bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dilluns 22 de juliol de 2019

Reunió dels bisbes de la Tarraconense a Salardú

Del 17 al 19 de juliol va tenir lloc la reunió n. 231 de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), a Salardú (Vall d'Aran). La reunió va ser presidida per primer cop per Mons. Joan Planellas i Barnosell, arquebisbe de Tarragona, i hi van assistir tots els seus membres.

1. Els bisbes van reflexionar sobre la pastoral de joventut, a partir de les explicacions que els van donar Mons. Sergi Gordo i Mn. Josep Mateu, director del Secretariat Interdiocesà de Joventut (SIJ), els quals els van presentar la memòria explicativa del curs 2018-19, un curs durant el qual, entre altres activitats, joves dels nostres bisbats han participat en la Trobada Europea de Joves a Madrid, i en la Trobada de Joves a Mataró coincidint amb la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut a Panamà. Els delegats de joventut s'han reunit mensualment i han realitzat diverses accions en l'àmbit de la comunicació a través de les xarxes socials i web.
Mn. Josep Mateu va presentar la programació del curs 2019-20 on destaca especialment la Jornada d'animadors de joves a Manresa el proper mes de febrer de 2020 i la ruta jove des de Manresa a Montserrat que es portarà a terme durant el temps pasqual.
Així mateix, durant tot el proper curs els delegats de pastoral de joventut treballaran per impulsar la recepció de l'exhortació apostòlica postsinodal Crist Viu del papa Francesc.

2. Després d'un llarg i profund treball de les Delegacions diocesanes de Litúrgia amb la col·laboració d'experts diversos, Mons. Joan-Enric Vives i Mn. Joan Baburés, coordinador de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia (CIL), van presentar als bisbes la traducció catalana ja acabada de la tercera edició esmenada del Missal Romà. Els bisbes la van aprovar per unanimitat. A partir d'ara es continuarà el camí prescrit per a la confirmació d'aquesta traducció per part de la Congregació per al Culte Diví i la disciplina dels Sagraments.
Els bisbes també van aprovar la traducció al català de la pregària col·lecta de la memòria de Sant Pau VI, que s'ha inscrit al Calendari Romà i que se celebrarà el dia 29 de maig.

3. Mons. Francesc Pardo va presentar als bisbes alguns projectes encaminats a commemorar el vint-i-cinquè aniversari de la celebració del Concili Provincial Tarraconense de 1995 que han estat estudiats i es concretaran en la propera reunió de la CET.

4. Mons. Enric Benavent, responsable de l'àmbit de la pastoral missionera a la CET, va exposar les diverses activitats que es portaran a terme el proper mes d'octubre a les nostres diòcesis en ocasió que el papa Francesc ha convocat un Mes Missioner Extraordinari per desvetllar la consciència de la missió ad gentes i alhora impulsar la responsabilitat missionera de tots els batejats.

5. Els bisbes van tractar diverses qüestions relatives a l'ensenyament i a l'Escola Cristiana i van encarregar a l'arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, la presidència del Secretariat Interdiocesà d'Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC).

6. També segons els Estatuts actualment vigents van elegir l'arquebisbe Joan Planellas Vicegran Canceller de l'Ateneu universitari Sant Pacià.

7. Els bisbes, a partir de l'exposició de Mons. Salvador Giménez, bisbe de Lleida, també van reflexionar sobre diverses qüestions relatives als mitjans de comunicació i més en concret sobre els programes Signes dels Temps i Paraules de vida que s'emeten a TV3 i a Catalunya Ràdio per un conveni signat entre la Conferència Episcopal Tarraconense i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió.
Signes dels Temps es va estrenar a Televisió de Catalunya l'any 1986 i des de llavors es manté 33 anys en antena de manera continuada, fet que l'ha convertit en un dels espais més veterans de la Cadena, amb més de 1.400 programes emesos.

8. Es van revisar diverses qüestions relatives a la difusió de la Sagrada Escriptura, la pastoral obrera, la celebració de les exèquies cristianes i la formació permanent dels preveres.

9. En el transcurs de la reunió, el recentment elegit Síndic de la Vall d'Aran, Mgfc. Sr. Francés X. Boya, acompanyat del conseller i alcalde de Bossòst, Mgfc. Sr. Amador Marquès, es va desplaçar a Salardú per saludar els membres de la CET.

10. Durant l'estada dels bisbes a la Vall van celebrar l'Eucaristia a Vielha i a Salardú, i van rebre l'atenció de l'Arxiprest d'Aran, Mn. Pere Balagué i de Mn. Jusèp Amiell, expert lingüista de l'aranès i creu de Sant Jordi.

Salardú, 19 de juliol de 2019

Cerca
Historial
imatge fons bottom