bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dilluns 04 de maig de 2020

Mans Unides llança una campanya d'emergència

Amb motiu de la crisi del coronavirus, Mans Unides ha obert un compte d'emergència per respondre a les peticions d'ajuda que està rebent des de la majoria dels quasi 60 països en els quals treballa. L'ONG de l'Església ha destinat ja més de 700.000 euros dels seus fons a projectes destinats a reduir les conseqüències que la pandèmia de coronavirus està tenint entre els més desfavorits.

"Mans Unides, que fa més de 60 anys que lluita contra la fam i la pobresa en el món, treballa per donar resposta a una emergència que està fent que les xifres de la fam i la malnutrició s'incrementin de manera alarmant", assegura Clara Pardo, presidenta de Manos Unidas. "Però, per evitar aquest drama, es necessita una resposta a gran escala, en la qual s'impliquin els Estats de forma generosa i contundent. Perquè, si alguna cosa hem après en aquesta crisi, és que és una crisi global que no entén de fronteres ni de riqueses i que la vulnerabilitat d'uns és la vulnerabilitat de tots", explica Pardo.

Qüestió de justícia

Per a la presidenta de Manos Unidas, "donar una resposta eficaç i efectiva a aquesta crisi és una qüestió de justícia. Estem parlant de persones que viuen en unes condicions en què cap ésser un humà hauria de viure", assegura Clara Pardo, que apel·la "a la generositat dels espanyols que, com sempre, en aquesta crisi estan demostrant una enorme solidaritat amb els que més pateixen. I demanem que aquesta solidaritat es faci extensible més enllà de les nostres fronteres. Només així podrem vèncer aquesta pandèmia".

"Les peticions que estem rebent són molt nombroses i necessitem donar resposta amb urgència a aquestes trucades de socors, perquè darrere d'aquest patiment, d'aquesta pobresa, d'aquesta fam i d'aquesta angoixa, hi ha persones, dones, homes, nens, gent gran, amb el mateix dret a la vida que tenim tots nosaltres", explica Pardo. "En aquestes primeres setmanes, Mans Unides ha aprovat ja 29 projectes d'emergència, que han beneficiat ja a prop de 350.000 persones i que s'han destinat a atendre necessitats urgents en l'àmbit sanitari, de prevenció, d'assistència en drets i d'alimentació i higiene en països d'Amèrica, Àsia i Àfrica", informa.

La presidenta de Manos Unidas assenyala que "el coronavirus acaba d’arribar en aquests països, ho ha dit recentment l'OMS, que no deixa d'alertar sobre els estralls que aquesta pandèmia causarà entre els més vulnerables si no s'actua amb rapidesa i solidaritat. Aquestes persones, que viuen al dia i seus ingressos depenen del que obtenen de les seves ocupacions precàries o del que aconsegueixen vendre en els mercats, s'han vist, de la nit al dia, confinats als seus habitatges sense possibilitat de treballar per poder sobreviure", assegura la presidenta de Manos Unides.

Terribles conseqüències

A més, sobretot a l'Àfrica, l'organització està fent un esforç per a dotar de material als hospitals en països en els quals els sistemes de salut són més que precaris. "La debilitat dels sistemes sanitaris és una altra de les vulnerabilitats a les quals intentem fer front. Si el coronavirus està tenint aquestes conseqüències en països com el nostre, no vull imaginar el que pot suposar en països en què els llits d'UCI es compten amb els dits de la mà i els respiradors estan només a l'abast dels més rics, que es poden permetre comprar-los", explica Clara Pardo. "A més, la major part de les persones per les quals treballem no tindran, ni tan sols, possibilitat de rebre assistència, perquè no poden pagar-la", lamenta Pardo.

Mans Unides és conscient que aquesta crisi, que, per ara, ha afectat amb més virulència als països econòmicament més desenvolupats, suposarà una veritable catàstrofe en els llocs on treballa. "Potser no estem parlant de conseqüències merament sanitàries perquè, aparentment, el coronavirus encara no ha arribat amb la mateixa força a aquests països, però per descomptat, les conseqüències econòmiques i socials seran terribles", explica Clara Pardo.

"Demanem la col·laboració de tots perquè, ara, més que mai, l'ajuda als països del Sud és vital perquè ells també puguin recuperar-se de la crisi que ha comportat la pandèmia", insisteix Clara Pardo.

 

COM COL·LABORAR:

  • Compte d'emergència: ES42 0049 6791 7420 1600 0102 / O al compte de Mans Unides de Girona: ES26 2100 0002 5702 0114 2527
  • Bizum : 33439
  • Telèfon: 900 811 888
Cerca
Historial
imatge fons bottom