbe de Roma, Successor de sant Pere, comporta també un poder, però no hem d’oblidar mai que el veritable poder és el servei, i que també el Papa, per exercir el poder, ha d’entrar cada vegada més en aquest servei que té el seu cim lluminós en la creu; ha de posar els ulls en el servei humil, concret, ric de fe, de sant Josep i, amb ell, obrir els braços per custodiar tot el Poble de Déu i acollir amb afecte i tendresa tota la humanitat, especialment els més pobres, els més dèbils, els més petits.

Acabada l’Eucaristia, el Papa Francesc ha impartit la benedicció apostòlica.

19 de març de 2013
Solemnitat de Sant Josep
Cerca
Historial
imatge fons bottom