bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dijous 06 d'abril de 2023

L'arquebisbe Joan Planellas presideix la Missa Crismal

Per segon any consecutiu, l’arquebisbe metropolità de Tarragona, Mons. Joan Planellas, va presidir la Missa Crismal a la catedral de Girona, oficiada la tarda del Dimarts Sant. Van concelebrar amb el prelat mig centenar de preveres diocesans assistits per una desena de diaques. Nombrosos fidels procedents de les parròquies del nostre bisbat, vinguts per recollir els sants olis una vegada beneïts, omplien l’espai de la nau central entre l’orgue i el presbiteri on, en un lloc destacat, es situaren les tres gerres amb els olis.

Homilia de l’arquebisbe de Tarragona (llegir document complet)

Mons. Planellas va iniciar la seva homilia amb una salutació especial als preveres que celebraven les seves noces d’or sacerdotals, Mn. Jesús Calm, el P. Josep M. Camprubí, Mn. Josep M. Castellà I Mn. Joan Triadó, i feu memòria de Mn. Martirià Pla, que anà a la casa del Pare fa uns anys. També se celebrava el quart de segle d'ordenats de Mn. Joan d’Arquer, Mn. Santiago Parejo i Mn. Jordi Pou.

L’eix central de l’homilia va ser el sentit dels conceptes Poble Sant i Poble de Déu, “una noció amb un sentit marcadament “subjectiu” o identitari”, per anar més enllà des de la perspectiva del Concili Vaticà II, que recorda que “l’Església és, certament també, Cos de Crist, però el Concili indica marcadament que ell no substitueix el Crist”, per remarcar que “el sagrament universal de salvació és un Poble, el Poble sant i fidel de Déu”. També es va referir a la missió dels ministres ordenats, que és la “d’esdevenir mestres autèntics de tot allò que no ha estat donat merament a nosaltres, sinó que ha estat donat a tot el Poble de Déu”.

En la part final de l’homilia va agrair, en nom de la Conferència Episcopal Tarraconense, a tots els preveres i ordenats de la diòcesi el seu servei desinteressat, dedicació i disponibilitat pel sentit d’Església que tenen: “Us encoratjo amb entusiasme a renovar i a seguir endavant en la vostra vocació i en el vostre ministeri malgrat les dificultats de l’hora present, sobretot en aquest temps en què esperem amb delit el nou bisbe”. Precisament, a l’inici de les seves paraules també va tenir un record pel bisbe Francesc.

Renovació de les promeses sacerdotals i benedicció dels olis sants

La celebració va seguir amb la renovació de les promeses sacerdotals per part dels preveres presents. En finalitzar, i després de la presentació de les ofrenes, es va procedir a la benedicció dels olis dels malalts, el dels catecúmens i la consagració del crisma. L’Eucaristia seguí fins que després de la benedicció solemne, els sants olis es van traslladar en processó fins a la capella Gregoriana. Ja retirats els celebrants, els representants de les parròquies recolliren la part que els correspon per atendre les celebracions i administracions sacramentals de l’any.

Cerca
Historial
imatge fons bottom