
El món, el nostre món, pot ser vist com un paisatge o com un pessebre. De fet, des del primer Nadal ja és un pessebre, el pessebre de Déu, però depèn de cadascun de nosaltres que el contemplem d’aquesta manera i visquem amb aquesta convicció.
Algú pot pensar que tant li fa que sigui una cosa o l’altra, que no canvia res, que la vida és igual, que naixem i morim, que riem i sofrim, que estimem i ens barallem... que la humanitat fa el mateix camí.
Però, i si el fet del naixement de Jesús hagués modificat radicalment la història humana i la vida de tots nosaltres?
Si no fos així, per què la Bona Nova del Nadal s’ha transmès de generació en generació durant més de dos mil anys i arreu s’ha celebrat i se celebra amb molta joia?
Per què la festa de Nadal a cada generació ha deixat una experiència profunda de sentiments, de conviccions, de celebracions, d’elements culturals i artístics?
Cada Nadal ens ajuda a viure amb el convenciment que formem part d’aquest món on Jesús nasqué, visqué, morí i ressuscità, i per això el nostre món s’ha transformat en el pessebre de Déu. Aquest és el fet que omple de joia i d’esperança cada Nadal.
Què ha canviat el fet que Jesús, el Fill de Déu, s’hagi fet home, assumint la feblesa de la condició humana en un temps concret de la nostra història?
Per això és fonamental que per Nadal no ens sentim espectadors, sinó actors, com els àngels missatgers, els pastors, els reis i, sobretot, Maria i Josep.
En aquest Nadal, en el nostre pessebre, posem-hi Jesús, i això ens demana que celebrem l’Eucaristia per estar-hi en comunió, perquè el reconeguem i el servim en les persones que trobem en el nostre camí, perquè enmig de les foscors i dificultats de la vida el sentim molt a prop.
Que la celebració de Nadal ens encoratgi per viure, gaudir, ajudar a viure, celebrar i comunicar aquesta Bona Nova: Jesús és amb nosaltres!
Francesc Pardo i Artigas,
Bisbe de Girona