
Càritas Diocesana de Girona ha atès 892 infants i joves en projectes socioeducatius durant el confinament. La majoria d’intervencions s’han realitzat via telemàtica i de manera coordinada amb els centres educatius, serveis socials i altres agents del territori. L’entitat ha constatat l’augment de la desigualtat en l’àmbit educatiu en entorns vulnerables, i alerta que fins a 105 dels infants atesos no disposa de connexió a Internet o dels dispositius necessaris per seguir les classes, com ordinadors o tauletes. La seva directora, Dolors Puigdevall, ha afirmat que “la desatenció dels infants i joves significa accelerar els processos de transmissió intergeneracional de les situacions de pobresa i exclusió” i que per això “cal donar resposta també durant el període de vacances a les famílies vulnerables que ara acaben un curs del tot anòmal que pot incrementar encara més la desigualtat existent”.
Càritas ha mobilitzat el voluntariat i ha rebut diversos donatius materials per mirar de reduir l’escletxa tecnològica, que no ha estat coberta al 100% per l’administració. A Salt, per exemple, l’entitat ha recuperat una quarantena d’ordinadors i tauletes usades, per entregar-les a famílies vulnerables. A més, l’organització alerta que moltes famílies en situació d’exclusió social no poden acompanyar els processos educatius dels infants en condicions d’igualtat respecte la resta, per manca d’habilitats, desconeixement de la llengua i altres factors propis de l’exclusió social.
Els tècnics han detectat situacions d’estrès emocional, producte de la situació de crisi i confinament, pors, desinformació i fins i tot situacions de ciberassetjament. El servei telemàtic ha realitzat també intervencions dirigides als pares, mares o tutors, que s’han centrat en detectar necessitats i coordinar-se amb agents del territori per donar-hi resposta. Càritas ha pogut comprovar que hi ha menors en edat escolar que no han seguit el curs a distància. L’entitat s’ha sumat a la “Carta oberta a representants polítics” de la CME (Campanya Mundial per l’Educació) i el Moviment per l’Educació Transformadora per defensar el dret a l’educació davant el Covid-19 i exigir mesures que abordin l’emergència educativa.
Càritas vol garantir els drets d’infants, joves i les seves famílies, i per això aposta per obrir de forma presencial els serveis socioeducatius, seguint les mesures d’higiene i protecció que determinin les autoritats competents, i mantenir també accions telemàtiques. L’entitat oferirà suport en els estudis, però prioritzarà aprenentatges com la gestió de les emocions, el pensament crític i el desenvolupament d’habilitats socials. Pel que fa aquest estiu, Càritas vol evitar que l’alumnat perdi el fil dels estudis i de les dinàmiques d’aprenentatge i per això oferirà fins a 50 serveis, que engloben sessions de suport individual a menors vulnerables i a les seves famílies, grups socioeducatius reduïts i casals d’estiu. En total, l’entitat preveu acompanyar 535 infants i joves en 29 municipis de la diòcesi de Girona.